Gebze Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından düzenlenen GTÜ Lisansüstü Araştırmalar Sempozyumu’nun 6’ıncısı gerçekleştirildi. Öğrencilerin ortaya koyduğu tezleri ve projeleri inceleyen GEBKİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Vefa İbrahim Aracı, bu çalışmalardan birçoğu ile iş birliği gerçekleştirebileceklerini ifade etti.

Aracı, "Böyle çalışmaların hayata geçebilmesi için üniversitelerin her fırsatta sanayicilerin kapısını çalarak iş birliği yapmaya zorlaması gerekiyor." dedi.

"ENSTİTÜLERİN ROLÜNÜ GURURLA İZLİYORUZ"

Sektörün ve öğrencilerin bir araya geldiği sempozyumun açılışında ‘’Kimya Sektöründe Ar-Ge'yi Güçlendirecek Sektörel ve Akademik İş Birliğin Önemi’’ konusunda bir konuşma yapan GEBKİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Aracı, enstitülerin gençlerin tam manasıyla donanımlı olarak iş hayatına başlamalarında kilit öneme sahip olduğuna dikkat çekti.

TERMAL VERİMİ ARTIRMANIN YOLU DROPWISE TEKNOLOJİ TERMAL VERİMİ ARTIRMANIN YOLU DROPWISE TEKNOLOJİ

Aracı, Ar-Ge faaliyetlerinin merkezi konumunda bulunan enstitülerin Türkiye'nin bilim ve teknolojik kapasitesinin artırılmasında, ulusal ve uluslararası projelerin gerçekleştirilmesindeki rolünü gururla izlediklerini söyledi.

"ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞ BİRLİĞİNDE ÖNEMLİ BİR ADIM ATTIK"

Nitelikli eğitimin verildiği üniversiteler ile iş dünyası arasında iş birliği geliştirilmesi için enstitülerin konumunu vurgulayan Aracı, GEBKİM olarak Türkiye ekonomisine katkıda bulunacak çalışmalara ve yatırımlara büyük önem verdiklerini belirtti.

En önemli yatırımın gençler olduğunun bilinciyle hareket ettiklerini, geleceği bugünden inşa etmek gayesiyle çalıştıklarını aktaran Aracı, "Bu amaçla GEBKİM’de kurulan Teknoloji ve Çözüm Merkezimiz (GEBTEK) ile Gebze Teknik Üniversitemiz arasında geçtiğimiz Ocak ayında Ar-Ge için protokol anlaşması imzaladık. Bu anlaşmayla üniversite-sanayi iş birliği alanında önemli bir adım atılmış oldu. Atılan bu adımla GEBKİM’in sektörel deneyimi, GTÜ'nün akademik gücüyle birleşerek kimya alanında ülkemize bir ivme kazandıracak. Türkiye’de üretilmeyen kimyasalların üretimi konusunda çalışmalara hız verilecek." şeklinde konuştu.

"KİMYA, GELİŞMİŞ EKONOMİLERİN İTİCİ GÜCÜDÜR"

Kimya sektörünün gelişmiş ekonomilerin itici gücü olduğunu ve bu sebeple bir ekosistem içerisinde değerlendirmesi gerektiğini kaydeden Aracı, "GEBKİM OSB bünyesinde bulunan firmalarımızla birlikte oluşturduğumuz ekosistem içerisinde çevreye saygılı bir yapıyla faaliyetlerimizi yürütüyoruz. GEBKİM OSB’mizde firmalarımızın birlikte üretebildiği, ham madde alışverişinde bulunduğu, nitelik, tecrübe ve bilgi paylaşabildiği, tüm çevresel sorunların merkezi bir idare tarafından çözümlenebildiği, lojistik çözümlerinin üretildiği bütünsel bir açıyla hareket ediyoruz. Bu bakış açımız ve faaliyetlerimizle üreten, ihraç eden ve güçlenen bir yapıya eriştik." dedi.

Başkan Aracı, OSB'lerine artan talebin nedenini de, limanlara erişim ve otoyollara olan yakınlığıyla üretilen her ürünün Türkiye ve dünyanın dört bir köşesine kolayca ulaştırılabilmesi olarak açıkladı.

"BÜYÜK BÖLÜMÜYLE İŞ BİRLİĞİ GERÇEKLEŞTİREBİLİRİZ"

Rus petro-kimya devi Tatneft’in OSB’de gerçekleştireceği yatırımı da kamuoyuna duyurduklarını hatırlatan Aracı, "Bu yatırım sayesinde Türkiye’de hiç üretilmeyen ve tamamen ithal edilen bir ürünü üretecek, cari açığın kapanmasına katkı sağlayacak ver dışa bağımlılığı azaltacağız." diye konuştu.

Sempozyum çerçevesinde öğrencilerin sunduğu tezlerin önemine değinen Aracı, Türkiye'yi zirveye ulaştıracak en büyük yatırımların özgün içerikler ve projeler olduğunu dile getirerek öğrencilerin yaptığı çalışmaların büyük bölümüyle de iş birliği gerçekleştirebileceklerini dile getirdi. Aracı, "Böyle çalışmaların hayata geçebilmesi için üniversitelerin her fırsatta sanayicilerin kapısını çalarak iş birliği yapmaya zorlaması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Kimyanın hayatın her alanında olduğunu, kimyasal ürünlere karşı oluşan olumsuz algının yeniden inşa edilmesi gerekliliğinin altını çizen Aracı, bu noktada tüm paydaşlara büyük görevler düştüğünü söyledi.