İlk olarak müşteri memnuniyetini ve güvenini kazanmayı hedeflediklerini belirten Mustafa Kuru, yerli üreticilerin öncelikle kendileri gibi yerli üreticilerin ürünlerini tercih ederek üreticileri desteklemesinin gerekliliğini vurguluyor. Satış öncesi ve sonrasında markanın fark yaratan, talebe özel çözümlerinin detayları hakkında Mustafa Bey ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. 

Sektör çalışmalarınız nasıl başladı, hangi görevlerde bulundunuz?
Sektör çalışmalarıma 1996 yılında başladım. Şu anda vana sektöründe önemli bir isme sahip olan bir markada, uzun yıllar üretimde görev aldım. Bu süre zarfında pazarın büyüklüğünü ve ihtiyaç duyulan, pazarda eksik olan çözümleri yakından görme şansım oldu. Sonrasında Deltanox’u kurarak bu ihtiyaçları gidermeyi hedefledik. Deltanox markamızın kuruluşu aşamasında, vanalar için gerekli tasarım ve teknoloji eğitimlerimizi aldık. Kendi bünyemizde, Deltanox olarak müşterimizin ihtiyacı olan fiyat ve kalite özelinde maliyet hesaplamalarımızı yapıp vana üretimi işine girdik. Henüz belirli ürün grupları için hizmet veriyoruz. Dolayısı ile merakla beklenen yeni ürün gruplarımız için biraz daha zamana ihtiyaç duyuyoruz. 

Önemli markalarla çalışıyorsunuz, markanın gelişimini de dinleyebilir miyiz sizlerden?
Piyasada çok yüksek fiyata satılan ürünleri, daha kaliteli ve daha düşük maliyetle üretebileceğimizi kanıtladık. İlk işimiz sonrasında da talepler giderek artış gösterdi. Şu anda piyasada bulunan birçok firmaya, ihtiyaçlarına özel imalat yapıyoruz. 

Hizmet verdiğiniz ürün grupları nelerdir?
Denizcilikte genelde paslanmaz malzeme kullanılır. Bu sektör talepleri için DN 15’ten, DN 800’e kadar pislik tutucular da dahil hem paslanmaz, hem konstrüksiyon – dkp sac için müşterinin isteğine bağlı olarak üretimler yapıyoruz. 

Daha küçük ürün gruplarımızdan biri de; mini paslanmaz vanalarımız. Termoform üretim yapan kimya firmalarında, dozajlama yapan ‘bir çeyrek’ dediğimiz, mini paslanmaz vanaların üretimini yapıyoruz. Bu grupta pislik tutucular, çekvalfler ve piyasada bulunan buna benzer birçok modeli üretiyoruz. 

Markanızı kurmadan önce pazarda gözlemlediğiniz eksikler nelerdi?
Şu anda ülkemiz pazarında üretilmeyen ve eksik gördüğümüz vana grupları; kelebek ve küresel vanalardır. Ayrıca tank dibine kullanılan dip vanaları da eksik gördüğümüz ürün grupları arasında yer alıyor. Bunların Türkiye’de ihtiyacı karşılayabilecek adette üretilmediğini söyleyebilirim. Bunlar, Türkiye pazarında büyük bir talep potansiyele sahip ve ülkemizde yeterli oranda üretimi olmayan ürün grupları. Bu yüzden bu vanalar çok yüksek fiyatlarla ithal ediliyor.  

Hazırlıklarımızı tamamladığımızda pazarda talep edilen bu ürün gruplarını Deltanox markası olarak üreterek pazara sunmayı hedefliyoruz. 

Yerli bir üretici olarak, pazarda markanıza nasıl bir yaklaşım gözlemliyorsunuz?
Tüketiciler daha çok yabancı marka ürünlerine rağbet ediyor. Bunun sebebi de kullanmış oldukları yabancı menşeli ürünlerin, uzun süre kullanılabiliyor ve kaliteli olması. Bu yüzden müşterimiz yerli üründe sorun yaşamak yerine ilk yatırım maliyeti yüksek, ithal ürünlere yöneliyor. Bizim asıl sorunumuz da bu…  Kullanıcılara, yerli ürünlerin de ithal edilen ürünler kadar kaliteli olabileceğine ve Türkiye’de uzun ömürlü olarak üretilebileceklerine inandıramıyoruz. 

