Akışkan kontrolü ve otomasyon işlemleri valf endüstrisinin ilgilendiği en önemli konulardan biridir. SMS-TORK’un sektöründe lider olan solenoid valfleri, enerjilendirilen bobin yardımı ile fonksiyonlarını yerine getirir. Direk çekmeli ve pilot kumandalı olarak iki tip valf vardır. Giriş – çıkış portları büyüdükçe debinin de artabilmesi için pilot kumandalı tipe geçilmesi gerekmektedir. Fonksiyon bakımından da solenoid valfler normalde açık ve Normalde kapalı olmak üzere ikiye ayrılır.

Müşterilerin belli akışkan, ortam sıcaklığı ve farklı basınç değerlerine sahip sistemlerinin kontrolünü sağlayabilmeleri için kullanacakları valfler belli değişkenlere bağlı olarak farklılık göstermektedir. SMS-TORK müşterilerin isteklerini karşılayabilmek için yeni tasarımlar yapmakta ve var olan tasarımlarını her daim geliştirmektedir. Yüksek basınçlı akışkanların kontrolü de solenoid valf imal eden bir şirketin göz ardı edemeyeceği bir durumdur.

Yüksek basınçlar için pilot kumandalı valflerde kullanılan diyaframlar kullanılamaz. Basınçtan dolayı bobinin gücü valfin açılmasına yetmez ve basınç diyafram deliğini deforme ederek valfin çalışmasını önler. Valf bu yüzden kapalı veya açık konumda kalarak işlevini yerini getiremez.

Pistonlu solenoid valfin çalışma prensibi diğer pilot kumandalı valfler ile aynı şekildedir. Normalde Kapalı olan bir valfte girişten akışkan girer ve pistonun üzerindeki delikten dolarak çekirdeğin çevresini doldurur. Bölmelerde basıncın eşitlenmesi ve fazladan yay kuvveti ile valf kapalı kalmaya devam eder.

Bobine enerji verildiğinde oluşan manyetik kuvvet ile çekirdek kendi yay kuvvetini yenerek yukarıya kalkar ve akışkan kapaktaki orifisten çıkış portuna akarak valfi terk eder. Orifis genişliğinin piston üzerindeki delikten büyük olması sebebi ile akışkan dolamadan hızlı bir şekilde boşalır. Akışkanın yay kuvvetini yenmesi ile piston yukarı kalkar. Yukarıya kalkan piston sayesinde pistonun oturduğu geçiş kanalı açılarak valf tam açılma işlemini gerçekleştirmiş olur.

SMS-TORK pistonlu solenoid vana tasarımını yaparken pistonun hareket mesafesi, yay kuvvetleri, deliklerin ölçüleri ve standartlaştırma çalışmalarını da göz önünde de bulundurarak  tasarımın ortaya çıkmasını sağlamışlardır. Orifis ve tahliye deliklerinin ilişkileri; valfin çalışıp çalışmamasını, çalışıyorsa da açılış ve kapanış zamanlarını doğrudan etkilemektedir. Kullanılan yaylar, valfi açabilecek kadar yumuşak ve sızma yaptırtmayacak kadar sert olmalıdır.

Piston tasarımında sızdırmazlık elemanı olarak nutring kullanılmıştır. Nutring sayesinde sızdırmazlık sağlanmış olup şekilde de görülebileceği gibi tahliye deliği pistonun alt tarafı ile üst tarafını birbirine bağlamaktadır. Akışkanın yüksek basınçlı olması deliğin küçük çaplarda delinmesine neden olmaktadır. Piston kapalı konumunda iken gövdeye teflondan imal edilmiş contası ile basarak sızdırmazlığı sağlar. Geniş sıcaklık aralığı ve akışkan dayanımı yüzünden teflon seçilmiştir. Nutring, çekirdek contası, gövde, kapak ve kovan arasındaki o-ring’lerin malzemeleri kullanılacak akışkana ve ortam sıcaklığına göre değiştirilebilerek geniş kullanım alanı sağlamaktadır. Tasarım süreci sonrası uygulanan testler ile uygunluğu, sınırları, ömrü belirlenmiş ve tasarım seri üretime hazır hale getirilmiştir. Yapılan hesaplamalar ve deneyler sonucunda açma zamanları :4000 ms ~ 1600 ms; kapama zamanları ise 30 ms ~ 2000 ms arasındadır.

Genel özellikleri bakımından SMS-TORK’un Pistonlu Solenoid Valfi Standard boru bağlantısı G (BSP) (ISO 228-1) ve istek üzerine diğer boru bağlantılarına (NPT (ANSI 1.20.3)) uygundur. 2-70 bar arasında çalışabilmektedir. Normalde Kapalı ve Normalde Açık olarak müşterinin sistemine göre fonksiyonu belirlenir. Agresif olmayan sıvı ve gaz akışkanlarda kullanılabilir. Özel isteklerde valfin tasarımı veya malzemeleri değiştirilerek müşterinin kullanmak istediği sisteme uygun hale getirilebilir. Dış ortamdan korunma IP65 sınıfında, isteğe göre IP68 sınıfında da imal edilebilir. SMS-TORK’un imal ettiği AC ve DC bobinler kullanılmakta olup, patlayıcı ortamlar için Exproof belgesine sahiptir. 

Türkiye’de lider SMS – TORK’un %100 yerli olarak tasarlayıp piyasaya sunduğu solenoid valflerden biri olan Pistonlu Solenoid Valf, kendisinden beklenen yüksek basınçlı akışkan kontrolünü sorunsuz bir şekilde yerine getirmekte ve sektöründe lider kuruluşların fabrikalarındaki sistemlerde sorunsuz bir şekilde kullanılmaktadır.