Ambalaj sanayisinde, beyaz eşya sektörü vb gibi birçok sektörde kullanılan pentan ve tolüen diizosiyanatı gazını, bu gazların tehlikelerini ve bu gazların tehlikelerine karşı nasıl önlem alınabileceği hakkında Teknik Emniyet, Yanma ve Çevre Teknolojileri Uzmanı Set bilgilendiriyor. 

EPS ısı yalıtımı, ses yalıtımı ve mantolama gibi birçok sektörde kullanılan sert bir köpük. Özellikle yapı sektöründe kullanılan sandviç panellerin üretiminde kullanılan malzeme, ambalaj sanayisinde, beyaz eşya sektöründe, elektronik sektöründe ve mobilya sektöründe yoğun olarak kullanılıyor.EPS polistiren tanecikleri, su buharı ile sıcaklık seviyesinin yükseltilmesi sonucu pentan gazıyla gözenekleştiriliyor. Sonrasında kurutma ile olgunlaşma proseslerinden geçirilerek tekrar su buharına maruz bırakılıp kaplanıyor. Üretim esnasında köpüklenmeyi sağlayarak gözenek oluşturan pentan (C5H12) gazı havaya karışıyor. Yapısında beş karbon bulunduran bu organik bileşiğin ortamdaki hacimsel oranı % 1,4 (alt patlama sınır değeri) ile % 8 (üst patlama sınır değeri) arasında olması durumunda patlama riski oluşmuş oluyor. Düşük seviyede patlama riski oluşturan bu gaz, bağıl buharlaşma yoğunluğunun havanınkinden fazla olması sebebiyle bulunduğu ortamda çökme eğilimi gösteriyor. Bu sebeple EPC veya poliüretan üretiminin yapıldığı alanlarda, iyi bir havalandırma sistemi gerekliliğinin yanı sıra, erken uyarı sistemi olarak sabit gaz dedektörleri kullanılıyor.

TOLÜEN DİİZOSİYANAT VE HİDROJEN FLORÜR TEHLİKESİ

Köpük yalıtımı, otomotiv sanayisinden, konut inşasına kadar birçok sektörde emniyet veya hava izolasyonu sağlamak amacıyla üretiliyor. Bu uygulamalarda % 0,9 ile çok düşük LEL (alt patlama sınırı) seviyesine sahip yanıcı-patlayıcı bir gaz olan TDI (tolüen diizosiyanat, C9H6N2O2) ile toksik bir gaz olan hidrojen florür (HF) kullanılıyor ve gaz algılama sistemleri ile izlenmesi gerekiyor. İzolasyon ve Köpük Yalıtım Sektöründe Gaz Algılama Sistemleri temin ve kurulumu için Teknik Emniyet, Yanma ve Çevre Teknolojileri Uzmanı Set Teknik olarak profesyonel çözümler sunuyor.