2012 yılında ikinci binanın inşası ile 33 bin m² arazi üzerinde toplamda 23 bin m² kapalı alana sahip olan Sel Dış Ticaret ve Kimya tesislerinin Fabrika Müdürü Ümit Uçak ve markanın enstrüman çözümleri konusunda tercihi olan Poweras markasının Genel Müdürü Selçuk Yücebaşoğlu eşliğinde konuğu olduk. Ziyaretimiz esnasında her iki markanın ortaklaşa yürüttüğü başarılı projeler ve gelecek dönemde hedeflenen yatırımlar üzerine konuşma fırsatı bulduk.

Sel Dış Ticaret ve Kimya Sanayi firmasının gelişimini kısaca özetleyebilir misiniz?

Sel Dış Ticaret ve Kimya Sanayi Fabrika Müdürü Ümit Uçak: 1991 yılında kurulan firmamız 1997 yılına kadar değişik markaların distribütörlüklerini yaparak 1997 yılında Avcılar Firuzköy’ de küçük boyutlu mikserler ve manuel dolum makineleri ile akrilik mastik üretimine başlamıştır. 2003 yılında otomatik dolum makinaları, ofset baskı makinaları, enjeksiyon makinaları, kalıpları ve poliüretan köpük hatları yatırımları yapıldı. Yaşanılan büyüme neticesinde 2004 yılında Kıraç fabrikasına geçmiştir. Kıraç’taki fabrikada otomatik dolum makinalarının ve enjeksiyon makinalarının, poliüretan köpük hatlarının sayısının artmasıyla birlikte mevcut alanın üretim açısından yetersizliği 2007 yılında, şu anda bulunduğumuz Silivri fabrikasına taşınmayı gerektirmiştir.

Silivri fabrikası özelliklerini tanıyabilir miyiz?

Ümit Uçak: Silivri fabrikamız iki binadan oluşuyor. Toplam 33 bin m² arazi üzerinde yaklaşık 11 bin m² kapalı alanda ilk üretime başlanıyor ve yapıştırıcı grubunda küçük bir firma da bünyemize katılıyor. Poliüretan mastik ve yapıştırıcılar konusunda yeni ürün gruplarının üretimimize dahil olmasıyla 2012 yılında ikinci binanın inşası gerçekleşiyor ve toplamda kapalı alanımız 23 bin m²’ ye ulaşıyor.

Kalitenin sürdürülebilirliği,  kaynak verimliği adına Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarınız nelerdir?

Ümit Uçak: Fabrikamıza giriş yapan hammadde, ambalaj, yarı mamul vb. ürünler kontrol altına alınıyor. Kendi bünyemizde bulunan Ar-Ge ve Ür-Ge birimlerimizle bu çalışmaları yürütüyoruz. Ar-Ge merkezi olmak içinde gerekli çalışmalarımızı başlattık ve kısa zamanda güzel bir mesafe kat ettik. İnanıyoruz ki kısa sürede Ar-Ge merkezi olmaya hak kazanacağız.

Giren hammaddeler, bizim üretmediğimiz ambalaj malzemeleri ve sarf malzemelerin hepsi kontrolden geçtikten ve onay verildikten sonra ilgili kriter ve standartlara göre, üretim planlamanın planladığı doğrultuda, üretime alınıp tekrardan proseste kontrol edilerek nihai ürün haline gelir ve kalite kontrolün uygun bulmasıyla sevkiyat bölümüne alınır.

Enerji verimliliği konusunda ne tür teknolojilerin yatırımı gerçekleştirildi?

Ümit Uçak: Öncesinde ürünlerimizi karıştırıcılarda renklendiriyorduk. Fakat son yaptığımız yatırım sonucunda; otomatik makinada dozajlama yoluyla istediğimiz rengi anında elde ediyoruz. Renkli üretimlerimizde normal ürünlerimizden daha düşük miktarlarda üretim yapmamız gerektiğinden; duruşlarda, temizlik sürelerinde, işçilik maliyetlerinde büyük düşüşler gördük. Ürünün kalitesi anlamında da standardizasyon elde ettik.

Solvent tanklarımız, yeraltı sıvılaştırılmış gaz tanklarımız mevcut olup; sürekli olarak sıcaklık, basınç seviyelerini bir otomasyon sistemi yardımıyla kontrol sağlayabiliyoruz. Güvenlik için de gaz algılama sistemimizden gelecek bilgiler doğrultusunda otomatik kesme işlemi gerçekleştirebilecek bir sisteme sahibiz.

Poweras Endüstriyel Otomasyon Sistemleri Genel Müdürü Selçuk Yücebaşoğlu: Poweras Endüstriyel Otomasyon Sistemleri olarak tesisteki ilk proses otomasyonu çalışmamızı 2012 yılında Ümit Bey’lerin talepleri doğrultusunda, poliüretan mastik üretiminin otomasyonunu dizayn ederek devreye almış bulunuyoruz. Yine patlayıcı parlayıcı nitelikte olan tesiste;  Exproof ve Seveso kapsamlı bazı yönetmelikler konuşulmadan öncesinden günümüze tarafımızca kurulumu yapılan güvenlik otomasyonu ile birçok önlemi almış bulunmaktadırlar. Söz konusu gaz ve alev algılama sisteminin kurulumu sürekli ek yatırımların olması sebebiyle 5 yıl gibi bir sürede gerçekleştirilmiş olup, tesis üst seviyede güvenli diyebiliriz.

