İzmir Teknoloji ve İnovasyon Platformu’nun gerçekleştirdiği İZTEK İnovasyon Ar-Ge ve Teknoloji Ödülleri 2018’de “Yılın En İyi Ar-Ge Projesi” ödülünü Norm Holding Ar-Ge Merkezi kazandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İzmir Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü’nde yapılan törende Teknoloji dalında   birincilik ödülünü ÇEKSAN firması Genel Müdürü Veli Çaykara ile Teknik Genel Müdür Yardımcısı Özgür Çelik birlikte aldı. 

EN İYİ TEKNOLOJİ PROJESİ

Kesildikten sonra çay toplama merkezlerinde toplanan yaş çay yapraklarını vakumlama yöntemiyle çay toplama kasasına toplamak ve üretim tesisinde çayın işlenebilmesi için ittirme mekanizması sayesinde boşaltmak amacıyla geliştirilen “Vakumlu Yaş Çay Doldurma ve Boşaltma Makinası” projesi ile  birinciliği kazanan Çeksan firması  adına birincilik ödülünü alan  ÇEKSAN firması Genel Müdürü Veli Çaykara,  projeyi geliştiren ekibine teşekkür ettikten sonra, araştırma ve geliştirmenin günümüz rekabet dünyasında son derece önemli olduğunu söyledi. Çaykara, “Bu tip organizayonların daha da büyüyerek artmasının önemli olduğun belirttiği konuşmasında  Türkiye olarak katma değerli üretime, yerli üretime çok ihtiyacımız olduğunu söyledi. Etkinliği düzenleyen İzmir Teknoloji ve İnovasyon Platformu’na böylesi bir çalışmayı yaptıkları için teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

ÇEKSAN Teknik Genel Müdür Yardımcısı Özgür Çelik “‘Vakumlu Yaş Çay Doldurma ve Boşaltma Makinası’ sadece Türkiye’ de değil, Dünya’da ilk olarak piyasaya çıkan bir üründür. Vakumlu yaş çay doldurma ve boşaltma makinesinin (CollecTea) amacı, yaş çayın alım yerlerinden fabrikaya taşınması esnasında ve fabrikada bekletilmesi sırasında oluşan kızışmayı önleyerek yaş çayın kalitesini korumak ve alım yerlerinde ısısı yükselmiş ve yanmaya hazır yaş çayları hava emişi sayesinde soğutmaktır. Araç kasaları kapalı ve izole olduğu için Güneş ışığı ile yaş çayın teması olmamaktadır. Böylece nakliye sırasında da yaş çayın yanma riski ortadan kaldırılmaktadır. Yaş çayın fabrikada hemen işleme alınmaması durumunda sistemde bulunan hava fanı sayesinde kapalı kasa içine hava üflenerek kızışma eğiliminde olan yaş çay soğutularak yanma riski ortadan kaldırılmaktadır.” Dedi.

Bu yıl ilk kez düzenlenen ve çok sayıda projenin projenin Ar-Ge ve Teknoloji başlıkları altında değerlendirildiği yarışmayı, firmaları özendirmek ve projeleri duyurma amacıyla düzenlediklerini söyleyen İZTEK Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Eser Pala, önümüzdeki sene daha büyük katılımlarla bu yarışmanın geliştirileceğini söyledi. Teknoloji dalında birincilik ödülünü kazanan ÇEKSAN firmasını kutlayan Pala, başarılarının devamını diledi.