Günümüzde robot teknolojilerine sürekli artan bir talep olduğunu söyleyen Universal Robots’un Türkiye ve MEA Ülke Müdürü Kandan Özgür Gök, artan talebi karşılamak için Ar-Ge yatırımlarına ağırlık verdiklerine ve dünyanın önemli otomasyon çevre ekipmanları üretici firmalarıyla iş birlikleriyle UR+ ekosistemini hayata geçirdiklerini ifade etti. 

Otomasyon ve robot teknolojisindeki gelişmelerin yanı sıra Universal Robots’un gelecek ve yatırım planlarını paylaşan Gök, Universal Robots’un kısa süre önce Danimarka robot endüstrisinin önemli firması Mobile Industrial Robots ile iş birliği adımları attığını söyleyerek, “Dünyada robot teknolojilerine artan talebi karşılamak için dünyanın dört bir yanında yatırımlarımıza devam ediyoruz.” şeklinde konuştu. 

GIDADAN TARIMA, OTOMOTİVDEN SAĞLIĞA…

Ürettikleri robot teknolojilerinin dünyanın 50’yi aşkın ülkesinde kullanıldığına dikkat çeken Gök, “Ticari olarak kullanılabilir kolaboratif robotları sunan ilk şirketiz ve ürettiğimiz 44 binden fazla cobot’umuz ile bugün, gıdadan tarıma, otomotivden sağlığa ve makinaya kadar pek çok sektöre yenilikçi çözümler sunuyoruz. Dünya genelinde tüm sektörlere yönelik çözüm sunmak için 700’den fazla distribütör ve sistem entegratörleriyle güçlü bir dağıtım ağıyla hizmet veriyoruz.” dedi.

COBOT PAZARI 12 MİLYAR DOLARA ULAŞACAK

ABI Research’e göre, cobot pazarının 2030 yılında 12 milyar dolara ulaşacağı bilgisini veren Gök, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Sektörümüzde son derece hızla gelişen bir teknoloji ve rekabet var. Dünyada giderek büyüyen cobot pazarından liderliğini açık ara sürdüren Universal Robots, otomasyonu herkes için erişebilir hale getirebilmek için Ar-Ge ve inovasyon yatırımlarına devam ediyor. Firma olarak 65’ten fazla patentimiz bulunuyor. Sektörde cobot teknolojilerinin mucidi olarak biliniyoruz. Bu doğrultuda ‘robotik teknolojisinin Nobel’i olarak kabul edilen ‘Engelberger Ödülü’nü 2018 yılında aldık. Ar-Ge ve inovasyon bizim için sürdürülebilir iş modelimizin tanımını oluşturuyor.”

“GELECEĞİN İŞ MODELİNİ SUNUYOR” 

Gök, Endüstri 4.0, dijital dönüşüm, yapay zeka ve robotik otomasyon alanında yaşanan gelişmelerin, robotların iş hayatında insanların yerini alıp alamayacağı tartışmalarını da beraberinde getirdiğini kaydederek, “Cobot’lar, insanlarla birlikte bir bütün olarak çalışıyor. İnsanların hayati tehlike ve mesleki risklerinin bulunduğu alanlarda robot teknolojilerinin hayat kurtarıcı faydaları var. Universal Robots’un insanlarla beraber veya uzaktan kontrol edilebilir bir şekilde çalışan cobot’ları şimdiden geleceğin iş modelini sunuyor.” şeklinde konuştu. 

Cobot’ların insanları işinden etmediğini, aksine çalışanların üretimin tam merkezinde yer almasını sağladığını vurgulayan Gök, zorlu, riskli ve rutin işleri cobot’ların yaptığını, bu sayede insanların daha yaratıcı süreçlerle ilgilenme fırsatı bulduklarını dile getirdi.