Özbekistan’da yürütülen bir santral projesine 3 adet Sampling Swas sistemi dizaynı, tarımı ve üretimini üstlenen ARS Endüstriyel’in bu çözümünde analiz enstrümanları kısmında Swan Analiz Enstrümanları markası ile birlikte çalışıldı. Türkiye’deki tüm enerji santrallerinde tanındıklarını vurgulayan Atakan Avcı önümüzdeki dönemde daha çok yurtdışı projesinde yer almayı planladıklarını söylüyor. Ars Endüstriyel Kontrol Genel Müdürü Atakan Avcı, Swan Analiz Enstrümanları Satış Mühendisi Alp Ozan Özbekozan ile her iki markanın çözüm ortaklıklarının detaylarını konuştuk.

Atakan Bey markanızın önümüzdeki dönem planları nelerdir?

Samplin Swas sistemleri Kimyasal Dozaj Sistemlerinde ARS Markamız Türkiye’deki tüm enerji santrallerinde tanınıyor. Önümüzdeki dönemde daha çok ihracat yapma hedefi taşıyoruz. Bunun için de yurtdışındaki fuarlara katılmayı planlıyoruz çünkü Yurtdışı proje firmalarına kendimizi tanıtmamız gerekiyor.  Sampling Swas sistemi üretimi kurulumu ve sonrasında servis desteği ile ön plana çıkmak ve bütün dünyada sayılı firmalar arasına girmeyi hedefliyoruz.

Sampling Swas sistemindeki analizörler hariç tüm ekipmanları yerli olarak kendimiz üretiyoruz. Çok hassas regülatörler ve emniyet vanalarından diğer kritik komponentleri ve sistem için gerekli donanım yazılımlarından enerji ile sinyal panolarına kadar tüm ekipmanları ile birlikte ARS adresinde üretilmektedir.

Bu arada söylemeden geçemeyeceğin Çalık Holding’in yerli üretime verdiği destekten ötürü kendilerine firmam adına teşekkür ederiz.  Özbekistan’daki enerji santrali projesinde Türkiye’deki firmaları desteklemek amacıyla aldıkları karar sonucu yerli üretici ile çalışmayı tercih ediyorlar. Burada da bize bir şans verdiler. Mitsubishi ile birlikte yürüttükleri santrallerde ilk defa tamamen yerli  3 ünitelik çok profesyonel ve tamamen yerli üretim  yapıldı ve tamamlandı. İhraç edildi.

ENKA, GAMA gibi yurtdışı bağlantısı bulunan ve benzer işleri gerçekleştiren markaların projelinde yer almayı ve ekipman kullanımlarını yerlileştirmeyi hedefliyoruz.

Markamız enerji santralleri, demir –çelik sanayi ve kimya sanayi tesislerinin projelerinde yer almak üzere kuruldu. Daha çok buharın kalitesi, kontrolü ve analizlerini gerçekleştirmek amacıyla çözüm ve ekipman sağlıyoruz.

Ayrıca diğer konu başlıklarımızdan bahsedebilirsek ENERTORK Elektrik Aktüatörleri Bularmex Buhar vanalarınında Türkiye Temsilcisiyiz Kontrol vanası, basınç ve sıcaklık enstrümanları, debimetreleri yerli olarak kendimiz üretiyoruz. Bunların satışı, kurulumu, devreye alınması kendi ekibimizle yapılıyor.

Türkiye’deki Enerji santrallerinin satışı döneminde bir boşluğumuz oldu ki bu dönemde de Su – Atıksu sektöründe suyun kalitesini ve içme suyunun kalitesini izlemek için kurumlar arayış içindeydi. Biz de enerji santralinde edindiğimiz tecrübemizi bu sektöre de yansıttık.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın SAİS projesinde Türkiye’nin yaklaşık 70 noktasına sistemlerin kurulumunu yaptık. Bakanlıkla burada beraber hareket ederek sistemi ve yazılımı yine tamamen yerli ürettik.

Swan ile ilk olarak hangi proje için bir araya geldiniz, bu partnerlik nasıl oluştu?

SWAN’ ın kalitesi, uzun dönemli kararlılığı, işletme ve bakım kolaylıkları sağlaması, teknik olarak projenin başlangıcından son aşamasına kadar tüm evrelerde gerek proje hazırlama, gerek dökümantasyon organizasyonlarında desteğini esirgememesi bizi SWAN ile Çalık Enerji Özbekistan projesi ve SOMA Termik Santrali Numune Hazırlama Sistemi revizyonu projesinde bir araya getirdi.

