CEM KARATAY - Her yıl çok sayıda yaralanmalara ve hatta çok sayıda ölüme neden olan toz patlamalarına karşı Telemecanique Sensors, ATEX ve IECEx sertifikalı tamamlanmış ürün serisi ile hem temaslı hem temassız algılama ürünleri ile oluşabilecek tüm ihtiyaçlara uygun çözümler sunuyor.  

Toz, havada belirli bir süre boyunca asılı kalabilen ve daha sonra ağırlığının etkisiyle çökebilen  parçacıklardır. Tutuşturulduğunda hava ile egzotermik reaksiyona girebilen tüm tozlar, belirli koşullar altında patlamaya neden olabilir.

Bu durum, endüstriyel çağın başından beri ahşap endüstrisi, madencilik, gıda işleme, metal işleme, kimya gibi bir çok uygulamada için risk oluşturmaktadır. Yetkililerin ve işletmelerin çabalarına rağmen, toz patlamaları bugün hala çok yaygındır.

Toz patlamaları aşağıda ki maddeler sayesinde gerçekleşebilir [sınırlı değildir]:

•    Bitkiler (ağaç kabuğu, mantar, pamuk, odun, ...)
•    Yiyecek (nişasta, şeker, un, ...)
•    Metal (alüminyum, magnezyum, demir alaşımları, ...)
•    Endüstriyel malzemeler (plastik, kumaş, toz atık, kağıt, karton, mürekkep ...)

Risk; sanayileşme, mekanikleşme, otomasyon, arttırılmış depolama kapasitesi, daha yüksek taşıma hızları ve toz formunda mevcut ürünün gittikçe daha küçük partikül boyutlarına dönüşmesiyle oluşmaktadır. Partikül çapı 500 mikrondan (Avrupa standardı) veya 420 mikrondan (40 Nolu bir Standart Elek geçen malzeme) daha az olduğunda bu risk dikkate alınmalıdır.

HANGİ SEKTÖRLER ETKİLENİYOR?

Aşağıda listelenen endüstriler, toz patlamalarından etkilenmektedir:

1.    Ağaç işleme- Metal işleme gibi toz üreten endüstriler
2.    Fırın, Değirmen, Yem gibi toz içerikli malzemeler kullanan gıda endüstrileri
3.    Tahıl depolama tesisleri
4.    Kimya, İlaç Endüstrisi

Bu endüstrilerde mümkün olan en yüksek emniyet seviyesini garanti etmek için, çoğu ülke düzenlemeler ve standartlar şeklinde uygun rehberler geliştirmiştir.

IECEx Şeması çeşitli ulusal laboratuvarlar tarafından patlayıcı ortamlarda kullanılması amaçlanan ekipman ve hizmetlerin gerekli güvenlik seviyelerini koruyarak karşılıklı tanınması amacı ile 2003 yılında kurulmuştur. IECEx, tehlikeli alanlara yönelik ürünlerin IEC standartlarına göre uygunluğunu değerlendiren dünya çapında bir sistemdir. 
Avrupa Birliği, tam standardizasyon için ön koşulları oluşturmuştur. İlgili tüm elektrikli cihazlar ATEX (3) 94/9 / CE Avrupa Direktifine uymalıdır (ATEX 2014/34 / EU adlı yeni bir yönerge, Nisan 2016'dan bu yana uygulamaya başlamıştır)

ATEX ve IECEx aynı koruma konseptini kullanır: Toz bölgeleri (Zone Sistemi)

Toz bölgeleri, tehlikeli madde (toz) bulunmasının patlayıcı veya tutuşabilir karışımlar üretmek için yeterli miktarda bulunma olasılığını tanımlar.
 
Patlama ya da yangın riskinin yüksek olduğu bir bölgedeki kullanımlarda maksimum emniyeti sağlamak için, 2014/34/EU Avrupa Direktifine uygun çeşitli sertifikalı ürünler kullanılmalıdır.