ZORLUTEKS'TEN ATIK SUYUN GERİ KAZANIMINDA BAŞARILI PROJE ZORLUTEKS'TEN ATIK SUYUN GERİ KAZANIMINDA BAŞARILI PROJE

2006 yılında İtalya’nın Venedik şehrinde Porto Marghera sanayi bölgesinde faaliyete geçen Porto Marghera MBR atık su arıtma tesisi, kurulduğu tarihteki 47,520 m3/gün kapasitesiyle Avrupa’nın en büyük endüstriyel atık su arıtma tesisi unvanını taşımaktaydı.

Bölgedeki sanayi kuruluşlarının atık sularını arıtarak Venedik lagününe boşaltımını sağlayan Porto Marghera Atık Su MBR tesisi, ilk kurulduğu günden bu yana yüksek arıtma standartlarında çalışmasıyla biliniyor. 

Bölgesinde üstlendiği önemli görevi gereği standartlarından taviz vermeden faaliyet gösterdiği on yılın ardından tesis yetkilileri, mevcut membranların değişmesi gerektiğine karar verdi.

72 ADET MEMBRAN KASETİ DEĞİŞİMİ YAPILDI

Tesisin yüksek çalışma standardı ve kesintisiz sürekli faaliyet gösterme zaruriyeti gereği Porto Marghera yetkilileri, değişimi yapacak potansiyel şirketlerden değişim sırasında herhangi bir inşaat işi ve tesisat değişimi olmaksızın membran değişikliğinin gerçekleşmesini talep etti. Bu gereklilik doğrultusunda yaptıkları değerlendirmeler sonucunda, 2016 yılında Çinli Litree firması ile anlaşan yetkililer; ZEN teknolojisi ile üretilmiş Litree ZEN membranları ile eski membranlarını değiştirme kararı verdiler. 2016 yılı içinde gerçekleşen değişim, tesis yetkililerinin isteği gibi kısa sürede tak-çalıştır prensibiyle gerçekleştirilerek tamamlandı. Proje çerçevesinde 47.500 m3/gün kapasiteli 8 tankın her birinde 9 membran kaseti olmak üzere tesiste toplam 72 adet membran kaseti değişimi yapıldı. 

Sistemin devreye alınmasını takip eden altıncı ayın sonunda kasetlerde yapılan kontrollerde fiziksel olarak kirliliği tutmadıkları ve özellikle membran bağlantı noktalarında çamur biriktirmedikleri gözlemlendi.

Yapılan değişimden dört yıl sonra 2020 yılında ise halen ölçülen performans verileri aşağıdaki grafikte görülmektedir. Değişimden önce kullanılan eski membranların birim vakum gücü karşılığı akısı 120 LMH/bar dayken; Litree ZEN membranlarının birim vakum gücü karşılığı akısı ise 350 LMH bar’ın üzerinde olup sabit şekilde devam etmektedir. Bu yüksek verimlilikle birlikte üretim suyu bulanıklığı 0,5 NTU değerini sağlamaktadır.

Trans membran basıncı (TMP) parametresi ise membran değişiminden önce ortalama 14 kPa düzeyinde ve zaman zaman üzerinde seyrederken; değişim sonrasında 6 kPa’nın altına düşmüştür. Bu veriler doğrultusunda tesisin enerji giderlerinden tasarruf ettiğini görebiliriz.

Diğer işletme giderleri açısından bakıldığında ise;  Litree membranları kullanılmaya başladıktan sonra tüm yüksek performansla birlikte kimyasal yıkama (CIP) periyotlarının uzunluğu dikkat çekicidir. Normal şartlarda her 6 ayda bir yapılması gereken kimyasal yıkamalar membran değişimi sonrasında Porto Marghera tesisinde 4 yılda 2 kereye kadar uzatılabilmiştir.

MBR tesislerinin ayrılmaz bir parçası olan ZEN membranları, daha önce yüzde 70’e varan enerji tasarrufu konusunda kendisini kanıta dayalı verilerle kanıtlamıştı. Bu örnekte ise, tıkanmaz yapısıyla verimlilik artışına yönelik olarak rüştünü ispat etmiş sayılabilir. Dünyanın lider membran üreticisi Litree tarafından ZEN teknolojisi ile üretilen membranlar için, uzun süreli çalışan tesislerde istikrarlı performans ve sekiz yıldan fazla kullanım ömrü garantisi verilmektedir.

KAZANCI ÇEVRE TEKNİĞİ ARACILIĞIYLA BULUŞUYOR

0,02 mikron filtreleme hassasiyeti, çamur birikmesini önleyen özel formülü, içten destekli liflerle kopmaz  yapısıyla uzun yıllar kullanım olanağı sağlayarak işletme,  bakım ve değişim maliyetlerine adeta savaş açan Litree ZEN membranları, yıllardır diğer Litree membranlarında olduğu gibi Kazancı Çevre Tekniği aracılığıyla Türkiye pazarıyla buluşuyor.