Şebeke kaynaklı ani gerilim darbeleri de proses güvenliğini riske eden en kritik konuların başında yer almaktadır. Kısaca , Switching ve Harmonik darbeleri, Proses güvenliği adına tüm konuları eksiksiz yerine getirsek dahi, üretim durması veya tesis içerisinde yangın çıkması na sebebiyet doğurabilir. Bu nedenle tesislerimizi IEC 62305 standardının ön gördüğü şekilde yıldırım ve ani aşırı gerilim darbelerine karşı koruma altına almak durumundayız.

IEC 62305 STANDARTI BİZE DİYOR Kİ;

Bir işletme, tesis  4 adımda koruma altına alınmalıdır. Öncelikli olarak, İzoleli Dış Yıldırımdan Korunma Sistemi-AG Parafudr sistem kurulumu-Eşpotansiyel ve Topraklama sisteminin doğruluğunun kontrolü. Ülkemizde, maalesef ki  bu konu sadece paratonere indirgenmiş durumda. Dış yıldırımlık sistemleri IEC 62305 sistemi uyarınca pasif yakalama uçları ile yuvarlanan küreler metoduna göre, penetration aralıklarına dikkat edilerek, darbenin hiçbir şekilde fiziksel zarar vermesine imkan vermeyecek şekilde tasarımı sağlanmalıdır. 

Dış yıldırımlık sistemi son derece önemlidir ancak eşit oranda öneme sahip olan AG Parafudr sistemleri tüm prosesin güvenliği için çok büyük önem taşır.Bir yıldırım darbesi  ile hattınız zarar görürken; tüm kablo güzargahınca ilerleyip geçtiği tüm noktaları yakabilir.AG Parafudr sistemlerinin seçimi uzun ömürlü koruma sağlanmaktadır.

Detaylı bir keşif ve ölçümle, öncelikli olan topraklanma konusu ortaya çıkacaktır. İlk olarak, tesisin kurulum aşamasında, bu konuya dikkat edilmeli ve standartlara uygun kurulum yapılmalıdır. Sıfır teslim, üretim tesislerinde topraklama ve eşpotansiyel sistemi düzeltmek mümkündür ; insan hayatı başta olmak üzere topraklama tüm tesisin güvenliği için son derece önemlidir.

Yıldırım gibi korunma merkezi olarak ücretsiz keşif ve dizayn hizmetimiz ile tesislerinizde bu dört konuda yer alan eksiklikleri belirleyip sistem kurulumu ve tesisin %100 korunması konusunda profesyonel bir çalışma yöntemi izlemekteyiz. Her türlü güvenlik için son derede önemli olan, Proses güvenliği tüm risklerin öngörülüp engellenmesi sağlandıktan sonra tam anlamıyla sağlanabilir.