Yüzde 150’yi aşan zamlara karşı ‘Hammadde Güç Birliği Platformu’nu oluşturduklarını açıklayan Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, Çin ve Türkiye'nin, kartele karşı iş birliğine giderek spekülatif fiyatları düşürebileceğini belirtti.

PETROKİMYA KARTELİYLE MÜCADELE KARARI ALINDI

Eroğlu’nun listesinin oy birliğiyle tam destek aldığı 2020 Genel Kurulu’nda, ham madde fiyatlarındaki yüzde 150’yi aşan astronomik artışa karşı “Hammadde Güç Birliği Platformu” üzerinden petrokimya karteliyle mücadele etme kararı alındı.

Dünyadaki toplam ham madde ithalatının yarısından fazlasını gerçekleştiren ve yılda yaklaşık 7 milyon tonluk alım yapan Çin ve Türkiye, üretimi kısarak ham madde fiyatlarının tavan yapmasına neden olan petrokimya karteline karşı iş birliğine gidiyor.

"ÜRETİCİNİN YAŞADIĞI YANGININ SÖNDÜRÜLMESİ GEREKİYOR"

Genel Kurul’daki konuşmasında Çin-Türkiye iş birliğiyle kartele karşı hamle yapacaklarının altını çizen Eroğlu, aralıksız zamlardan dolayı üretimde duraksama-kapanma, istihdamda daralma, ihracatta gerileme ve iflas tehlikelerinin göz önüne alınarak üreticinin yaşadığı yangının acilen söndürülmesi gerektiğini dile getirdi.

"GERİ DÖNÜŞÜME AĞIRLIK VERİLMELİ, STOKTAN KAÇINMALI"

PETKİM başta olmak üzere Türkiye’de üretim yapan petrokimya tesislerinin, ham madde fiyatlarındaki yangını körükleyecek hareketlerden kaçınmaya davet eden Eroğlu, PETKİM’in üretimini ihracat yerine, iç piyasaya yönlendirmesi gerektiğini, devletten de vergiden arındırılmış ham madde ithalatının yolunun açılmasını beklediklerini ifade etti.

Üreticilerin azami seviyede geri dönüştürülmüş ham madde kullanımını arttırması ve ihtiyacı kadar ham madde almasının önemine dikkat çeken Eroğlu,  fazladan stok olacak şekilde panik alımı yapılmaması gerektiğini vurguladı.

ÇİN, YENİ YATIRIMLARINI DEVREYE ALIYOR

Eroğlu, “Çin’de 2021 yılında devreye yeni girecek Polipropilen tesisleriyle mevcut kapasiteye yüzde 15 daha üretim kapasitesi eklenecek ve bu durumdan artan ham madde arzıyla birlikte fiyatlar aşağıya inecek. 2021 altıncı ayına kadar devreye girmesi beklenen yeni petrokimya tesisleriyle birçok ana plastik hammaddesinde arz fazlası oluşması ön görülüyor. Dünyanın en büyük iki ham madde ithalatçısı olan Çin ve Türkiye’nin birlikte hareket edip, alım gücünü kullanması halinde hammadde fiyatlarının, geçmiş yıllarda yaşanan bu tür spekülatif fiyat balonlarının söndüğü gibi şimdi de 1-2 ayda yüzde 100’lük düşüş yaşayabileceği beklentisi var." ifadelerini kullandı.