Yokogawa Electric Corporation, OpreX™ Saha Cihazları ısı ve yangın algılama çözümü olan DSTX fiber optik ısı dedektörünü geliştirmiş olduğunu duyurdu. Bir muhafaza içerisinde yer alan ve Yokogawa tarafından belirtilen fiber optik kablolarla kullanıma uygun olan DTSX1, kolaylıkla monte edilen, uygun maliyetli, hepsi bir arada tesis izleme ve yangın algılama çözümüdür. Bu çözümün, bakım sorunlarının zamanında tespit edilmesine yardımcı olması ve böylelikle tesisin çalışma süresini geliştirip bakım masraflarını azaltması beklenmektedir.

GELİŞİM ARKA PLANI

Tesislerin yaşlanması, işgücü eksikliğiyle ilgili güvenlik yönetimi sorunları ve diğer çeşitli problemlerden dolayı, yangın riski endüstriyel tesislerde her zaman bir endişe konusu olmuştur ve bunun neticesinde, ısı algılama çözümlerine yönelik ihtiyaç artış göstermektedir. Fiber optik kablo boyunca ısı dağılımını ölçme ve anormalliklerin sebeplerini kesin bir şekilde tespit etme kapasitesine sahip olan fiber optik ısı dedektörleri, bu endişelere çözüm sağlamaktadır ve bu tip cihazlar, birçok tesiste sıcaklık izlenmesi amacıyla gittikçe artan bir şekilde kullanılmaktadır.

Yokogawa, kömür ve odun yongası konveyörlerindeki anormal ısı birikiminin tespit edilmesi, geleneksel olmayan petrol ve gaz kuyularındaki sıcaklık değişikliklerinin ölçülmesi ve boru hatları ile tanklardan yüksek ve düşük sıcaklıktaki sıvı ve gaz sızıntılarının tespit edilmesi gibi uygulamalarda kullanılmak üzere, 2011 ve 2014 yıllarında sırasıyla DTSX200 ve DTSX3000 fiber optik sıcaklık sensörlerini piyasaya sürmüştür. Yokogawa, endüstriyel tesislerdeki ısıyla ilgili arızalardan kaynaklanan olayları önleyebilecek tesis bakım çözümlerine yönelik artan talebe ve yangın algılama standartlarına*1 uygunluk sağlanmasına yönelik ihtiyaca yanıt vermek için, DTSX1’i geliştirdi. Bu kolay monte edilir dedektör, özellikle ısı ve yangın algılamasında kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

ÜRÜN ÖZELLİKLERİ

1. Uygun maliyetli ve kolay monte edilir, hepsi bir arada çözüm.

Kolay okunur bir ekran, röle çıkış devreleri, alarm devreleri ve ısı algılaması için gerekli diğer donanımlar dahil olmak üzere bütün DTSX1 parçaları, 50 cm (G) × 50 cm (Y) × 25 cm (D) ebatlarında tek bir muhafaza içerisinde yer almaktadır. Yokogawa tarafından belirtilen fiber optik kablolarla kullanım için uygun ve özellikle tesis izleme ve yangın algılama uygulamalarında kullanılmak üzere tasarlanan DTSX1, yaklaşık %30 daha az kurulum süresiyle kolay monte edilir ve genel amaçlı fiber optik sıcaklık sensöründen daha uygun maliyetlidir.

2. 16 km’ye kadar uzunluktaki dört kablodan verileri ölçebilir.

DTSX1, her biri 16 km’ye kadar uzunluktaki fiber optik kablolar yoluyla ısı verilerini alan dört adede kadar kanal kullanabilmektedir. DTSX1, Yokogawa tarafından Eylül 2018’de gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, kanal sayısı ile toplam ölçüm mesafesi açısından şu anda piyasada bulunan bütün fiber optik ısı dedektörlerinin üzerinde performans göstermektedir. Kanal sayısı, 1, 2 ya da 4 şeklinde ve ölçüm mesafesi 2, 4, 6, 8, 10 ya da 16 km olarak ayarlanabilmektedir.

3. Tesis durumunun ölçülmesi için kullanıma hazır GA10 örnekleri.

Sıcaklıklar, Yokogawa’nın DTSX1 verilerinin görüntülenmesini kolaylaştıran GA10 PC tabanlı veri günlükleme yazılımı için oluşturulmuştur. Her bir uygulama tipi için izleme pencereleri, arızaların ve yerlerinin hızlı bir şekilde tespit edilmesine olanak sağlar.

*1 DTSX1’nin AB EN54-22 yangın algılama standardına uygunluğunun sertifikalandırılması başvurusu değerlendirme aşamasındadır.

TEMEL HEDEF PİYASALAR

Demir çelik, enerji, kimya, demir dışı metal, kağıt hamuru ve kağıt ile petrol ve gaz endüstrileri.

UYGULAMALAR

- Termik elektrik santrallerinde ve demir üretim fabrikalarında bulunan kömür konveyörlerinde yangın algılama

- Güç kablosu raflarındaki anormal ısı birikiminin izlenmemesi

- Servis tünellerinde yangın algılama

- Demir çelik tesisleri ile kimya tesislerindeki fırınlar için bakım izlemesi

- Transit tüneller ile diğer altyapılarda yangın algılaması

GELECEĞE YÖNELİK TAAHHÜT

Bakım, tesisler yaşlanıp ve kalifiye personel emekli olmaya başlamasıyla birlikte gittikçe artan bir baskı unsuru olmaktadır. Yokogawa, DTSX1’nin entegre üretim kontrol sistemleri, güvenlik cihaz sistemleri ile veri toplama ve kontrol sistemlerine sorunsuz bir şekilde entegrasyonu özelliğinden faydalanarak, yangın riskini azaltan ve tesislerini güvenli bir şekilde işletmelerinde müşterilere yardımcı olan çözümler sunacaktır.

OpreX

OpreX, Yokogawa’nın endüstriyel otomasyon (IA) ve kontrol işletmesi bünyesinde kapsamlı bir markasıdır. OpreX adı, Yokogawa’nın müşterileriyle ortak değer oluşturma yoluyla sağladığı teknolojiler ve çözümlerde mükemmelliği temsil etmektedir ve Yokogawa’nın bütün IA ürünleri, hizmetleri ve çözümlerini kapsamaktadır. Bu marka, şu beş kategoriyi içermektedir: OpreX Transformation, OpreX Control, OpreX Measurement, OpreX Execution ve OpreX Lifecycle. DTSX1 fiber optik ısı dedektörü, yüksek hassasiyetli ölçüm, veri toplama ve analize olanak sağlayan OpreX Measurement saha cihazları ve sistemleri kategorisindeki OpreX saha cihazları ürün grubu çözümüdür.

Yokogawa, bu markayla, özel ihtiyaçlara yönelik entegre çözümler sağlayacak ve işletmelerini dönüştürüp büyütmelerinde müşterilerine destek olacaktır.