Türkiye plastik sektörünün çatı kuruluşu PAGEV, “Plastik Sektörü İzleme Raporu 2019” ilk yarı verilerini yayınladı. Rapora göre; sektörün 2019 yılının ilk yarısındaki üretimi miktarda yüzde 11 azalışla 4,5 milyon tona, değerde ise yüzde 18 düşüş ile 15,9 milyar dolara geriledi. İç pazardaki kayıplarını ihracat ile dengelemeye çalışan sektörün kurlardaki yüksek seyre rağmen ihracatı da tehlike sinyalleri vermeye başladı.Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) verilerine göre 2019 yılının ilk altı ayında plastik mamul üretimi bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla, miktarda yüzde 11 azalışla 4,5 milyon tona, değerde ise yüzde 18 düşüş ile 15,9 milyar dolara geriledi. 

MAKİNA TEÇHİZAT YATIRIMI DA YÜZDE 42 AZALDI

Sanayinin içinde bulunduğu duruma ilişkin en önemli göstergelerinden biri olan makina ve teçhizat yatırımlarından da kötü haberler gelmeye devam etti. Plastik sektöründe 2019’un ilk yarısındaki makina teçhizat yatırımları geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 42 azaldı ve altı ayda sadece 306 milyon dolarlık makina teçhizat yatırımı gerçekleşti.
 Yılın geri kalanında sürpriz bir gelişme olmaması halinde plastik makina ve teçhizat yatırımlarının yılsonunda 2018 yılının tamamına göre yüzde 35 gerileyeceği ve 611 milyon dolar seviyesinde kalacağı ön görülüyor. 

İÇ PAZAR DARALMAYA DEVAM EDİYOR

2019’un ilk altı ayında plastik mamul iç pazar tüketimi geçtiğimiz yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında miktarda yüzde 15 azalışla 3,8 milyon tona, değerde yüzde 20 azalışla 14,8 milyar dolara düştü.
Yılın ilk yarısında gerçekleşen 3,8 milyon tonluk plastik mamul iç tüketiminin yaklaşık 1,9 milyon tonu otomotiv, ambalaj, inşaat ve elektronik gibi ihracatçı sektörler kanalı ile yarı mamul ve mamul şeklinde dolaylı olarak ihraç edildi. Kalan 1 milyon 9 bin tonluk kısım ise doğrudan tüketici tarafından kullanıldı. 

İHRACATTA TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR!

Geçen yıldan bu yana üretim ve iç pazarda yaşanan daralmayı ihracat ile dengelemeye çalışan plastik sektörü, kur avantajına rağmen ihracatta da beklentilerin gerisinde kalan bir performans gösterdi. Plastik mamul ihracatı 2019 yılı Ocak-Haziran döneminde geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 1 yükselişle 2,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu dönemde sektörün en büyük ihracat pazarları Irak,  Almanya, İngiltere, İsrail ve Fransa oldu.PAGEV sektör izleme raporunda; plastik sektörünün 2019 yılı ihracatının yüzde 2 azalarak 4,7 milyar dolara düşmesi bekleniyor.