Tüpraş, faaliyet gösterdiği erkek egemen enerji sektöründe eşitlikçi ve kapsayıcı bir iş ortamı oluşturmak amacıyla örnek çalışmalarını sürdürüyor. Dört rafinerisindeki üretim sahalarında vardiyalı kadın çalışanları istihdam ediyor. Her seviyede ve görevde kadın çalışanlarının sayısını artırmaya devam ediyor. Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu, “Erkek egemen görülen enerji sektöründe eşitlik bir iş ortamı oluşturmayı hedefliyoruz. Bu amacımıza ulaşmak içinse Türkiye’nin enerjisini kadın ve erkek çalışma arkadaşlarımızla beraber üretiyoruz. Gücümüzü kadın ve erkeklerin omuz omuza çalışmasından alıyoruz. Bizler, hiçbir işin cinsiyeti olmadığını, işlerin ancak uzmanı olabileceğini iyi biliyoruz. Bu inanışla çalışmalarımıza her alanda ‘Eşitlik için Enerjimiz Bitmez’ diyerek sürdürüyoruz” dedi. 

VARDİYADA DA KADIN SAHA OPERATÖRLERİ 

Yelmenoğlu, “İki yıl önce, ilk kez Batman’da olmak üzere; İzmit, Kırıkkale ve İzmir rafineri sahalarında vardiyalı kadın operatör ve teknisyenler bünyemize katıldı. Bugüne kadar rafineride kadın mühendislerimiz hep vardı. Ancak sahada vardiyalı kadın çalışanlarımızın da işe başlamasıyla birlikte sektör ve şirket adına örnek bir uygulama oldu.  Erkek egemen bir iş kolu için bu cesur adımı atmaktan büyük mutluyuz. Üretim sahasında görevli, vardiyalı kadın saha çalışanlarımızın sayısını artırmayı, projemizin kapsamını daha da genişletmeyi, ustabaşılık gibi kıdemli saha pozisyonlarında da orta vadede kadın çalışanlarımızın olmasını amaçlıyoruz.” dedi. 

2008’DEN BUGÜNE KADIN ÇALIŞAN ORANI YÜZDE 78 ARTTI

2008 yılından bugüne Tüpraş’ta kadın çalışan sayısını yüzde 78 oranında artırdıklarını açıklayan Yelmenoğlu, “2008 yılında işe alınanların yüzde 30’u kadın iken, 2020 yılında ise işe alımlarımızın neredeyse yarısı kadınlardan oluşuyor. Bugün itibariyle toplam çalışan sayımızın %10’u kadın. Ancak ofislerimizde bu oran %30’u bulmuş durumda.  Ar-Ge bölümümüzün yüzde 67’si ise kadınlardan oluşuyor. Yönetim kademelerinde kadın çalışan oranımız yüzde 24 seviyesinde, yetenek havuzumuzun ise yüzde 45’ini kadın çalışanlar oluşturuyor” dedi.