Honeywell, Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ'nin İzmit rafinerisi için harici bir ağır polinükleer aromatik (HPNA) stripper ekledi. Honeywell UOP ile geliştirilmiş olan iki aşamalı Unicracking ™ projesi ile performansın daha da arttığını belirtti. HPNA Stripper sayesinde Tüpraş'ın birimdeki dönüşüm en üst düzeye çıktı ve verimde artış sağlandı. Daha ağır hammaddeleri işleme esnekliği yoluyla birim karlılığını da yükseltmesine olanak sağlayacaktır.

“ÜRETİM SÜREÇLERİNİ GELİŞTİRMESİNE OLANAK SAĞLIYOR”

UOP, bu proje için temel mühendislik, katalizör ve diğer teknik hizmetler konusunda hizmet sağladı. UOP, HPNA yönetiminde 30 yıldan fazla deneyime sahip olmasıyla öne çıkıyor. UOP, müşterilerinin tüm katalizör döngüsü boyunca yüzde 100'e yakın dönüşüm elde etmesine yardımcı olurken hem yeni hem de mevcut üniteleri için ticari olarak kanıtlanmış çözümleri bünyesinde barındırıyor. İzmit rafinerisinde uygulanan yenilikçi “HPNA side stripper” teknolojisi Tüpraş'ın rafineri sahalarında öncü projeler gerçekleştirmesine ve üretim süreçlerini daha da geliştirmesine olanak sağlamaktadır.

DAHA AĞIR HAMMADDE KULLANILMASINI SAĞLIYOR

Konuyla ilgili açıklama yapan UOP Proses Teknolojileri Başkan Vekili ve Genel Müdürü Bryan Glover, UOP HPNA yönetim çözümleri sayesinde daha yavaş katalizör deaktivasyonu sayesinde gelişmiş katalizör performansı sağlandığına dikkat çekti. Glover, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Yüksek değerli ürünlerde daha fazla dönüşüm yoluyla ünite performansını ve karlılığı artırıyor. Harici HPNA stripper, katalizörün deaktivasyonuna neden olan HPNA'ları mekanik olarak kaldırarak ünitenin dönüştürme verimliliğini artırır ve müşterilerin daha ağır hammaddeler kullanmasına olanak tanır.”