Türkiye’deki plastik atıkların kimyasal geri dönüşümünü sağlamak amacıyla harekete geçildi. SOCAR Türkiye SOCAR Türkiye Ar-Ge ve İnovasyon A.Ş., ODTÜ ile ortak bir projeye imza attı. İki kurumun iş birliği kapsamında plastik atıklar yeniden hammaddeye dönüştürülmesi ve kullanımına alınması hedefleniyor. Bu hedefe ulaşabilmek içinse yenilikçi teknolojilere imza atılması planlanıyor. 

DENEYLER SOCAR AR-GE VE ODTÜ LABORATUVARLARINDA YAPILACAK

3 yıl boyunca devam edecek olan proje ile SOCAR Türkiye’nin kendi özgün yöntemini ve teknolojisini geliştirme şansına da sahip olacağını ifade eden Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren SOCAR Türkiye Ar-Ge ve İnovasyon A.Ş. Genel Müdürü Bilal Guliyev, “Öncelikle yeni teknoloji geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu teknolojiyi endüstriyel boyutta uygulanmasına karar verildikten sonra hem atık yönetimi yapan şirketlerden hem de bu atıkların alınabileceği diğer kaynaklardan hammadde sağlanmasını planlıyoruz. Bu proje sayesinde SOCAR bünyesinde açığa çıkan atıklar kullanılabilecek.  Atık plastiklerin kimyasal geri dönüşümü ile Petkim’in temel hammadde girdisi olan nafta için alternatif bir kaynak geliştirerek bir yandan çevreye ve sürdürülebilir ekonomiye, bir yandan da SOCAR Türkiye’ye rekabet üstünlüğü sağlayacak yeni iş modellerinin oluşmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz” dedi. 

SIFIR ATIK PROJESİ’NİN BİR UZANTISI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen Sıfır Atık Projesi’ne işaret eden Guliyev, “Sıfır Atık Projesi, israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, oluşan atığın miktarının azaltılmasını, etkin toplama sisteminin kurulmasını, atıkların geri dönüştürülmesini kapsayan atık önleme yaklaşımı olarak tanımlanmış bir hedef. Söz konusu hedefler bizim projemizin de özünü oluşturuyor. Bu da Türkiye’nin hedefleri ile SOCAR Türkiye’nin stratejilerinin uyumunun yanı sıra projenin çok önemli ve yerinde bir karar olduğunu gösteriyor” değerlendirmesinde bulundu.