Uşak Organize Sanayi Bölgesi’nde Teknopark ve OSB Altyapı Yatırımlarının toplu açılışını gerçekleştiren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 47 milyon TL'lik yatırım tutarındaki projelerin kente artı değer katacağına dikkat çekti.

Yatırımlarla birlikte Türk sanayicisinin rekabetçilik kapasitesi ve Türkiye'nin geleceğinin güvence altına alındığının altını çizen Bakan Varank, projelere ilişkin şu bilgileri verdi:

"VERİMLİLİK VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİKTE ÖNEMLİ KAZANIMLAR SAĞLAYACAK"

"Uşak OSB’ye kurulan atıksu arıtma tesisi ile kimyasal havuz, solar kurutma tesisi ve katı atık yakma tesisi bölgemize sürdürülebilirlik ve verimlilik noktasında önemli kazanımlar sağlayacak. İklim değişikliğinin olası yıkıcı  sonuçları bütün dünyada anlaşılmış gibi gözüküyor. Ülke olarak bu konudaki kararlılığımızı, Paris İklim Anlaşması’nı imzalayarak göstermiş bulunuyoruz." dedi.

"OSB'YE 12 MİLYON TL'LİK KATKISI OLACAK" 

Söz konusu tesislerin sürdürülebilir kalkınmaya hizmet ettiğine değinen Varank, atıksu arıtma tesisine ek olarak yapılan kimyasal havuzun OSB'den çıkan atık sudan tarımda faydalanılması adına kalitesini artırdığını belirtti. Varank, solar kurutma tesisinin, atık su arıtma tesisinden çıkan çamurları güneş ısısı yardımıyla kuruttuğunu, ardından da kurutulan çamurların katı atık yakma tesisinde enerjiye dönüştürüldüğünü ifade etti.

Tesislerde saatte 940 kW elektrik üretimi gerçekleştirildiğini, senelik yaklaşık 8,5 milyon kWh elektrik enerjisinin sanayi bölgesine 12 milyon TL tutarında katkıda bulunacağını vurguladı.

PROSES OTOMASYONU TEKNOLOJİLERİYLE HEDEF SIFIR HATA PROSES OTOMASYONU TEKNOLOJİLERİYLE HEDEF SIFIR HATA

"KAPSAMLI TEŞVİK SİSTEMİYLE YATIRIMLAR ARTTI"

Bakan Varank, son 19 senede Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın verdiği yaklaşık 100 milyon TL'lik kredi desteği sayesinde Uşak’taki OSB sayısının 4'e yükseldiğini, kapsamlı teşvik sistemiyle şehre gerçekleştirilen yatırımların sayısının gün geçtikçe arttığını söyledi.

Bugüne kadar kent için 623 yatırım teşvik belgesi düzenlediklerini, söz konusu belgeler çerçevesinde 7,7 milyar TL'lik sabit yatırımın ve 13 bin civarında istihdamın önünü açtıklarının altını çizen Varank, "KOSGEB aracılığıyla KOBİ’lere sağladığımız destek miktarı 108 milyon TL'yi geçti. Benzer şekilde şehrin kalkınması için Zafer Kalkınma Ajansımız 265 projeye 115 milyon TL destek sağladı. Biz 'Destekledik, kaynak sağladık, yanlarında olduk.' diyoruz ama Uşaklı sanayicilerimizin de hakkını vermemiz gerekiyor.” biçiminde konuştu.

"AĞIRLIK TEKSTİLDE, 10 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM BEKLİYORUZ"

Uşak OSB'nin üçüncü genişleme alanının acele kamulaştırmayla hızlandırıldığını, toplam 177 parselin tamamının yatırımcılara tahsis edildiği bilgisini veren Bakan Varank, tahsislerin yüzde 90'a yakınını tekstil fabrikalarının oluşturduğunu ve 10 bin kişilik istihdam öngördüklerini belirtti.

Varank, yaklaşık 6 bin metrekarelik alanda kurulu Uşak OSB Teknopark'ın 9,5 milyon TL'lik yatırımla kurulduğunu, 11 atölye ve 28 ofiste Ar-Ge yapmak isteyen şirketlere olanak tanındığını sözlerine ekledi. (AA)