Yapılacak teknoloji yatırımlarının bir katma değer sağlayacaksa önemi olduğunu vurgulayan Yasin Gökçe 3. Proses Otomasyonu Zirvesi ve Sergisi’nin 2. gününde en çok tavsiye alarak günün kazananı oldu. Hediyesini kendisine vermek üzere gerçekleştirdiğimiz Organik Kimya Kemerburgaz Fabrikası ziyaretimizde, Yasin Gökçe ile tesisin üretim prosesi, kontrol teknolojisi ve yatırım planları üzerine bir söyleşi gerçekleştirme imkanı bulduk.

Gökçe, takip ettiği 2. sunumları hakkında şunları söyledi: “ 2. gün TÜPRAŞ’ın ‘Tesis Konumlandırma Çalışmaları’ sunumu çok dikkatimizi çekti. Aynı zamanda bir önceki sunum olan; Sun Chemical’ın ‘Güvenli Fabrika Uygulama Deneyimi’ adlı sunumunun takibini yaptık. Proje grubu olduğumuz için nelere daha çok dikkat etmemiz gerektiğini bu sunumlarla netleştirdik. Diğer taraftan da sergi alanında yeni enstrümanları tanıma fırsatımız oldu.”

Sizi tanıyabilir miyiz?

2002 yılında Ege Üniversitesi Elektrik – Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldum. İlk olarak Çalık Holding’e bağlı GAP İnşaat şirketinde çalışmalarıma başladım. Türkmenistan’da bir kağıt ve selüloz fabrikası kurulumu yaptık. Oldukça kompleks bir yapı olan bu tesis projesini yaklaşık 4 yılda tamamladık. İlerleyen yıllarda GAP İnşaat’ın değişik yatırım projelerinde çalışmalarım oldu. Sonra Libya’da bir inşaat şirketinde 1 yıla yakın çalışma fırsatım oldu. 2009 yılında Türkiye’ye dönüş yaptım ve halen de çalışmakta olduğum ORGANİK KİMYA’da çalışmalarıma başladım.

Tavsiye ve eleştirileriniz neler olur?

Daha fazla demo ile karşılaşmak istiyoruz. Daha çok dijitalleşme ve Endüstri 4.0 yolundaki teknolojileri görmek istiyoruz. Endüstri 4.0 ve dijitalleşme konularını yalnızca bir trend olarak takip yeterli değil. Bu konularda her markaların kendisine neler kazandıracağını planlaması ve yatırım planlarını buna göre şekillendirmesi gerekiyor. Türkiye’nin bir teknoloji çöplüğüne dönüşmesini istemeyiz. Yapılacak teknoloji yatırımları bir katma değer sağlayacaksa önemi var.

Eleştiri olarak ise sempozyum kısmında ‘Patlayıcı Ortamlarda Havalandırmanın Tasarımı’ adlı bir sunum yapılacaktı. Son anda bu sunum iptal edildi, bu aslında bizim ilgi alanımızdaydı ve iptalin son anda yapılması ile beklentimiz karşılanmamış oldu.

Organik Kimya’yı ve tesisleri tanıyabilir miyiz?

Organik Kimya 1965 yılında, yılda 6.000 ton kapasiteyle polimer emülsiyonları ve özel kimyasallar üretimine İstanbul’da başlamış; sürdürülebilir büyüme hedefleri doğrultusunda Kemerburgaz tesisinin yanı sıra zaman içerisinde Roterdam- Hollanda, Balerna-İsviçre, İtalya ve Tuzla’da yer alan üretim tesislerini faaliyete geçirmiştir.

İstanbul Kemerburgaz’da bulunan tesisimiz, şirketin en büyük üretim tesisi olmasının yanısıra Yönetim ve Ar-Ge’nin de genel merkezidir.
 

Tuzla Tesisimiz olan Orgachem’de Endüstriyel Tutkal pazarı için hotmelt ve yapı kimyasalları pazarı için toz polimerler üretilmektedir. Orgachem aynı zamanda Türkiye’nin ilk ve tek toz polimer üretim tesisidir.

Akrilik polimer üretimi yaptığımız Rotterdam Tesisimiz “Botlek” bölgesinde yer alır. Limana yakınlığı bakımından bu bölgenin stratejik önemi büyüktür. Balerna tesisimizde ise PSA, tekstil ve deri grubu ürünlerimiz için solvent bazlı ürünlerim üretimi yapılır.


Organik Kimya’nın 2017 yılı itibariyle üretim kapasitesi 250.000 tona ulaşmıştır.

Proses Otomasyonu Zirvesi ve Sergisi’nde ilginizi çeken konular neler oldu?

Genel olarak katılımcı firmaları tanıyoruz, yeni katılan markalarla da tanışma şansımız oldu. Daha çok dikkatimi çeken Endüstri 4.0 ve dijitalleşme konusundaki yenilikler oldu. AR ve VR uygulamaları yine dikkatimizi çeken konular arasındaydı. Aslında bu zirveyi üç yıldır takip ediyorum. Geçtiğimiz yıl Robot Yatırımları Zirvesi ile eş zamanlıydı. Endüstri 4.0 zirvesine de katılmayı planlıyoruz. Proje ve bakım ekibimizle firmalarla tanışıp yeni teknolojiler hakkında bilgi sahibi olmak adına bu tip organizasyonlara katılım gösteriyoruz.

Zirve sonrasında enstrüman veya kontrol  teknolojisi konularında bir yatırım fikriniz oluştu mu ya da mevcut yatırım planınızı şekillendiren bir konu oldu mu?

Zirve tarafında değil ama sempozyum tarafında 2. gün TÜPRAŞ’ın ‘Tesis Konumlandırma Çalışmaları’ sunumu çok dikkatimizi çekti. Aynı zamanda bir önceki sunum olan; Sun Chemical’ın ‘Güvenli Fabrika Uygulama Deneyimi’ adlı sunumunun takibini yaptık. Proje grubu olduğumuz için nelere daha çok dikkat etmemiz gerektiğini bu sunumlarla netleştirdik. Diğer taraftan da sergi alanında yeni enstrümanları tanıma fırsatımız oldu.

Yatırımlar tüm sektörlerde yavaşlama gösterdi. Ziyaretçi tarafında katılımın da aslında beklenenin altında olması bu yavaşlamadan kaynaklı. Şu an yatırımlar bekletiliyor. Zirve sonrasında çok fazla planımız değişmedi ama firma alternatifleri ve çözümler konusunda daha fazla fikrimiz oluştu açıkçası.

Tavsiye ve eleştirileriniz neler olur?

Daha fazla demo ile karşılaşmak istiyoruz. Daha çok dijitalleşme ve Endüstri 4.0 yolundaki teknolojileri görmek istiyoruz. Endüstri 4.0 ve dijitalleşme konularını yalnızca bir trend olarak takip yeterli değil. Bu konularda her markaların kendisine neler kazandıracağını planlaması ve yatırım planlarını buna göre şekillendirmesi gerekiyor. Türkiye’nin bir teknoloji çöplüğüne dönüşmesini istemeyiz. Yapılacak teknoloji yatırımları bir katma değer sağlayacaksa önemi var.

Röportajın tamamını ST Proses Otomasyonu Dergisi'nin Kimya Üretim Prosesi sayısı olan Kasım sayısında okuyabilirsiniz...