30 yıla yakın süredir arıtma ve su sektöründe verdikleri hizmetler üzerine bir söyleşi imkanı bulduğumuz Uzluk hizmetlerini şöyle özetliyor; “İlk başladığımızda arıtma sistemleri ile ilgili çözümler , reçine, aktif karbon gibi filtre malzemelerinin temini sunmaktaydık. Bu ekipmanlarla dizaynları yapıp su arıtma sistemlerinin kurulumlarını yapıyorduk. Bunlara örnek olarak   deiyonize sistemleri, saf su sistemleri, ters ozmos sistemleri  sayabiliriz. Kirleticiler değiştikçe arıtma sistemlerimiz de gelişti.  Sektöre girdikten birkaç yıl sonra sektörde sistemlerin verimli çalışması için ihtiyaç olduğunu belirleyerek kimyasal üretimine de geçtik. Şu an her iki alanda da faaliyetlerimiz var.”

Bülent Bey, ekipman tedariki hizmetleriniz nelerdir?

Çalışmalarımıza 1992 yılında  başladık yani sektörde yaklaşık 30 yıldır varız. İlk başladığımızda arıtma sistemleri ile ilgili çözümler , reçine, aktif karbon gibi filtre malzemelerinin temini sunmaktaydık. Bu ekipmanlarla dizaynları yapıp su arıtma sistemlerinin kurulumlarını yapıyorduk. Bunlara örnek olarak   deiyonize sistemleri, saf su sistemleri, ters ozmos sistemleri  sayabiliriz. Kirleticiler değiştikçe arıtma sistemlerimiz de gelişti.  Sektöre girdikten birkaç yıl sonra sektörde sistemlerin verimli çalışması için ihtiyaç olduğunu belirleyerek kimyasal üretimine de geçtik. Şu an her iki alanda da faaliyetlerimiz var.

Peki bu projeler içinde geri kazanım söz konusu mu?

Tabiki geri kazanımı projelerimiz de bulunuyor. Mesela tekstil sektöründe tesislerden çıkan yıkama sularını geri kazanabiliyor. Geri kazanım temel hedefimiz olmakla beraber,  işletmelerden çıkan atık suların, alıcı ortam şartlarına göre belirli parametrelerde getirilmesi için de uygulamalarımız bulunmaktadır.. Bu tabiki suyun nereye yönlendirildiğiyle de alakalı bir konu. 

Sistem talebi sonrası ekipman seçimi, tasarım ve devreye almaya kadar süreç nasıl işliyor?

Amacımız, suyun verimli olarak kullanımı olduğundan, öncelikle çeşitli kaynaklardan gelen suyun en iyi şartlarda işletmelerde kullanımını ve geri kazanımı ile tekrar kullanılabilirliğini sağlamaktır. Su kaynağı , dere, kuyu, şebeke, deniz olabilir.İlk önce suyun kaynağını öğreniyoruz. Suyun analizlerini alıp suyun nerede kullanılacağını öğreniyoruz. Sonuçta suyun kullanım alanları soğutma kulesinden, tekstil sektörüne, kazandan gıda üretimine kadar uzanabiliyor. Suyu kullanılacağı yerde istenen şartlara hedeflenen değerleri sağlayacak hale getiriyoruz. Su kaynağından gelen ve işletme şartlarında kullanılabilmesi için şartlandırma yapılan suyu geri kazanabiliyoruz. Yıkama ve durulama sularını tekrardan filtre ve arıtmadan geçirip sistemde en başa geri döndürdüğümüz projelerimiz de mevcut. Sistemlerimizde hazır filtreler kullanıyoruz ya da FRP tanklar kullanıyoruz. Proje şartlarına göre işletmeye ve su şartlarına göre gereken hesaplama ve akışı belirleyerek gereken ekipmanları yaptırıyoruz. 

Arıtma tesislerinde ne tür çözümleriniz bulunuyor?

İşletmelerden çıkan atık suların arıtılması ve geri kazanımı için kirliliğe  göre kimyasal ya da biyolojik atık su arıtma çözümleri sunuyoruz. Suyun pH değerini ayarlanması , atık su içindeki kirliklerin tutulması , filtrasyon verimini arttırmak için floklları oluşturulması için kimyasal, fiziksel ve biyolojik çözümlerimiz bulunmaktadır. Atık su analizi ve alıcı ortam kabul kriterleri ya da geri kazanma şartları için  uygun formülasyonlar ve ekipmanlarla suyun içindeki kirlilik yaratan etkenleri uzaklaştırarak geri kazanıma ya da alıcı ortama  veriyoruz. 

Kimyasal üretimi ve tedarikini sağladığınız kimyasalların dozajlanması ile ilgili neler sağlıyorsunuz?

