TOZ PATLAMASI YANICI TOZLARIN İŞLENDİĞİ TÜM SEKTÖRLERDE OLUŞABİLİR
Toz patlamaları, yanıcı tozların işlendiği, transfer edildiği tüm sekörlerde oluşabilir. Bunlar arasında gıda, tahıl, kimya, kağıt, enerji (katı yakıt), ilaç, ahşap, metal sektörleri düşünülebilir

PATLAMA İÇİN ALEV KAYNAĞI YETERLİDİR

Toz patlamaları oluşabilmesi için 1) Yanıcı toz , 2) Oksijen kaynağı (hava), 3) kapalı ortam/ekipman, 4) Tozun kapalı ortam içinde havada dağılmış olması ve 5) Tozu alevlendirecek nitelikte bir alev kaynağı olması yeterlidir. Örneğin toz filtreleri veya silolar bu tarz durumların rahatlıkla oluşabileceği ekipmanlardır.

TOZ PATLAMASI İÇİN NE TÜR ÖNEMLER ALINABİLİR ?
Toz patlamalarına karşı alınabilecek önlemler karışık olarak,

1) yeterli ve doğru tozsuzlaştırma ve ortam temizliği

2) Alev kaynakları kontrolü (ör. kıvılcım algılama sistemleri ve metal tutucular gibi),

3)Patlama basıncına dayanıklı ekipman inşası (14bar basınca dayanımlı ekipman ve bağlantılı hatlar),

4) Patlama tahliye kapakları

5) Patlama söndürme sistemleri ve 5) Patlamanın yayılmasını engelleyecek izolasyon sistemleri - bu izolasyon sistemleri 3, 4 ve 5 ile bir arada kullanılmalıdır. Buradaki listelenenler İSG6331 numaralı kanunda da Madde 5 de sunulmaktadır. Güvenlik sistemlerinin tamamı ATEX onaylı sistemler olmalıdır.

DANIŞMANLIK HİZMETİ NELER SAĞLAR?
IEP Technologies patlama riski taşıyan prosesler için güvenlik teknolojileri üreten global bir firmadır. Bizler hizmet olarak, GAP analizleri, en uygun patlama korunma sistemi seçimleri, Patlama korunma sistemleri tasarım hesapları tarzı hizmetler sayılabilir. Olan sistemlerimizin bakımlarını da Türkiye ekibimizle direk olarak yapabilmekteyiz.

DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR NELERDİR
Karşımıza çıkan en büyük yanlış Tozların da patlayabilir olduğunun bilinmemesidir. Bir çok tesisde, yem, gıda veya şeker tozu gibi tozların patlama riski taşımadığının düşünülmesidir. Buradaki ne büyük eksiklik üniversitelerde bu konularda makina, kimya, proses mühendislerine bu bilgilerin verilmemesidir. Bu durumun değiştirilebilmesi için IEP Technologies olarak Üniversitelerde ve bir çok kurumda konu üzerine eğitimler vermekteyiz. Toz patlaması demo test tüpümüz toz patlamaları konusunda bilinçlendirme için çok faydalı olmaktadır.

IEP NELER SUNUYOR?
IEP technologies olarak Toz Patlamaları Riski taşıyan prosesler için 1) Kıvılcım Algılama ve söndürme sistemleri, 2) Patlama kapakları (standart ve alevsiz), 3) Patlama Söndürme Sistemleri ve 5) Patlama izolasyon sistemleri çözümlerimiz mevcuttur. Bu konuda çalışan en geniş kapsamlı çözümleri olan global şirketiz.