Her iki markanın yolları nasıl kesişti ve iki markanın ekipleri arasında nasıl bir paylaşım söz konusu?

Ümit Uçak: Poweras markası ve Selçuk Bey ile tanışmamız 2011 yılına uzanıyor. Poliüretan Mastik otomasyon sistemiyle birlikte çalışmaya başladık. Kendisi sektör uygulamalarımız ve proseslerimiz konusunda oldukça bilgili ve ekibine de tecrübesini aktarmaktadır. Hem ekipman seçimi hem de sistem gereksinimleri konusunda minimal maliyetle çok üst düzey verim aldığımız bir sistem ortaya çıkmış oldu. Buradaki çalışmamızın devreye alınması toplamda bir yıl kadar sürdü. Test aşamaları ve devreye almayı da kapsayan bir senelik süre sonunda yapılan ufak değişim ve iyileştirmelerle çok verimli bir proje gerçekleştirmiş olduk.

Selçuk Yücebaşoğlu: Kontrol sistemlerinde seçilen enstrümanlar üst segment diyebileceğimiz kalite düzeyinde olup, optimum ürünlerdir .Sel Dış Ticaret, ürünlerin viskozitelerinin yüksek, iletkenliklerinin düşük olmasından dolayı hem transfer anlamında hem de ölçü kontrol anlamında zor ürünler ve yarı mamullere söz konusudur. Viskozitesi yüksek ürünlerde daha çok temassız ölçüm yöntemleri kullanmayı tercih ederiz. Örneğin kimyasal depolama tanklarında seviye ölçümünü FMCW temassız radar kullanarak ciddi hassasiyetlerde ölçümler gerçekleştirilmiştir.

Poweras satış öncesi ve sonrasında ne tür hizmetler sunuyor sizlere?

Ümit Uçak: Fizibilite çalışmalarından itibaren birlikte hareket edebiliyoruz. Kimyasallarımıza ve prosesimizin ihtiyaçlarına bağlı kalarak ekipmanların seçilmesi, araştırmalarının yapılması konusunda bize katkılar sağlayabiliyorlar. Ortaklaşa seçilen ekipmanlarımızın ilk olarak fiyatlandırılması, terminlerin hazırlanması konusunda Selçuk Bey’lerin emeği çok büyüktür. Daha sonrasında sistem kurulumları belli bir sürece yayılıyor. Ciddi bir emek verilerek uzun bir süre sonrasında sistem kuruluyor ve testleri esnasında gözden kaçırılan küçük pürüzler hızlı bir şekilde gideriliyor. Geri dönüş hızları ve bu konuda göstermiş oldukları performansları sonucunda üretimde hiçbir sorunla karşılaşmadan anahtar teslim projelerde birlikte çalışma fırsatı elde etmiş olduk.

Selçuk Yücebaşoğlu: Satış sonrasında işin güzel tarafı artı değer katabildiğimizi görmek. Öncesinde de enstrümantasyon ve otomasyonda; ürünlerin seçimi, uygulanabilirliği ve bunun optimizasyonu anlamında odaklı çalışmalar yürütüyoruz. Çünkü temeli bu aşamada atıyoruz ve üzerine çıkacağımız katlar projenin sürekliliğine etki ediyor. Bu aşamada da birlikte hareket ettiğimizi söyleyebilirim.

3. Proses Otomasyonu Zirvesi Ve Sergisi’nde ilginizi çeken konular neler oldu?

Ümit Uçak: Sempozyuma katılma şansım olmadı fakat sergi alanını gezebildim. Birçok ekipman tanıdığım ekipmanlardı ve etkinlik ile yenilik eklenmiş versiyonlarını görme şansım oldu. Çalışmış olduğumuz tedarikçiler haricinde de yeni tedarikçilerle tanışma şansımız doğdu. Bunun haricinde genel olarak tanıdığımız ürün ve ekipmanları görmüş olduk.

Yeni projemizde kafamıza takılan bir konu hakkında uzun uzun istişare etme şansı bulduk. Özellikle çok hızlı bir basınç ölçümü konusunda araştırmalar yapıyorduk. Sergi alanında ziyaret ettiğimiz bir firmanın yetkilileri ile gerçekleştirdiğimiz görüşmeler sonucu gayet olumlu sonuçlar aldık. Şu anda da bununla ilgili görüşmelerimiz neticesinde işin yüzde 95’inin çözüldüğünü, geriye kalan yüzde 5’lik kısmının sadece denemeler yöntemiyle çözüme ulaşacağını söyleyebilirim.