YEO’nun hedef sektörlerini ve markanın çözümlerini tanıyabilir miyiz?
YEO, Elektrik – Otomasyon sektöründe faaliyet gösteren, yüksek gerilimden alçak gerilime kadar dizayn çalışmaları da dahil olmak üzere anahtar teslim taahhüt hizmetleri sunan bir firma. Hizmet verdiğimiz sektör yelpazesi oldukça geniş. Su sektörü, petrol ve doğalgaz sektörü, ulaşım sektörü, enerji üretim ve dağıtım sektörü gibi daha birçok sektörde çeşitli referanslarımız mevcut. Hem yurtiçinde hem de yurtdışında yoğun şekilde faaliyet gösteriyoruz. Mevcut durumda Ürdün’de, Filistin’de, Etiyopya’da, Azerbaycan’da devam eden projelerimiz var. Bünyemizde Dizayn, proje, atelye ve devreye alma ekipleri olmak üzere yaklaşık 100 çalışanımız var. Elektrik ve otomasyon konusunda anahtar teslim çözümler sunan bir EPC firması olarak tanımlayabiliriz YEO’yu.
YEO su & atıksu sektörüne ne tür çözümler sunuyor?
Su sektörünü çok iyi biliyoruz ve bu sektörde çok sayıda proje tamamladık. Bu projeler içerisinde deniz suyu arıtma, içme suyu arıtma, atıksu arıtma, sulama ve su temin sistemi projeleri bulunuyor. DSİ, İller Bankası, Belediyeler ve çeşitli Avrupa Birliği projelerinin yanısıra yurtdışında da çok çeşitli projelerde görev aldık. Suyla ilgili her prosesi çok biliyoruz. Proje kapsamında bulunan tüm elektrik otomasyon işlerini enstrümantasyon kısmı da dahil olmak üzere anahtar teslim çözüyoruz.
Örnek projeleriniz var mıdır?
DSİ tarafından ihale edilmiş olan, Korkuteli Sulaması Rehabilitasyonu Projesini 2015 yılında tamamladık ve akabinde 2 yıl boyunca da işletme safhasında görev aldıkç. Bu proje, öncesinde açık kanal sulama projesiydi. Açık kanal sulama yapan bu sistem ana müteahhit tarafından yer altına alınarak basınçlı boru sistemine dönüştürüldü. Projeden fayda sağlayan ise yaklaşık 5 bin tane çiftçi bulunuyordu. Çiftçiler kendilerine tahsis edilen hidrantlardan suyunu alıp kendi tarlasını suluyordu. Biz 900’e yakın hidrant için kontrol noktası oluşturduk ve herbir hidrant noktasını güneş enerjisi ile besledik. Oluşturdğumuz SCADA İzleme ve Kontrol Merkezi’nden her bir kontrol noktasını izliyor, açıyor ve kapatıyoruz. Aynı zamanda çiftçilere aylık faturalar oluşturuyoruz. Bu uygulama Türkiye’de o dönemde yapılan ilk yapılan uygulamaydı. Nokta sayısının çok fazla olması nedeniyle oluşan data trafiğini yönetmek, noktalar arasında ve noktalar ile merkez arasında iletişimi sağlamak oldukça zorluydu. Ancak GSM + RF haberleşme kullanarak, GSM Şebekesinden VPN hizmeti alarak ve iyi bir SCADA yazılımı ile bunu başardık.
Şu anda İSKİ’de tamamlamak üzere olduğumuz toplam kapasitesi 650.000 M3/gün Atatköy Atıksu Arıtma Tesisi Projemiz var. Yine İSKİ’de Ömerli İçmesuyu Arıtma Tesisi Projesi’nin elektrik otomasyon işlerini yapıyoruz. Ürdün’de, Filistin’de, Etyopya’da ve Azerbaycan’da devam eden su projelerimiz var. DSİ’ye çok yakın zamanda 2 tane İçmesuyu Arıtma Tesisi Projesi teslim ettik. Kıbrıs İçmesuyu projesinde görev aldık.
Enstrüman ve ekipman tarafında nasıl bir çalışma yürütüyorsunuz?
Biz bu konuda üretim yapmıyoruz. Genel anlamda projelerimiz için tedarikçilerden ekipmanları alıp bütüncül bir çözüm oluşturuyoruz. Ekipmanları mühendislik çalışmalarımızla anahtar teslim projelerimizde kullanıyoruz. Projelerdeki panolarımızı kendimiz üretiyoruz. Ana dağıtım, kompanzasyon, MCC ve PLC panolarının üretimini yapıyoruz.
Talep sonrası devreye almaya kadar geçen proje sürecini kısaca bize özetler misiniz?
Projeye bütüncül olarak bakmak gerekiyor. Proje sadece iş geliştirme tarafında ya da sahada biten bir çalışma değil. Proje, projeyi teslim ettiğinizde de bitmiyor aslına bakarsanız. İdareler bir takım ihalelere çıkmadan önce destekler talep edebiliyorlar. Biz de bu destekleri taleplere göre verebiliyoruz. İhalelere genel olarak biz girmiyoruz çünkü alt yüklenici olarak çalışıyoruz. Ana müteahhitler projeleri aldıktan sonra projelerin elektrik ve otomasyon kısımlarında bizlerle birlikte hareket ediyorlar. Projeye dahil olduktan sonra müteahhit, son kullanıcı gibi bütün paydaşların içerisinde olduğu bir süreç yönetimiyle projeyi tamamlıyoruz. Tamamlayınca proje tabiki bitmiyor, kabul ve devreye alma aşamaları başlıyor. Sonrasında yine müşteriye vereceğiniz destek de çok önemseniyor. Devlet kurumlarına, özellikle DSİ’ye belki 30’a yakın proje tamamladık. Onların da talep ettiklerinde çeşitli birimlerine destekte bulunuyoruz.
Bir proje yaparsınız, kabul ettirip devreye alırsınız fakat proje sonrası destekleriniz yeterli olmazsa ikinci projeyi yapamazsınız. 20-30 proje yapabilmeniz için hem proje esnasında hem de proje sonrasında gelecek talepleri en iyi şekilde karşılayabilecek bir alt yapı ve teknik ekibe sahip olmanız gerekir. Bu sorumluluğu da en başında hissetmeniz gerekir. Bu işin özünde ve ruhunda bu vardır. Ayakta kalmak ve sürekli büyümek istiyorsanız buna ihtiyacınız vardır.
Gündeminizde yatırım ve yapılanma adına neler var?
Son 3-4 yıl içinde yüzümüzü daha çok yurtdışı projelerine çevirmiştik. Bu konuda enerji, endüstriyel tesisler ve su alanında yurtdışı projelerini takip ediyoruz büyük ölçüde. Bundan sonraki en önemli hedefimiz de yurtdışında ciddi bütçeli projelere dahil olabilmek ve projelerin de sayısını artırabilmek olacak.