Proscon Genel Müdürü Mehmet Dilaver, 2021 yılı iş gündemini ve projelerini anlattı. Yakın zaman içerisinde viewport.ai ile stratejik partnerlik sözleşmesi imzaladıklarını belirten Dilaver, “Proses endüstrisinin yaşadığı en büyük sorunlardan biri olan kritik bilginin ve dokümanların yönetimi konusuna veri bütünlüğünün dinamik olarak izlenmesini sağlayan viewport.ai ile stratejik partnerlik sözleşmesi imzaladık. Küresel çapta birçok firma tarafından kullanılan viewport.ai proses endüstrisi kuruluşlarının hali hazırda kullandıkları farklı yazılımlardaki bilgileri entegre ederek ögeleri tanıyan, bunu yaparken de çapraz başvurular yaratarak verileri birbiri ile bağlayan bir yapay zeka yazılımı” dedi. 

Proscon olarak son dönemde hayata geçirdiğiniz projelerden ve uygulamalardan bahsedebilir misiniz? 

2016 yılından bu yana proses güvenliği alanında gerçekleştirmekte olduğumuz projelere bu dönemde de hız kesmeden devam ediyoruz. Özellikle proses güvenliği yönetimi alanında yıllar içerisinde proses endüstrisinde ciddi bir farkındalık oluştu. Bizler de sektörde proses güvenliği yönetim sisteminin uluslararası uygulamalar çerçevesinde Türkiye’deki öncüsü olarak sektöre destek olmaya devam ediyoruz. ATEX standartlarında yapılan revizyonlar 2021 itibariyle yoğunlaştığımız diğer alanımız. Uluslararası yetkinliğe sahip uzmanlarımız ile ATEX kapsamında da çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam ediyor.

2020 yılının genel bir değerlendirmesini yapabilir misiniz? Bu doğrultuda 2021 yılıyla ilgili iş gündeminizi ve projelerinizi anlatabilir misiniz? 

2020 tüm dünya için oldukça durağan bir yıl oldu. Öncelliğimiz tüm çalışma arkadaşlarımızı sağlıklı tutmaktı, bu bağlamda Mart ayı itibariyle evden çalışma modeline geçtik ve ekibimizi sağlıklı tutmayı başardık. Pandemi için kendimizi oldukça başarılı görüyoruz.

Seyahat sınırlamaları ve evden çalışma modeli ile birlikte projelerimizde de uzaktan çalışma modelini çok büyük ölçüde uygulayabildik. 2020 yılını projeler bazında da başarılı olarak değerlendiriyoruz. Pandeminin ilk dönemlerinde uzun süredir yoğunluktan dolayı rafa kaldırdığımız kutu oyunu projemiz ProBU’yu tamamladık. Türkiye’de proses güvenliği alanında hazırlanan ilk kutu oyunu, yakın dönemde projelerimizde ve eğitimlerimizde de kullanmayı planlıyoruz. Ayrıca 2019 yılında yayınladığımız Proses Güvenliği Yönetimi El Kitabı sonrasında ikinci kitabımız Proses Tehlike Analizleri El Kitabı da 2020 yılı içerisinde tamamladığımız çalışmalar arasında.

2021 yılı itibariyle viewport.ai yazılımının distribütörlüğünü aldınız. Yazılımın özelliklerinden bahsedebilir misiniz?

ProSCon olarak proses endüstrisinin küresel çapta ilerlemesini de takip ederek “Bundan 10 yıl sonra proses güvenliği alanında ne konuşulacak?” sorusuna odaklanıyoruz. Bu bağlamda dijitalleşme Ar-Ge faaliyetlerimizi odakladığımız nokta.

Dijitalleşme alanında Tübitak tarafından desteklenen “Endüstride Tehlikeli Kimyasalların Yönetimine Yönelik Sanal Gerçeklik Platformu – Etki-VR” projemiz başarılı bir şekilde devam ediyor. Burada elde ettiğimiz bilgi ve birikim ile özellikle sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik alanında uluslararası talepler almaya başladık.

Bunun yanında proses endüstrisinin yaşadığı en büyük sorunlardan biri olan kritik bilginin ve dokümanların yönetimi konusuna veri bütünlüğünün dinamik olarak izlenmesini sağlayan viewport.ai ile stratejik partnerlik sözleşmesi imzaladık. Küresel çapta birçok firma tarafından kullanılan viewport.ai proses endüstrisi kuruluşlarının hali hazırda kullandıkları farklı yazılımlardaki bilgileri entegre ederek ögeleri tanıyan, bunu yaparken de çapraz başvurular yaratarak verileri birbiri ile bağlayan bir yapay zeka yazılımı.