Geliştirdikleri online izleme sahabet sistemleri ile bilgiler veren ARS Endüstriyel Kontrol Genel Müdürü Atakan Avcı, Türkiye’de 90 noktada çalışan sistemler ile atıksu istasyonlarının, nehirlere, derelere ve denizlere sınırların dışında kimyasalı veya zararlı atıkları olan suyu deşarj edemediğini ifade etti.

Avcı, çevreyi koruyan sisteme ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Nehirlere, derelere ve denizlere atıksu çıkışları bağlı durumda. Bunların sağlıklı bir şekilde çalıştığını kontrol etmek amacıyla online izleme sistemleri geliştirdik. Türkiye’de 90 noktada online izleme sistemlerimiz çalışıyor. Atıksu istasyonları, hiçbir şekilde nehirlere, derelere ve denizlere sınırların dışında kimyasalı veya zararlı atıkları olan suyu deşarj edemiyor. Deşarj ettiği takdirde, anında numuneleri alınıyor ve bilgiler T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderiliyor. Bu noktada kendi yazılımımızı kullanıyoruz.”

Avcı, gelecek dönemde aynı sistemi merkezi yazılımla birlikte Kıbrıs, İran ve Azerbaycan’da da işletmeyi planladıklarını söyledi.

SAMPLING SWAS İLE VERİMLİLİĞİN DÜŞMESİNİ VE HASARI ÖNLÜYOR

Avcı, “Enerji santrallerinde yüksek basınçlı kazan, buhar türbinlerinde sıklıkla silika, çözünmüş oksijen, kalsiyum, klor, fosfat gibi etkilere maruz kalıyor. Bunlar da çok ağır mekanik hasara ve verimliliğin düşmesine neden oluyor. Bu durumu önlemek için Türkiye’de tamamen kendi ürettiğimiz Sampling Swas numune şartlandırma, numune analizi işlemleri ve kimyasal dozaj sistemleri imalatı ve kurulumu yapıyoruz.” şeklinde konuştu.

Enerji santrallerinde buhar hatlarına kontrol vanaları üretimi gerçekleştiren firma, kontrol vanalarında yüksek basınç ve yüksek sıcaklıkta Bulgaristan menşeli endüstriyel vana üreticisi BULARMEX-IK firmasının distribütörlüğünü yürütüyor. 

Proses Zirvesi ve Sergisi’nde, kontrol vanaları, elektrik aktüatörleri, atıksu izleme sistemleri gibi ürün ve uygulamalarını sergileyen firma, enerji santrallerine, kimya ve petro-kimya tesislerinin yanı sıra son dönemlerde su ve atıksu sektörüne hizmet sunuyor.