Bu paket çözüm neler sağlıyor?   

Kömür ve doğalgaz santrallerinde, nükleer santrallerde ve hatta içinde buhar kullanılan tüm santrallerde bu sistem kullanılmak zorunda. Bu sistem; buharın kalitesini ölçüyor, buharın kalitesini ölçüp suyun içindeki değerleri sabit tutabilmek için bir takım kimyasalların dozlanıp bütün buhar sistemlerini koruyan ve hem ekonomik yönden hem de sistemin emre amadeliği için büyük katkılarda bulunan bir sistem.

Buharın içinde silis, sodyum, pH ya da iletkenlik değerlerinin yüksek veya düşük olmasından kaynaklı yaşanabilecek sorunları engellemek için bu sistemlerin kullanılması tesisi kuran markalar tarafından da isteniyor.

Bu sistem ile birlikte; buhar yüksek sıcaklık ve yüksek basınca sahip olduğu için numuneyi alıp analizörlerin çalışabileceği değerlere getirdikten sonra, analizörlere girişleri yapılarak, ölçüm değerlerini gerekli kontrol noktalarına taşınmasını ve gerekli aksiyonun alınmasını amaçlıyoruz.  

Numuneleme sisteminde kullandığımız materyallerin büyük bir kısmını kendimiz üretiyoruz.

Otomasyon ve Haberleşme konusunda ne tür özellikler taşıyor sistem ve sizi rakiplerinizden hangi konular ayırıyor?

Söz konusu konular müşterinin talebi doğrultusunda gerek analog gerek dijital veya BUS protokolleriyle müşterini istediği üzerine sistemimizi SCADA ya da DCS ile sistemi haberleştirebiliyoruz. İsteniyorsa kendi otomasyon mühendisimizden, yazılım ve pano mühendislerimizle gerekli dizaynı yapabiliyoruz.

Biz bütün dünyada kullanılan Swas sistemlerine  bir takım yenilikler ekledik. Son aldığımız projeyi de bu yenilikler sayesinde aldık. Sistemin yaptığı ölçümlerde başa çıkılması gereken en önemli sorunlardan bir tanesi de sıcaklık, +600 santigrat derece civarında ciddi bir problem biz bu sıcaklığın insan sağlığına ve cihazların çalışabilir sıcaklık değerlerinin üstüne çıktığında otomatik olarak sistemi kapatabilecek, kapalı bilgisini merkezi SCADA veya kontrol sistemine aktarabilecek  ve kendi kendine sıcaklık problemi ortadan kalktıktan sonra otomatik çalışan bir sistem ürettik. Bunun bir benzeri daha var mı bilmiyorum. Bu normalde rakiplerimizin  solenoid vanalar ile çözmeğe çalıştığı bir problem . Fakat buhar ya da basınç bir şekilde solenoid vanalara ulaşırsa vanayı açar, içindeki sızdırmazlıkları yakar ve sonrasında o bölgeden geçen birine ve ekipmanlara ciddi zarar verebilir.

Müşterimizin gözünde bizi artı tarafa geçiren en büyük kriter, bu eklentiyi yapmış olmamız ve yerli üretim yapıyor olmamız. 

Yazılım mühendisimize müşterimiz senaryoyu verdikten sonra biz bu senaryoya göre uyarlama yapıyoruz. Elimizdeki verilere göre müşterilerimizin ekstra isteklerini de kendi ekibimizle karşılayabiliyoruz. Analog sinyallerin çoklanması veya amper değerlerinin değiştirilmesi gibi talepler alabiliyoruz. Bu istekleri hiçbir analiz cihazı karşılayamazken otomasyon sistemimizin içindeki kendi içimizde halledebiliyoruz.

Bu çözüm için satış sonrası hizmetleriniz nelerdir?