Artık Türkiye’deki vana üreticilerinin yurtdışı markalarının ürünlerindeki kaliteyi yakaladığına, öncelikle bizim inanmamız gerekiyor. Bugün yerli üretim yapan firmalar, ürünlerinin Türkiye’ye ihracatını yapan Avrupa markalarıyla rekabet etmekte zorlanıyor. 

Yeni gürün grubu hedefleriniz var mıdır?
Deltanox olarak sanayi tipi paslanmaz pnömatik vanalarda, eksik modellerimizi tamamlayıp pazarda daha rekabetçi fiyatlarla en çok ithalat yapılan ürün gruplarına karşı rekabet etme amacı taşıyoruz. Pazarda bu yeni ürün gruplarımızla yer almaya başladığımızda da; kullanıcıların satın alacakları bu ürünlerden memnun kalmalarını istiyorum. Bunun için öncelikle kaliteyi yakalamayı, müşterilerimizin memnuniyetini kazanmayı ve pazarda Deltanox’a olan güveni artırmayı hedefliyoruz. 

Aslında bunun için ilk kriter, ürününün arkasında duranbir marka olarak tanınmak var. Satış sonrası hizmetleriniz için planlarınız nelerdir?
Tasarladığımız sistemde; müşterinin basınç seviyesine uygun aktüatörün, düşük veya yüksek basınçları karşılayacak başlıklarla değiştirilebilir, sızdırmazlık kısımlarında yüksek yay basıncının olduğu kısımları sökmeden müdahale edilmesi gereken kısmın sökülebilir olması mümkün hale geliyor. Buna ek olarak işini bilen ustaların yatırımcıyı daha fazla maliyete sokmaması için sökülüp takılan başlıkların diğer vana tiplerine de uyumlu olması sebebi ile tasarruf edebiliyorsunuz. Bu tasarımlarımızda patentimizi aldık ve tasarımımız 516. Koruma Yasası ile korunuyor.

Vanalarımızda arıza oluştuğu durumlar halinde de; arızalı vanalarımızın yerine yenisini veriyoruz. Değişim işlemini de ücretsiz yapıyoruz. Sorunlu vanayı revize etme şansını elimizde bulundurduğumuz için müşterilerimizi mağdur etmeden sorunlarını çözmeye çalışıyoruz. Vanalarımız için ihtiyaç duyulacak yedek parçalarımızı da yine kendimiz üretiyoruz. 

Müşteri standartların dışında olan, prosesine özel bir tasarımla vana talebinde bulunduğunda biz yine uygun fiyatlarda bu ürünün üretimini yapıp tedarikini gerçekleştiriyoruz. Yarım parmak dediğimiz DN15’lerden, DN200’e kadar olan vanaların yedek parçalarını stokumuzda tutuyoruz. 

Dip vanaları, üç yollu vanaları stokta tutma ihtiyacı duymuyoruz. Fakat sipariş anında kısa sürede bu ekipmanlarımız için yedek parça üretimi yapabiliyoruz. 

Peki vana elemanlarında aşındırıcılara karşı sağladığınız avantajlar nelerdir?
Örneğin kimya sektöründe dozajlama sistemlerinde kullanılan ve kendi üretimimiz olan dozajlama vanalarında; kostik gibi yüksek aşındırıcılı ve korozif maddelerin vana üzerinde oluşturacağı etkilere karşı değişken parçalarda iyileştirmeler yapabiliyoruz. 

Döküm ürünler içinde kafa grupları sabit olan vanaların, kimyasallara maruz kaldıklarında büyük arızalar çıkardığına ve kullanıldıkları işletmeye ne kadar büyük sıkıntılar yaşattığına şahit olabiliyoruz. Müşterilerimizin tasarımı bize ait olan ve üretimini gerçekleştirdiğimiz yüksek kaliteli ürün gruplarımızdan, proseslerinde yararlanmalarını istiyoruz. Avrupa menşeli ürünlerin kalitesiyle rekabet eden ve tamamıyla yerli üretim vanalarımıza ek özellikler katarak müşterilerimize akış çözümleri sunuyoruz.   

Sektörümüzün gelişmesi için yerli üreticin kaliteli ve makul fiyatlı üretimler gerçekleştiren yerli markalara sahip çıkmaları gerekiyor.