Toyo Ink Türkiye, sadece satışını yaptığı ithal ürünlerin Türkiye’de üretilmesi amacıyla Manisa OSB’de 62 bin metrekarelik alanda, yüksek otomasyon seviyesine sahip olacak yeni fabrikasının projelendirme çalışmalarına hız verdi. 2021 yılı sonunda ilk fazı faaliyete geçecek olan fabrika ile üretim kapasitesi iki katına çıkacak. 

YATIRIM BEDELİ 50 MİLYON DOLAR OLACAK 

Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan fabrikasında gazete ve magazin mürekkepleri, tabaka ofset mürekkepleri, serigrafi mürekkepleri, flekso ve rotogravür mürekkepleri, metal ambalaj sistemleri olmak üzere 5 farklı kategoride üretim gerçekleştiren Toyo Ink Türkiye, yeni tesisinde, şu anda Türkiye’de üretmediği, ancak Toyo Ink Group’un diğer fabrikalarından getirip sattığı laminasyon tutkalı gibi ürünleri ve halihazırda üretimini gerçekleştirdiği ambalaj mürekkeplerini günümüz teknolojilerine uygun olarak üretmeyi amaçlıyor. Toyo Ink Türkiye CEO’su Yakup Benli, tesisin 50 milyon dolara mâl olacak ilk fazının 2021’in sonunda faaliyete geçmesinin planlandığı söyleyerek, “İkinci fazın devreye girmesi ise 4-5 yılı bulacak. Şu an yıllık 20 bin ton olan kapasitemiz yeni tesisle birlikte 40 bin tonun üzerinde olacak” dedi. Yakup Benli sorularımızı yanıtladı. 
    
Yakup Bey, şirketinizin yapılanmasını ve yakın dönem iş gündeminizi anlatmanızı rica ediyoruz. 

Toyo Ink Türkiye olarak 1896 yılında Japonya’da kurulan ve Uzak Doğu’dan Amerika’ya 52 üretim üssü ile büyümesini sürdüren Toyo Ink Group’un global ağının bir parçası olarak faaliyet gösteriyoruz. Japonya merkezli grup, 2016 yılında yapılan hisse devri ile Türkiye’yi; Avrupa, Afrika, Rusya ve Ortadoğu’dan oluşan geniş bir coğrafya için üretim ve satış üssü olarak seçti. Türkiye, Toyo Ink Group’un Hindistan ile ABD arasındaki coğrafyada tüm ürün gruplarını üretebilen tek merkezi konumunda bulunuyor.  Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan fabrikamızda, 5 farklı kategoride üretim gerçekleştiriyoruz. Gazete ve Magazin Mürekkepleri, Tabaka Ofset Mürekkepleri, Serigrafi Mürekkepleri, Flekso ve Rotogravür Mürekkepleri, Metal Ambalaj Sistemleri kategorisinde üretim yapan tek şirket konumundayız. Aynı zamanda Laminasyon Tutkalları, Dijital Mürekkepler (Inkjet), Plastik Renklendiriciler (Masterbatch) gibi ürün gruplarının da satışını yürütüyoruz. “Toplam Ambalaj Çözümü’’ olarak tanımladığımız ürünlerimiz ile pazarın ve iş ortaklarımızın bugünkü ihtiyaçlarının tamamına hizmet edebilir durumdayız. Üretim kapasitesinin artırılması ve daha önce sadece satışını yaptığımız ithal ürünlerin ülkemizde üretilmesi amacıyla Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde 62 bin metrekarelik alanda yeni bir fabrika kurmak için projelendirme çalışmalarımız da devam ediyor. Kurmayı planladığımız fabrikanın hazırlık ve proje çalışmalarını tamamlayıp, ülkemize yeni tesisimizi kazandırmayı hedefliyoruz. 

Markanız ülkemize alanında ne gibi ilkleri kazandırdı? 

1968 yılından itibaren Dyo Matbaa Mürekkepleri olarak faaliyet gösteren şirketimiz birçok ilklere, başarılara ve yeniliklere imza attı. Türkiye’nin ilk matbaa mürekkep üreticisi olarak başlayan yolculuğumuz, gerçekleştirilen hisse devri sonrası yoluna Japonya merkezli Toyo Ink Group çatısı altında yoluna devam ediyor. Toyo Ink Türkiye, bölgesinde yarım asrı geride bırakırken, 1896 yılından itibaren varlığını sürdüren Toyo Ink Group, global pazarda bilgi birikime ve köklü bir geçmişe sahip. 

Ar-Ge yatırımları, kalite ve mükemmellik çalışmaları ile de sektörümüzde ilkleri gerçekleştiren bir şirketiz. Sektörümüzde 2017 yılından beri Türkiye’nin ilk mürekkep Ar-Ge Merkezi unvanına sahibiz. Ar-Ge Merkezimizde; insan sağlığı, gıda ve çevre güvenliği mevzuatlarındaki değişiklere uyumlu yeni mürekkep serileri tasarlıyoruz. Tüketicilerin yeni beslenme alışkanlıklarını yansıtan ambalaj çözümleri gerçekleştiriyoruz. 

