Ambalaj üretimi konusunda Türkiye’de oldukça önemli bir konumda olan Sarten Ambalaj, Petrol Ofisi Madeni Yağlar için Ar-Ge Merkezi’nde tasarlanan ve malzeme kullanımını azaltan 20 litrelik ambalaj projesi ile ÇEVKO’nun Yeşil Nokta Sanayi Ödülü’nü alırken, İSO’nun İnovatif Çevre Dostu Ürün Kategorisinde de üçüncülük ödülü aldı. 

Ambalajın çevreye etkisini azaltmak için…

Sarten Ambalaj CEO’su Zeki Sarıbekir, çevreci bir anlayışla ambalajların çevreye olan etkilerini azaltmak için malzeme ağırlıklarını sürekli olarak azalttıklarını belirtiyor. Enerji verimliliğinde de iyileştirmeler gerçekleştirerek ve üretim alanlarını müşterilerinin yakınına taşıyıp yerli kaynakları kullanmaya çalıştıklarını ifade eden Sarıbekir, “Fire ve ıskartaları azaltıp diğer tüm çalışmalarımızla çevreye olan etkiyi en aza indirmeye çaba sarf ediyoruz” dedi. 
Petrol Ofisi Madeni Yağlar Pazarlama Müdürü İbrahim Başa ise ödül alan projenin her yönden sunduğu verimlilik ile gerçekten de çok önemli kazanımlar sağladığının alyını çizdi.

Enerjiden ne kadar tasarruf sağlandı?

Petrol Ofisi için tasarlanan 20 litrelik yeni madeni yağ bidon projesinde, mevcut ürünün fonksiyon ve performansı artırılırken malzeme kullanımı azaltılmış oldu. Çevrim süreleri kısaltılarak da üretim verimliliği artırılmış oldu. Bu ambalajların ağırlığı daha önce 1.100 gram iken yeni tasarımla 1.050 grama indirildi. Bu sayede çevrim süresinde yüzde 10’un üzerinde tasarruf sağlanabildi. Buna bağlı olarak da üretimde elde edilen enerji tasarrufu yüzde 15 seviyesinde oldu. 
Proje sayesinde 2017 yılında 28 bin 250 kilogram malzeme tasarrufu sağlanmış oldu. Efektif tasarım formu sayesine ise 20 litrelik madeni yağ bidonu aynı araçta minimum yüzde 10 oranında daha fazla ürün sevkiyatına olanak sağlıyor. 


Ayrıca bu çalışma, bir platform proje olarak yeni bir ürün grubuoluşturulmasına da iolanak sağladı. Hali hazırda 3 farklı ürün, mevcut  proje kapsamında ürretiliyor.