Haber: Murat Tanık

Hem Türkiye’de hem Avrupa’da en güçlü en bilenen ısıl işlem markası olma yolunda önemli çalışmalara imza atan Alpha Metalurji 4 farklı lokasyonda, Çayırova TAYSAD Organize Sanayi Bölgesi, Esenyurt, Çerkezköy ve Konya’da toplamda 20.000 metrekarede faaliyetlerini yürütüyor. Kendisine misyon olarak, otomotiv ve gelişmekte olan havacılık, savunma sanayi gibi sektörlerde de lider bir pozisyon almayı hedefleyen şirket, seri üretim yapan indüksiyon ile yüzey sertleştirme hattında robot uygulamalarına yer veriyor. Kapak konumuz özelinde sorularımızı yanıtlayan Alpha Metalurji Genel Müdürü M. Önder Yücel, “Şu anda 3 tezgahımızda robot kullanımı mevcut. İlk robot yatırımını, indüksiyon tezgahımızda hem üretim artışını hem de kalite sürekliliğini sağlamak üzere gerçekleştirmiştik. Bu yatırım sayesinde çalışanın ihtiyaçlarını karşılamak üzere verdiği molalardan zaman kazancı ve %18’lik bir üretim artışı sağlandı” dedi.

Alpha Metalurji’nin İnsa Isıl İşlem, Alper Isıl İşlem ve Tam Çelik Isıl İşlem firmalarının, güçlerinin ve yeteneklerinin birleşmesiyle oluşan bir yapı olduğunu anlatan Önder Yücel, şu bilgileri de aktardı: “Üç firma da Türkiye’de ısıl işlem sektöründe isim yapmış firmalardır. Alpha Metalurji, Türkiye’de ciddi bir değişimi yapmış oldu. 3 tane farklı kültürde olan, fakat pazarda etkin olan firmaları bir araya getirmeyi ve bunu bir kurumsal yapıya dönüştürmeyi başardı. Türkiye’nin tarihinde firmaların geçmişlerine baktığımızda bu aslında çok kolay görünen bir şey değil. Genelde Türkiye’de ortaklıklar çok uzun sürmez, kısa dönemde ortaklıklar dağılır, aile şirketleri belli bir boyuta gelip ikinci, belki üçüncü nesilde yok olurlar. Bunun tersine, Alpha Metalurji, bunu aşan bir firma olmayı başardı. 3 firma da ısıl işlem sektöründe geçmişi olan tecrübeli firmalardır. Dolayısıyla Alpha Metalurji hem Türkiye’de hem Avrupa’da en güçlü en bilenen ısıl işlem markası olma yolunda önemli bir adım atmış oldu.”

BEYAZ ET SEKTÖRÜNE ROBOT ENTEGRE EDEN İLK ŞİRKET BEYAZ ET SEKTÖRÜNE ROBOT ENTEGRE EDEN İLK ŞİRKET

Alpha Metalurji, kendisine misyon olarak, klasik faaliyet gösterilen alanların dışında, otomotiv ve gelişmekte olan havacılık, savunma sanayi gibi sektörlerde de lider bir pozisyon almak için çalışıyor. Otomotiv, savunma, havacılık temel aktivite yürüttüğü sektörlerken, aynı zamanda kalıpçılık ve makine imalatı sektörlerinde de büyüyerek ilerliyor.

ISIL İŞLEMİN TÜM ALANLARINDA FAALİYETTE

Dört farklı lokasyonda, Çayırova TAYSAD Organize Sanayi Bölgesi, Esenyurt, Çerkezköy ve Konya’da faaliyet yürüten Alpha Metalurji toplamda 20 bin metrekarede, 200’ü aşkın çalışanıyla hizmet veriyor. Isıl işlemin hemen hemen bütün alanlarında faaliyet gösterdiklerini söyleyen Yücel, “İndüksiyon ile sertleştirme hizmetlerimiz var. Gaz atmosfer tarafında sementasyon, karbonitrasyon, nitrasyon, nitrokarbürizasyon ve oksidasyon gibi işlemler yapıyoruz. Vakum sertleştirme, vakum ortamda homojenleştirme, gerilim giderme ve sıfır-altı işlemlerini gerçekleştiriyoruz. Havacılık ve savunmaya yönelik özel proseslerimiz var. Akışkan yatak fırınlarımız, alüminyum ısıl işlem fırınlarımız ve yüksek sıcaklık özel proses fırınlarımız (Berilyum, titanyum, paslanmaz çelik gibi özel alaşımlara) ile çok geniş bir alanda ısıl işlem yapabilir durumdayız” diye konuştu.

Firma, ISO 9001 (Kalite Yönetim Sistemi), ISO 14001 (Çevre Yönetim Sistemi), ISO 45001 (İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi), IATF 16949 (Otomotiv Kalite Yönetim Sistemi), AS 9100 (Havacılık, Uzay ve Savunma Sanayi Kalite Yönetim Sistemi) standartlarına sahip. Ayrıca ISO 27001 (Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi), ISO 51001 (Enerji Yönetim Sistemi), ISO 10012 (Müşteri memnuniyeti Yönetim Sistemi) ve NADCAP (Uzay ve Havacılık Alanında Isıl İşlem akreditasyonu) standartları ile ilgili çalışmalarını yürütüyor. Bunun yanında Karbon Ayak İzi ve Sürdürülebilirlik ile ilgili çalışmaları da var.

İNDÜKSİYON TEZGAHI İÇİN ROBOT YATIRIMI YAPTI

Son iki yılda hem yeni fırın yatırımları yapan hem de var olan fırınlarının modernizasyonu ve revizyonuna ağırlık veren şirket, şu an yeni yatırımlar yapmak yerine, var olan yatırımlarında verimliliği ve kaliteyi artırmayı hedefliyor. İlk kez robot yatırım ihtiyacının ise bir otomotiv yan sanayi firmasının üretim rakamlarındaki artışla gündeme geldiğini dile getiren Önder Yücel, “İndüksiyon tezgahımızda hem üretim artışını hem de kalite sürekliliğini sağlamak üzere 2011 yılında ilk robot yatırımımızı gerçekleştirdik. Robot yatırımı ile çalışanın ihtiyaçlarını karşılamak üzere verdiği molalardan zaman kazancı ve %18’lik bir üretim artışı sağlandı” dedi. Şirketin seri üretim yapan indüksiyonla yüzey sertleştirme hattında robot uygulamaları var ve hali hazırda üç tezgahında robot kullanılıyor.

Robot yatırımının özellikle seri üretimin bulunduğu durumlarda, yatırım maliyeti ve yatırımın geri dönüş çalışmaları yapılarak işletmelere önemli katkılarda bulunduğunu sözlerine ekleyen Yücel, son olarak şunları söyledi: “Hız artışı, maliyet azaltma ve kalite istikrarı sağlıyor. Robot yatırımı çalışanlarda pozitif bir etkide bulunuyor ve daha disiplinli ve özenli olmalarını sağlıyor. Gelecek dönemde seri üretim noktalarımızda benzer robot yatırımlarımız devam edecek.”