Proses Zirvesi’nin ikinci gününde ilk panel başladı. Gıda, İlaç, Kimya, Boya, Kağıt, Cam, Demir Çelik, Çimento, Otomotiv, Petrol ve Doğalgaz, Su-Atıksu Sektörlerinde Proses Kontrolü ve Bakım başlıklı ikinci günün ilk oturumu, YTÜ’den Prof. Dr. Şeref Naci Engin’in moderatörlüğünde gerçekleştirildi.
İlaç endüstrisinde proses kontrol ve veri güvenliğinin sağlanması; Batch proseslerde kontrol sistemleri ve bakım; Çimento fabrikalarında proses kontrolü ve bakım, Su arıtma, depolama, dağıtımında proses kontrolü ve bakım, Boru hatlarında pompa istasyonlarının kontrolü, haberleşme, kaçak algılama, katotik koruma sistemleri gibi alt başlıkların ele alındığı oturumda, Halıcı Teknik Direktörü Erim Yangın, Krohne Pazarlama ve İletişim Müdürü Can Merter, Işık Teknoloji Satış Müdürü Buğra Hoş, Bimser Çözüm Ürün Yöneticisi ve Çözüm Mimarı Tolga Girgin panelist olarak yer aldı.

“PROSESİN EN BAŞINDA TASARIMIN DOĞRU YAPILMASI GEREKİYOR”

Panelde ilk sözü alan Halıcı Teknik Direktörü Erim Yangın, “İçme suyu ve atıksu arıtma prosesinde, tekstil terbiye prosesinde, makina otomasyonu, beton santrali prosesi, yakma ve geri dönüşüm prosesi, ağaç işleme prosesi gibi uygulamalarda enerji izleme ve enerji otomasyonu da yapıyoruz. Makinaların entegre çalışmasına benzer şekilde proses alanında da proje yönetimi için sürecin adım adım takip edilmesi gerekiyor. Ekipman ve giriş çıkış sayısı fazla ve saha büyük, ekip fazla olduğundan bunların eşzamanlı ve birbiriyle koordineli çalışması gerekiyor. Prosesin en başında tasarımın doğru yapılması gerekiyor. Esnek üretim için elektromekanik tasarımın doğru yapılması, daha sonra kestirimci bakım sağlanabilecek kompanentlerden veri alınması gerekiyor. Elektrik ve hava gibi konularda da doğru mühendislik çalışması yapılması gerekiyor yoksa proses değişkenindeki salınım gereksiz enerji tüketimine neden olacaktır. Saha işlerinde güvenlik de çok önemli. Dikkatle üzerinde durulması gerekiyor. Proses içindeki ekipmanların haberleşme altyapılarının standart olması gerekiyor” dedi.  

“SAĞLIKLI ÖLÇÜM EKİPMANLARI KULLANILMALI”

Krohne Pazarlama ve İletişim Müdürü Can Merter, “Proses kontrolünde ‘ölç, karar ver ve aksiyon al’ üçlü saçağının ölçme kısmında yer alıyoruz.  Ölçme çok geniş bir dünya, bu alanda çalışacak mühendislilerin fiziğe çok iyi hakim olması gerekiyor. Sıfırdan tesis de yapılsa revizyon da olsa sağlıklı ölçüm ekipmanlarının kullanılması şart. Sadece enstrümanların projelendirilmesi değil buradaki ekiplerin eğitilmesi için de hizmet veriyoruz. Endüstriyel tesisler verimli çalışmadıkça rekabet edemeyeceklerinden verimli çalışmak için minimum eleman ile maksimum üretim ve minimum duruş için kaliteli ölçüm ekipmanları ile çalışmaları gerekiyor” diyerek su ve atıksu projelerinin revizyonlarında yaşadıkları sorunları ve bunların nasıl, hangi teknolojiler ile aştıklarını anlattı.  

“ZİRVEYE 3 AYRI ÜRÜN İLE KATILDIK

Işık Teknoloji Satış Müdürü Buğra Hoş, “Tesisat sektörü için satış ve mühendislik hizmetleri veriyoruz. Zirveye 3 ayrı ürün ile katıldık. Enerji verimliliği hizmetleri uygulaması, kaplin sistemleri, kontrol – enerji – vanaları ile yerimizi aldık.  Enerji verimliliği hizmetlerinde, önce tesise girip analizini yapıyor hangi kompanentlerin değişmesi gerektiğini tespit ediyoruz, hangi noktanın ne kadar enerji harcadığını tespit ediyor, enerji verimliliğini kontrol etmeyi ve artırmayı amaçlıyoruz. Kaplin sistemleri ile de kaynağı ortadan kaldırmayı hedefliyoruz” dedi.

“ARIZALARI TEK BİR NOKTADAN YÖNETİYORUZ”

Bimser Çözüm Ürün Yöneticisi ve Çözüm Mimarı Tolga Girgin, “İşletmelerin dijital dönüşüm yol haritası çıkarttığımız yazılımlarımız var. Bu paneldeki konumuza uygun olarak BEAM yazılımı ile arızaları tek bir noktadan yönetiyoruz. Gerekirse kestirimci bakım sistemlerini tetikleyebiliyoruz, otonom bakımların tamamını yazılım üzerinden yönetmek mümkün oluyor. Türkiye’de arızi bakımlar, periyodik bakımların çok ötesinde. Oysa periyodik bakım ile maliyetler çok daha fazla düşürülebiliyor. Sistemlerin tek bir merkezden yönetilmesini sağlıyoruz” dedi.