Pompa sektöründe yarım asıra yaklaşan tecrübesi ve müşteri odaklı ürün ve hizmet anlayışıyla çalışmalarını sürdüren Masdaf, endüstriye özel çözümleriyle de yüksek müşteri memnuniyeti sağlamaya devam ediyor. Yüksek verimli ve akıllı pompa teknolojileri ile endüstrilerde tüketilen elektrik enerjiden %30’a varan oranlarda tasarruf sağlayan Masdaf, terzi usulü hizmet anlayışıyla da ihtiyaca uygun çözümler sunuyor. 

Dünyada tüketilen elektrik enerjisinin yaklaşık %20 ‘sinin, endüstride tüketilen elektrik enerjisinin ise yaklaşık %30’unun pompalar tarafından tüketildiğini açıklayan Masdaf İş Geliştirme Müdürü Ahmet Yılmaz, prosesin ve enerjinin verimliliği açısından projeye özel çözümler sunmanın kritik önem taşıdığını belirtti. İşletmelerdeki mevcut pompa sistemlerinin renovasyonuyla sağlanan enerji sarfiyatıyla da yatırımın ortalama 5 – 7 yıl kadar kısa sürede kendini amorti edip, kâra geçtiğini belirten Yılmaz, işletmenin bakım ve onarım giderlerinden de %70’lere varan oranda tasarruf sağlandığını belirtti. 

Endüstrilerdeki pompa teknolojilerinde sistemin kesintiye uğramasına neden olacak sorunların önüne geçmek amacıyla internete bağlı sensörler vasıtasıyla verileri analiz etmenin önemine de dikkat çeken Yılmaz, sözlerine söyle devam etti; “Pompa teknolojilerinde kullanılan akıllı sensör çözümleri ile güç kullanımını ve sürekliliğini optimize etmek için internete bağlı sensörleri kullanarak sürekli veri toplamak ve bu verileri analiz etmek gerekiyor. Sistemden elde edilen verilerle pompaların ortalama titreşim değerleri, sıcaklığı, nasıl kullanıldığı ve ne zaman veya neden beklenen koşulların dışında çalıştıkları, kısacası performanslarını analiz edebiliyoruz. Böylece işletmenin, sistemde oluşabilecek hasarların önüne geçmesini sağlıyoruz. Aynı zamanda bu verileri,%100 müşteri memnuniyeti sağlamak amacıyla AR-GE ekibimizle paylaşıp, pazarın ihtiyaçlarına uygun yüksek kaliteli pompalar geliştirmek amacıyla da kullanıyoruz. Senaryolarını, pompa sistemlerini doğru kullanmak ve yük durumuna göre düzenleme yapmak üzere oluşturduğumuz, frekans kontrol sistemlerinde de müşterimizin ihtiyacına uygun olarak motor veya pano üzerinden bir sistem çözümü sunuyoruz. Pompalarda kullanılan boru çaplarının doğru seçilmesi de hassasiyetle yaklaştığımız konular arasında yer alıyor. Doğru boru çapı hesabı ile sürtünmeden kaynaklı enerji kayıplarının önüne geçiyoruz. Doğru hesaplama ile hem ilk yatırım maliyetinde hem de işletme giderlerinde maliyetlerin azaltılmasını sağlıyoruz.

Endüstride özellikle petrol, kimya ve enerji sektörleri gibi parlayıcı ve kolay yanıcı ortamlarda kullanılan endüstriyel proses pompalarının yüksek güvenlikli olarak üretilmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz: “Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik (96/82/EC) çerçevesinde NME Ağır Hizmet Tipi Pompalarda ve Manyetik Kaplinli, Salmastrasız NM m-Drive serisi Uçtan Emişli Pompalarda Türkiye’de Atex sertifikasyonu alan ilk yerli pompa markasıyız. Uluslararası geçerliliği bulunan ATEX sertifikasyonunun gereklilikleri, yatırımcılar tarafından orunlu referans olarak alınmalıdır. Ürünün tasarruflu olması kadar yüksek güvenlik şartlarını sağlayabiliyor olması da son derece önemlidir. Yanıcı ve patlayıcı madde içeren ortamlarda pompanın sadece elektrik motorunun ex-proof olması yeterli değildir. Pompa bir sistem olarak ele alınmalı ve kaplini, şasesi, sızdırmazlık elemanı, topraklama bağlantısı ve hatta boyası ile bir bütünlük içerisinde güvenlik parametrelerine uyum göstermelidir. ATEX sertifikalı pompalar ya da diğer adıyla ex-proof (explosion proof: patlamaz) pompalar özel olarak kıvılcım çıkarmayacak, statik elektrik yüklenmesi olmayacak ve elektrik arkı oluşturmayacak şekilde tasarlanmış motor ve ekipmanlar kullanılarak üretilen pompalardır. İnfilak etme riski bulunan akışkanların kullanıldığı sistemlerde ATEX sertifikalı pompa kullanımı zorunludur. Tüm ATEX pompalarımız, 2014/34 / EU sayılı ATEX yönergesinin teknik ve güvenlik gereksinimlerine uygun olarak geliştirilmiştir. Mevcut ATEX sertifikalı pompalarımız Zone 1 II 2G c Tx ve Zone 2 II 3G c Tx kodlarına sahiptir.” dedi.