2014 yılında katıldığımız Ulusal Kalite Hareketi ile EFQM Mükemmellik Modelini uygulamaya başladık. Matbaa mürekkepleri sektöründe ülkemizde EFQM modelini uygulayan ilk şirketiz.
2016 yılında kazandığımız Ege Bölgesi Mükemmellik Ödülü’nden sonra KalDer’in 2018 yılında düzenlediği ödüllerde “Yaratıcılık ve Yenileşimden Yararlanma” kategorisinde Türkiye Mükemmellik Ödülü’ne layık görülmekten gurur duyduk. 

 Ayrıca Türkiye İhracatçılar Meclisi, (TİM) tarafından düzenlenen 2016 İnovaLİG yarışmasında ‘İnovasyon Organizasyonu ve Kültürü Kategorisinde’ Türkiye 2’nciliğini kazandık.  Tüm çalışmalarımıza ek olarak Türkiye genelinde 30’un üzerinde kurmuş olduğumuz geniş bayi ağımız ile iş ortaklarımıza hızlı cevap verebilme imkanına sahip olmanın avantajını da yaşıyoruz. Rekabetin gittikçe arttığı günümüz koşullarında yenilikçi, dinamik ve tüm süreçlerinde mükemmelliği hedefleyen bir şirket olmanın farklılaşmayı getireceğine inanıyor ve ilklerimizi bu doğrultuda gerçekleştiriyoruz.

İş gündeminizi ve hedeflerinizi öğrenebilir miyiz? 

Toyo Ink Türkiye olarak, kalite ve inovasyona verdiğimiz önem ile üretimimizi sürdürürken, ambalaj ve basım sektörlerinin ihtiyaçlarına en uygun çözümü sunacak ürünleri üretmeyi her zaman kendimize amaç edindik. 2016 yılından itibaren iş ortalarımıza sunduğumuz yenilikler ile Türkiye yapılanmamızı bölgesel üretim ve ihracat merkezi olarak konumlandırdık. Bu doğrultuda ihracatımızı artırma ve hedef bölgelerimize ulaşma amacı ile yurt dışında birçok fuara, teknik seminere ve müşteri ziyaretleri gerçekleştiriyorduk. 2020 yılının ilk üç ayı içinde hedeflerimize ulaşmak için aynı çaba ile çalışmalarımızı yürütürken dünyayı hem sağlık, sosyal hem de ticari olarak sarsan Koronavirüs ile karşı karşıya kaldık. Her şirket başına gelebilecek bir ekonomik çalkantıyı, yol haritasını planlarken oluşturur ancak böylesi beklenmedik bir salgın tüm dünyanın iş yapış modellerini değiştirdi ve yeniden yapılanmaya yönlendirdi. 

Ek olarak, farklı dinamiklare sahip olan basım ve ambalaj sektörlerine; her zaman olduğu gibi bugün de hayati önem taşıyan ilaç, gıda, temizlik malzemeleri gibi tüm ambalajlı ürünlerin toplum için acil ihtiyaç olması hem şirketimize hem de tüm sektör çalışanlarına bu zor günlerde ayrı bir sorumluluk yüklediğini söyleyebilirim. İçinde bulunduğumuz durum doğrultusunda temel ihtiyaçlarımız ile paralel olarak yaşanan talep artışları ambalaj pazarını olumlu yönde etkilemiştir. Son şartlarda kurmuş olduğumuz bu yapılanma ile satışlarımızı artırarak ülke ekonomisine katkı sağlamaya ve gençlerimize istihdam yaratmaya devam edeceğiz. 
Her zaman ürün geliştirme süreçlerinde dünya çapında uyum yakalamayı da kendimize öncelikle amaç edinmiş durumdayız. Paydaşlarımız ile iletişimimizden, iş ortaklarımıza satış öncesi ve sonrası sunduğumuz hizmetlere kadar her adımda hedefimiz ‘kalite’ ile farklılaşmak ve onlara çözüm ortağı olmak amacı ile çalışmalarımızı sürdüyoruz.

Yakın dönemde ne tür bir yatırıma imza attınız?

Toyo Ink Türkiye olarak üretim kapasitesinin artırılması, ihracat hedeflerimize ulaşmak ve daha önce sadece satışını yaptığımız ithal ürünlerin ülkemizde üretilmesi amacıyla iki sene önce Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde 62 bin metrekarelik bir arazinin satınalımını gerçekleştirdik. Bu alanda yeni bir fabrika kurmak için projelendirme çalışmalarımız son teknolojilere uygun olarak tüm titizliği ile devam ediyor. Kurmayı planladığımız fabrikanın hazırlık ve proje çalışmalarını tamamlayıp, faaliyete almak için ben ve tüm ekip arkadaşlarımın heyecanla beklediğini söyleyebilirim.

