Markanın hedef sektörleri ve yakın dönemde gerçekleştirdiği çimento sektörü projesinin detaylarını konuşma fırsatı bulduğumuz Gökhan Mutlu firma olarak hedeflerini şöyle özetliyor: “DCS Otomasyon&Elektrik olarak hedefimiz, birlikte çalıştığımız firmaların maliyetlerini düşürecek mühendislik çözümleri üreterek, onların zaman ve emekten tasarruf etmelerini sağlamaktır. Bu sayede öz kaynaklarını etkin bir şekilde kullanabilmelerini ve ana faaliyet alanlarına odaklanmalarını sağlayarak el birliğiyle hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmaktır.”

Bölüm faaliyetlerinizi ve ekibinizi tanıyabilir miyiz?

Kendine her zaman kaliteyi ve ihtiyaca uygun mühendislik çözümleri üretmeyi ilke olarak belirlemiş firmamız 2016 yılında Adana merkezli olarak kuruldu. Şu an alanında deneyimli 4 mühendis ve 4 ekip lideri tekniker ile endüstriyel projelerde mühendislik çözümü sunmakta olan firmamız, her koşulda müşteri memnuniyetini sağlamak üzere faaliyet göstermektedir. Çalıştığımız firmalar tarafından duyulan güven, kalitesine güvenilir iş ortaklarımızın desteği ve ağır sanayi kökenli uzman kadromuzun deneyimleri ile endüstriyel otomasyon, endüstriyel elektrik, enerji, teknik servis ve endüstriyel satış konularında hizmet vermekteyiz. Esnek çalışma yapımız ve konusunda uzman teknik ekibimiz sayesinde marka bağımsız çözümlerimizi müşterilerimizden gelen talebe göre projelendirme aşamasından yazılım ve devreye alma aşamasına kadar projenin her safhasında görev almaktayız.
DCS Otomasyon&Elektrik olarak hedefimiz, birlikte çalıştığımız firmaların maliyetlerini düşürecek mühendislik çözümleri üreterek, onların zaman ve emekten tasarruf etmelerini sağlamaktır. Bu sayede öz kaynaklarını etkin bir şekilde kullanabilmelerini ve ana faaliyet alanlarına odaklanmalarını sağlayarak el birliğiyle hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmaktır.

Hedef sektörleriniz nelerdir? Proje ve uygulama örneklerinizi okurlarımız için bizlerle kısa kısa paylaşır mısınız?

Kadromuzun çimento, şeker, gıda, arıtma ve enerji alanında uzun süreli deneyime sahip olmasından dolayı ana odaklanmamız bu sektörler olup, diğer tüm sektörler içinde anahtar teslim mühendislik çözümleri sunmaktayız.

Yaptığımız projeler arasında; çimento paketleme ünitesi otomasyon projesi, klinker soğutma otomasyonu projesi, torbalı filtre dönüşüm projesi, atık ve hammadde besleme ünitesi otomasyonu, biokütle enerji santrali otomasyonu, içme suyu ve atıksu arıtma tesisi otomasyonu, buhar kazanı otomasyonu, sıcak gaz ocağı ve akışkan yataklı kazan otomasyonu, atık ısıdan enerji kazanım uygulaması otomasyonu sayılabilir.

Yakın dönemde çimento sektörü için yürüttüğünüz örnek projeler nelerdir?

Son dönemde çimento sektörüne yönelik uygulamasını yaptığımız örnek projeler; 

Çimento Paketleme Ünitesi Otomasyonu Projesi; 
Projelendirme, MCC ve I/O panolarının imalatı, yazılım ve devreye alma hizmetleriyle anahtar teslim olarak tamamladığımız projemizde klasik röle ve kontaktörler ile kurulmuş kontrol sisteminin yerine yeni DCS otomasyon sistemi kurulumu yapılmıştır. Tüm mühendislik çalışması tarafımızdan yapılan bu sistemin en önemli avantajları enerji tasarrufu, arızaya hızlı müdahale ve kullanıcı dostu arayüzü sayesinde kullanıcı kaynaklı hataları minimize etmesi sayılabilir. Sektörel deneyimimizi sahaya yansıtarak ünite duruşuna ihtiyaç olmadan sistemin parça parça devreye alınabilir nitelikte olması ise bir diğer önemli avantajıdır. Bu aşamada sahadaki esnek çalışma modelimiz ile ünitede satış olmadığı hafta sonu ve gece saatlerinde yapılan çalışmalar sayesinde ünite duruşuna ihtiyaç duyulmadan sistem geçişi yapılmıştır. Sistemin otomasyona geçişi sonrası dökme çimento yüklemeleri operatöre gerek olmadan silobas şoförleri tarafından yapılabilir duruma gelmiştir. Yazılımda yapılan sistem optimizasyonu çalışması ile boşta çalışan ekipmanların zaman kontrollü olarak çalışması sağlanarak enerji tasarrufu sağlanmıştır. Ünitedeki tüm ekipmanlar otomasyon yazılımı üzerinden izlenir hale getirilerek arıza giderilme süresi kısalmıştır. Kullanıcı dostu scada ekranındaki yönlendirici operatör mesajları ve ekipman kilitlemeleri sayesinde hatalı ürün yüklemelerinin önüne geçilmiştir.

Klinker Soğutma Otomasyonu Projesi;
Türkiye’nin en büyük klinker soğutma ünitesi değişimi projesinin firmanın mevcutta kullandığı DCS kontrol sistemi ile entegrasyon kısmı firmamız tarafından yapılmıştır. Proje sonunda soğutma ünitesinde gerçekleşen tüm süreçler DCS üzerinden takip edilerek farklı algoritmalar doğrultusunda kontrol edilebilir hale getirilmiştir. Soğutma kontrolü kullanıcı talepleri doğrultusunda esnek bir yapıda tarafımızdan oluşturulmuştur.

Torbalı Filtre Dönüşümü Projesi;
Klinker üretim prosesinde kullanılan elektrofiltrelerden torbalı filtreye geçiş uygulamaları tarafımızca yapılmış olup, uygulama sonunda elektrofiltreye ait sahadaki bağımsız kontrolcüler iptal edilerek torbalı filtre kontrol sistemi firmanın mevcutta kullandığı DCS sistemine adapte edilmiştir. Bu işlem sayesinde operatör tarafından tüm filtre parametrelerinin DCS ortamında izlenmesi ve değiştirilmesine olanak sağlamıştır.

Enerji İzleme Scadası Projesi;
Proje sayesinde fabrikada kullanılan enerji analizörleri ve kesici röleleri scada üzerinden izlenir hale getirilerek, kesicilerin scada üzerinden kontrolü sağlanmıştır. Programda yapılan kilitlemeler sayesinde operatör tarafından yapılabilecek hatalı manevraların önüne geçilmiştir.

Atık Isıdan Enerji Üretimi;
Çalışmalarına başlamış olduğumuz proje ile çimento prosesinde bacadan atılan ve  kullanılmayan atık ısıdan elektrik enerjisi üretilmesi hedeflenmektedir.  Bu sayede en büyük maliyeti enerji giderleri olan çimento prosesinde enerji verimliliği ile tasarruf edilmesi amaçlanmaktadır. Kurulacak olan sistemin tüm elektrik ve otomasyon ihtiyaçlarına firmamız tarafından çözüm oluşturulacaktır. 

Haberin devamı ST Proses Otomasyonu Dergisi'nin Ağustos 2018 sayısında