Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, mısır nişastasından sitrik asit üretimi yaparak, 90 ülkeye ihracat gerçekleştiren Adana'da bulunan Tezkim Tarımsal Kimya AŞ'nin üretim tesislerinde incelemelerde bulundu.

"TÜRKİYE'DE ÜRETİLMESİ STRATEJİK AÇIDAN ÖNEMLİ"

İncelemeler sonrasında açıklamalarda bulunan Bakan Varank, daha önce tamamı ithal edilen sitrik asidin Türkiye'de üretiliyor olmasından duyduğu mutluluğu paylaştı ve ürünün Türkiye'de üretilmesinin stratejik açıdan önemine dikkat çekti.

SİLKAR ENDAŞ ONLINE DURUM İZLEME SİSTEMİNİ TANITTI SİLKAR ENDAŞ ONLINE DURUM İZLEME SİSTEMİNİ TANITTI

Tezkim Tarımsal Kimya AŞ'ye ait fabrikanın Türkiye açısından stratejik üretim yapan tesislerden olduğunun altını çizen Varank, fabrikanın resmi açılışının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirildiğini anımsatarak tesisin yılda 54 bin ton sitrik asit üretebildiğini bildirdi.

"CİDDİ BİR İHRACAT POTANSİYELİ VAR"

Bakan Varank, sitrik asidin gıdadan temizlik ürünlerine birçok ürünün içerisinde bulunduğu bilgisini vererek "O ürünlerin uzun ömürlü olmasını ya da çevresel şartlardan en az şekilde etkilenmesini sağlayan bir ham madde. Bundan önce tamamını yurt dışından ithal ettiğimiz sitrik asidi artık Adana'mızda, Tezkim'in bu tesislerinde üretebiliyoruz. Şu anda 54 bin ton olan kapasitelerini inşallah 100 bin tona çıkaracaklar." dedi.

Tezkim'in halihazırda ciddi bir ihracat potansiyeli olduğuna dikkat çeken Varank, firmanın ihracatını artırmak istediğini dile getiren Varank, "Türkiye'de biliyorsunuz, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bir mottoyla hareket etmeye çalışıyoruz. 'Yatırım, istihdam, üretim ve ihracat.' İşte, Tezkim'in bu tesisi de aslında bu 4 şartı da sağlayan, Türkiye'de üretilmeyen, katma değerli sitrik asidi üreten bir tesis. Tabii bu tip yatırımların önünü açmaya devam etmek istiyoruz." şeklinde konuştu.

Şirketin bilhassa gıda sektörü açısından önemini işaret eden Varank, söz konusu sektörün giderek daha stratejik bir konuma geldiğini, tüm dünyada gıda konusunda tartışmaların devam ettiğini, Türkiye'de ise Bakanlık olarak desteklerini sürdüreceklerini, müteşebbislerin de yatırımlarıyla Türkiye'yi kalkındırmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

"AR-GE VE AKIL TERİYLE BU NOKTALARA GELDİK"

Bakan Varank'ın ardından konuşan Bakan Kirişci ise, "Mısır gibi bitkiden o kadar çok ürün elde edebilir hale geldik ki bu konularda yapılan Ar-Ge faaliyetleri, akıl teri ve bu çalışmalar sonucunda bu noktalara geldik. Bu sitrik asit tesisi de aslında bunlardan bir tanesi. Ülke olarak bu ürünleri burada üretiyor olmak, ithalat yerine kendimizin üretiyor olmasını çok değerli buluyorum." ifadelerini kullandı.

Kirişci, tesiste istihdam edilen gençlere dikkat çekerek "Onlar akıl teri döküyorlar. Tekrar tebrik ediyorum kendilerini. İnşallah kapasite artırımıyla birlikte yine dünya ile rekabet edebilecek az sayıdaki tesislerden ve işletmelerden birisi olacak." ifadesini kullandı.

"YÜZDE 100 KAPASİTE ARTIRMA KARARI ALDIK"

Tezkim Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tezcan da 90 ülkeye ihracat yaptıklarını ifade ederek kapasite artırma kararı aldıklarını söyledi.

Tezcan, "Amerika'dan Brezilya'ya kadar ihracatımız var. Şu an üretimimizin yüzde 40'ı ihracat, yüzde 60'ı iç piyasa. Ürünümüze çok büyük talepler var. O yüzden yüzde 100 kapasite artırma kararı aldık. Zaten tesisi kurduğumuzda aşağı yukarı yüzde 100 büyüyecek şekilde, geniş tutmuştuk oturum alanlarını. Şimdi kapasite artırımı başladı. 2023'ün son çeyreğinde devreye almayı düşünüyoruz." diyerek konuşmasını tamamladı. (AA)