Yeni tesis 40 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 62 bin 500 metrekare alana kurulacak. Yeni tesiste, şu anda Türkiye’de üretmediğimiz, ancak Toyo Ink Group’un diğer fabrikalarından getirip sattığımız laminasyon tutkalı gibi ürünleri ve halihazırda üretimini gerçekleştirdiğimiz ambalaj mürekkeplerini günümüz teknolojilerine uygun olarak üretmeyi amaçlıyoruz. Mevcut tesisimizi de zaman içinde yeni tesise taşıyacağız. Tesisin 50 milyon dolara mâl olacak ilk fazı 2021’in sonunda faaliyete geçmesi planlanıyor. İkinci fazın devreye girmesi ise 4-5 yılı bulacak. Şu an yıllık 20 bin ton olan kapasitemiz yeni tesisle birlikte 40 bin tonun üzerinde olacak. 

Sıfır duruş ve sıfır hata ile kaliteli üretim adına ne tür metod ve sistemler kullanılıyor? Daha çok hangi otomasyon donanım ve yazılım teknolojilerinden yararlanıyorsunuz? 

Bizim teknolojimiz aslında müşterinin teknolojisine bağlı. Her yıl yeni makina alan müşterilerimiz var ve her gelen makinanın hız ya da teknoloji olarak daha gelişkin olduğunu da belirtmek isterim. Biz de her iki-üç yılda bir, eski ürünün yerine yeni bir ürün koymak zorundayız. Bunu da dört ayrı sektör için yapmak zorundayız. Yaşayabilmemiz için tek şansımız değişimi takip ederek, gelişmek. Ayrıca evet, yeni fabrika otomasyon düzeyinde çok daha yüksek bir tesis olacak.

Kalite sistemlerini hayata geçirebilen, inovatif fikirleri toplayabilen, vizyoner bakış açılarını değerlendiren bir anlayışa sahibiz. Toyo Ink Türkiye olarak; 9001 Kalite Yönetim Sistemi, 14001 Çevre Yönetim Sistemi, 50001 Enerji Yönetim Sistemi, 10002 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi ve 18001 İş sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi belgelerine sahip olmamızın yanında; ülkemizde matbaa mürekkepleri sektöründe EFQM modelini uygulayan ve mükemmellik ödülünü kazanan ilk şirket konumuna geldik. Ek olarak müşteri ilişkileri yönetimi için CRM programından, iş akış planlarımızda ise ERP programlarından faydalanıyoruz. 

Üretime dönük faaliyetleriniz ne durumda?

Şu an Türkiye’deki en yaygın satış-dağıtım ağına sahip olan mürekkep üreticisi konumundayız. Önemli sanayi şehirlerimizde bayiliklerimiz olduğu gibi bazı bayilerimizde de küçük üretimler yapabilir durumdayız. Sadece basım endüstrisindeki paydaşlarımıza ve iş ortaklarımıza değil; bu organizasyona hizmet sağlayan tüm paydaşlarımıza da kattığımız değerler ile ülke ekonomisinde önemli bir yerde olduğumuzu düşünüyorum. 20 Temmuz 2017’de kurulan ve Ar-Ge Merkezi ile tüm sektörlerin ihtiyacına uygun ürün araştırma ve geliştirme faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Üretim aşamasında her daim dünyadaki son gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Her zaman öncelikli olarak ürün geliştirme süreçlerimizde dünya çapında üretim teknikleriyle uyum yakalamak da temel amaçlarımızdan. 

Depolarınızda operasyon süreçlerini hızlandırmak ve doğru sevkiyatı sağlamak adına ne tür donanım ve yazılımlardan yararlanıyorsunuz?  

Kuruluşumuzdan bugüne kadar birçok ilki bünyemizde gerçekleştirmiş bir şirketiz. Tüm süreçlerimizde ERP programlarını kullanıyoruz. Özellikle 1998 yılından itibaren SAP’den faydalanıyoruz. Ek olarak, Manisa ve İstanbul’da bulunan üretim merkezlerimizden hergün Türkiye geneline ve ihracat bölgelerimize ürünlerimizin gönderimini gerçekleştiriyoruz. İş ortaklarımıza ve küçük matbaalara daha hızlı hizmet verebilmek adına Türkiye’nin her bölgesine erişebilecek şekilde kurmuş olduğumuz bayilik sistemi ile hızlı sevkiyat ve depolama sağlayabiliyoruz.

Fabrikanızda; hammadde girişinden, tasarım ve Ar-Ge çalışmalarına, oradan sevkine kadar olan üretim süreçlerini anlatır mısınız?

Toyo Ink Türkiye olarak dört farklı sektöre hizmet veriyoruz. Ofset, veb ofset, likit mürekkepler ve metal ambalaj sistemlerini ayrı ayrı değerlendirdiğimiz de her sektör için ayrı bir planlamaya, üretim hattına, Ar-Ge’ye ve kalite kontrole ihtiyaç vardır. Ar-Ge Merkezimizde her ürün grubu özel bir alana sahiptir. Her sektörün disiplini, dinamiği ve üretim şartları farklı olduğu için ayrı ayrı değinmek gerekecektir. Ancak genel çerçevede özetleyecek olursam ürün tasarımı ve Ar-Ge çalışmaları, hammadde girişi, üretim, kalite kontrol ve ürünlerin sevkine uzanan süreçler tüm sektörlerimizi kapsamaktadır.