Satış sonrası ölçü kontrol ekipmanlarına servis verebilme yeterlilik belgesi olan TSE 13201 belgesine sahibiz. Bunun bütün şartlarını karşılayabiliyoruz. Servis mühendisi ve teknik servis tekniker arkadaşlarımız bulunuyor. Kullandığımız sistemlerde 2 yıl boyunca bütün sarf malzeme ve yedeklerini kapsayacak şekilde yapmaktayız . Mekanik kısımda da Avrupalı rakiplerimizi de geride bırakmak için biraz işi abartarak bunun yapılabilirliğini göstermek için 5 yıla kadar garanti verebiliyoruz. Özellikle çok kritik noktalarda mesela 150 bar basıncı 2 bar seviyesine düşürmesi gereken regülatörlerde çok hassas debilerde ciddi basınç düşümleri yapılması gerekiyor. Aksi takdirde sisteme basınçla beraber zarar verebiliyorsunuz.

Dünyanın birkaç farklı analiz markasının teknik hizmetlerini ve servis hizmetlerini verebilirlik belgesine sahibiz. Bu yetiye sahip tecrübeli bir personellerimiz var. Diğer markalarda da çok ciddi eğitimler almış ve yurtdışı projelerinde tüm sistemin devreye almasını başarıyla gerçekleştirmiş arkadaşlarımız var.

Yurtdışında servis hizmetleri için önceden tarih alınırken ve o tarih beklenir Ama biz Türkler  Türkiye’deki projelerde hızlı hizmet bekleriz. İşletmedeki çalışanlar acil müdahale istediğinde hızlıca müdahale gerçekleştirebiliyoruz. Bu da müşterilerimiz nezdinde bize artı değer katıyor.   

Alp Bey, analizörler için satış sonrasında ne tür talepler söz konusu?

Alp Özbekozan: Saha mühendisleri bu çok ilgi bekleyen ekipmanların sorunlarını bir yere kadar çözebiliyorlar.  Örneğin pH, İletkenlik, Çözünmüş Oksijen, Silika ve Sodyum en önemli parametreler arasında yer alıyor. Bu parametrelere santrallerin can damarları diyebiliriz. Bazı santrallerde bu sorunları kendi ekipleriyle çözmeye çalışabiliyorlar. İşletmedeki su/buhar kimyasından sorumlu ekip üzerinde daha farklı konuların da sorumluluğu olması durumunda, cihazlarla yeteri kadar ilgilenilemeyebiliniyor. Bu gibi durumlarda SWAN Türkiye olarak biz Bakım ve Servis anlaşmalarıyla, iş ortaklarımıza desteğimizi aktarmaya çalışıyoruz. Bakım anlaşmaları cihazların daha uzun sürelerde, daha yüksek kararlılıkla çalışmalarını sağlamakta, sistemin güvenilirliğini arttırmaktadır.  

Peki yeni projeler var mıdır?

Birkaç proje hariç Türkiye’deki projelerin tamamına yakınında Sampling Systemleri ARS olarak biz aldık. TÜPRAŞ, PETKİM gibi önemli markaların, Cengiz Holding’in yeni kurduğu Mazı Dağı tesisinde bizim çözümümüz tercih edildi. Buna ek olarak SOCAR  Azerbaycan’daki tesislerinde de bizimle iş yapmak istiyor.

Kabul testlerinde yaşadığınız zorluklar var mıdır?

Bu sistemler Türkiye’de pek  üretilmiyor. Bu sebeple kabul tesisine gelen arkadaşlar da testlerin içeriğini ve neler yapılacağını bizlere soruyorlar. Uluslararası firmalardan kişiler de gelse bu konuda bizlere danışıyorlar. Biz de yaptığımız işin ciddiyetindeyiz. Çünkü oluşabilecek küçük hataların ve gözden kaçacak bir şeyin tesiste nelere sebep olabileceğinin farkındayız. Bu sistemler tesisin kalbi gibidir. Türbin ve kazan gibi enerji santrallerindeki en pahalı ekipmanlar eğer kurduğumuz sistemlerle atıl olursa milyon Eurolar mertebesinden zararlardan söz etmek gerekebilir.

 Önümüzdeki dönem planlarınız nelerdir?

Biz daha çok Milli duygularıda ön planda tutarak Türkiyede üretmenin haklı gururunu yaşadığımız bu sistemleri Bütün dünyaya ihracat yapmak istiyoruz. Ayrıca Türkiye’deki müteahhit firmalara fiyat avantajımızla kredisiz çalışma şansı sağlamış olursak ülkemize giren  hem ithalatıda önleyerek kendi öz kaynağımızı kullanmış olacağız.