ABB Enerji Üretimi ve Su Sistemleri Bölümü Satış ve Pazarlama Müdürü İbrahim Boran ile ABB AbilityTM Symphony® Plus DCS/SCADA çözümünün başarılı örnekleri ve fark yaratan avantajları üzerine konuştuk.

Bölümünüzün otomasyon teknolojisi olan ABB Ability  Symphony Plus sistemi kullanıcılarına neler sağlıyor?

Enerji üretimi ve su tesislerinin ihtiyaç duyduğu entegre otomasyon sistemlerine ABB AbilityTM Symphony® Plus DCS/SCADA teknolojisiyle cevap veriyoruz. Teknolojimiz su sektöründe;  deniz suyu arıtma (desalinasyon) tesislerinden pompa istasyonlarına, temiz suyun yerleşim alanlarına taşınmasından su şebekeleri vasıtasıyla dağıtımına, atık suyun toplanarak atık su arıtma tesislerinde arıtılmasına ve tekrar kullanım hizmetine sunulması dair tüm su çevrimini kapsayacak düzeyde, ölçeklenebilirlik, etkinlik, sürdürülebilirlik ve verimlilik odağında hizmet vermektedir.

Dünya Bankası verilerine göre, dünya genelinde su dağıtım şebekelerinde kayıp ve kaçaktan dolayı gelire dönüşmeyen su miktarı ortalama %25-30 arasında olup mali karşılığı 20 milyar dolar civarındadır.   Aralık ayında Afyon’da düzenlenen 1. Uluslararası İçmesuyu ve Atıksu Sempozyumu’nda, özellikle belediyelerimizin en büyük sorunlarından biri olan kayıp ve kaçakla mücadelelerine destek olmak ve dijitalleşme odağında, akıllı şehirlere dönüşümde temel platformu oluşturmak üzere ABB AbilityTM Symphony® Plus DCS/SCADA teknolojisini sunuyoruz. Entegre çok katmanlı harita (GIS) ile belirlenen belediye sınırları içerisindeki su dağıtım şebekesinin izleme ve kontrolünün yapılması, üst düzey algoritmalar sayesinde kayıp ve kaçakların anlık teşhisi, harita üzerinde gerçek zamanlı olarak bu noktaların işaretlenmesi, bu noktalar için senkron şekilde bakım faaliyetleri için direktiflerin oluşturulması konularında tümleşik bir sistem sunuyoruz.

Örnek olarak; dünyanın en hızlı büyüyen şehirlerinden biri olan Viyetnam’daki Ho Chi Minh şehrinde su kayıp ve kaçakları oranı %50 civarındaydı.  ABB AbilityTM Symphony® Plus DCS/SCADA sistemi sayesinde yıllık 50 milyon m3 su kaybı önlenerek toplamda 10 milyon dolar tasarruf sağlamıştır.

ABB Ability Symphony Plus teknolojisinin mimarisinden bahseder misiniz?

ABB AbilityTM Symphony® Plus DCS/SCADA teknolojisi bahsettiğim üzere ölçeklenebilir bir yapıda. Esasen yapıyı, tüm su çevriminde kullanılabilecek bir platform olarak düşünebiliriz. Bu platforma pompa istasyonlarındaki ve su iletim hatlarındaki RTU ve PLC teknolojilerini, arıtma tesislerinde DCS teknolojilerini su dağıtım şebekelerindeki tüm akıllı elektronik cihazları (IEDs)  ve saha ekipmanlarını rahatlıkla entegre edebiliyoruz. Entegre harita (GIS) ve ileri düzey algoritmalar ile kayıp kaçak teşhisi, pompaların verimliliği, alarm yönetimi, enformasyon yönetimi, varlık yönetimi gibi birçok uygulama ile katma değer sağlıyoruz. Ayrıca, ABB AbilityTM Symphony® Plus DCS/SCADA sistemi, uluslararası siber güvenlik standartları ile tam uyumluluk içerisinde olduğundan tüm sistem ağını ve sistem bileşenlerini koruyoruz.

 Etkinlikte ABB Ability Symphony Plus teknolojisinin ne tür avantajlarından bahsediyorsunuz?

DSİ bünyesinde Türkiye’deki su ve kanalizasyon idarelerinin desteğiyle gerçekleştirilen organizasyonda,  kaliteli ve sürdürülebilir su arzı için çözümleri tartışıldı.

Bu anlamda katma değer yarattığımız hususlar ise; teknolojimizin ölçeklenebilir modüler bir yapıda olması sayesinde minimum ilk yatırım maliyetiyle projeyi hayata geçirip zaman içerisinde diğer bileşenleri entegre etmek mümkün oluyor. Geniş ürün yelpazesi ve mühendislik know-how’ı sayesinde probleme özel proje geliştirerek terzi usulü çözüm sunabiliyoruz. Dijital dönüşüm işimizin her safhasında olduğundan bugüne değil, yarına hizmet verecek sistem altyapılarını tasarlıyoruz.  Optimizasyon çözümlerimiz ile işletme maliyetlerini düşürecek çözümleri paydaşlarımıza sunuyoruz.  Tesislerin bakımı anlamında ise güçlü lokal servis yeteneğimiz ile müşterilerimize destek veriyoruz.