Daha önce de söylediğim gibi işletmede giren suyun kaynağı, kullanım amacı ve yerine göre sistemler kuruyoruz ve bu sistemlerin verimli çalışması için, ekipman ömrünü uzatmak üzere şartlandırma yapıyoruz. Fabrikalar ya  da AVM, işmerkezleri gibi  ısıtma sistemi  kullanılan işletmelerde  kireç -korrozyon önleyici böylelikle yüksek verimli enerji sağlayan sistemler kuruyoruz. Bunlar yumuşatma,  ters ozmos sistemler ve değişik versiyonları olabilir.Kazanların kireç tutmasını ve korozyana uğramasını engelliyoruz. Kimyasallarımız her işletmenin kendisine özgü şartlardaki ihtiyacı belirlenerek formüle edilir ve uygulama programına göre dozaj pompaları ile sisteme beslenir.Sonra bu sistemlerin uygun noktalarından numuneler alıp belirlenen  parametre değerlerine uygunluğu kontrol programı ile izlenir . Sistemde sapma varsa kullanılan şartlandırma kimyasalları ve proses parametreleri revize edilir. Soğutma kulelerinde de su şartlandırma ve kimyasal parametrelerin istenen değerlerde tutulması için kimyasal dozajlamalar yapıyoruz. Bu nedenle kimyasal üretimimiz bizim diğer firmalardan farklı olduğumuz en önemli noktadır.Uygulama yapılan işletmeye özgü kontrol programı ile en iyi verim sağlanır.

Niye UZ-AR tercih ediliyor?

Yaklaşık 30 yılı aşan ve  piyasada iyi tanınan bir firmayız.Ekonominin dönem dönem krize girdiği bir ekonomide 30 yıla yakın bir sürede pazarda olmak yaptığımız işi sevmekten geçiyor. Ben İTÜ Kimya Mühendisliği mezunu olarak meslekteki heyecanımı sürdürürken, çalışanlarımla birlikte   hayatımızın temeli olan suya ulaşmak için, UZ-AR olarak biz her müşterimiz için çözüm önermeyi hedefledik. Bunun içinde giren su, mevcut tesis şartları ve birçok parametreyi değerlendirerek en uygun teknik ve ekonomik çözümler üretiyoruz. Bizim vazgeçilmezimiz olan insan ve çevre sağlığı , ulusal ve uluslararası yasal şartlara uyum , müşterilerimizin , çalışanlarımızın ve tedarikçilerimizin beklentilerin karşılama çabamız  “Yaptığımız işin arkasında duruyoruz “ yaklaşımını yansıtıyor.Bu nedenle gerek müşterilerimizin gerekse denetim ve izin süreçlerinde çalıştığımız  resmi kurumların güvenle referans olduğu firmalardan olmanın gururnu  yaşıyoruz. Bizim farklı ve güçlü olduğumuz kalite anlayışımızla, ürettiğimiz sistemleri ve formülasyonları optimize şekilde sunuyoruz. Yani kimyasallarımızı da ihtiyaç duyulan parametre değerlerinin sağlanabilmesi için gerekli miktarlarda formülüze ediyor, sistemlerimizi gerekli ekipmanlarla donatıyor ve dizayn ediyoruz. Kalite kontrol laboruarımıza gelen işletme suyu, kazan taşı ya da analiz raporlarına göre işletmeye özel  geliştirlen formülasyonlarımız, üretim sahamızdan tüketiciye kadar güvenle ulaşacak şekilde kontrol edilmektedir. Firmamızda 2006 yılında ISO 9001 Kalite yönetim belgesi ile başlayan kalite yolculuğumuz , 2019 yılında ISO 9001:2015 , ISO 14001:2015 ve ISO 45001 :2018  Entegre yönetim sistemi ile belgelendirilmiştir. Üretim sahamız T.C. Sağlık Bakanlığı  biyosidal üretim yeri izni ve havuz kimyasalları üretim iznine sahiptir. Ürün listemizde bulunan biyosidal ürünlerimiz ruhsatlı olup, yeni ürün çalışmaları devam etmektedir.
UZ-Ar ‘ın tercih edilmesindeki diğer bir neden sektörümüzün ihtiyacını bir adım önde belirleyerek hazır olmasıdır. Gıda sanayinde kullanılan kimyasallarımız için uluslar arası güvenilirliği tartışmasız olan NSF onayı olan ters ozmos antiskalantlarımız ve biyositlerimiz için sahamız ve formülasyonlarımız test edilerek belgelendirilmiştir. Gıda sanayi için çözümlerimizle hazırız.Bunun gibibirçok neden sayabiliriz. 

Gelecek dönem planlarınız nelerdir?

Dünyada  dolayısı ile ülkemizde su kaynakları azaliyor ve kirleniyor. UZ-AR olarak,  Röportajın başından beri anlattığım üzere kalite ve sürdürülebilirlik yaklaşımız ile birçok proje ve çözümlerle su için hedefler belirledik  ve faaliyetlerimize devam ediyoruz.