Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), küresel petrol talebinin 2021 yılında 2020 yılına kıyasla, günlük bazda yaklaşık 6 milyon varil artışla 96 milyon 500 bin varil olacağını belirtti.

YAZ DÖNEMİNDE AKARYAKIT TÜKETİMİNİN ARTMASI BEKLENİYOR

Örgütün Mart 2021'e ilişkin piyasa raporu doğrultusunda, talepteki artış tahmini güçlü ekonomik toparlanma beklentilerinden ileri geliyor.

Senenin ikinci yarısında talebin pozitif yöndeki eğilimi öngörülen ekonomik toparlanmanın Covid-19 pandemisine yönelik aşılama çalışmalarının hızlanması ile ekonomik destekleri paketleri ve pandemi önlemlerinin azaltılmasıyla desteklenmesi bekleniyor.

Akaryakıt tüketiminin, araç kullanımındaki artışın yaz döneminin başlamasıyla birlikte talepteki toparlanmada ana etkenlerden biri olması öngörülüyor.

GÜNLÜK ARTIŞ 5 MİLYON VARİL 

Diğer yandan, piyasalarda, pandemideki gelişmelere ve sürü bağışıklığı hedeflerine ulaşma hızına bağlı olarak sene boyunca riskin yüksek seviyelerde kalacağı tahmin ediliyor.

İş gücü piyasalarındaki gelişmeler, salgının talebe yapısal etkisi, yeni enerji politikaları ve büyük ölçekli parasal ve mali teşvik önlemlerinin etkinliği gibi faktörlerin kısa vadede petrol talebini daha da etkileyeceği bildiriliyor.

Bu çerçevede, OPEC ham petrolüne talebin, bu yıl geçen yıla göre günlük 4 milyon 900 bin varil artarak yaklaşık 27 milyon 400 bin seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Küresel petrol talebinin ise bu dönemde günlük bazda yaklaşık 6 milyon varil (yüzde 6,58) artarak yaklaşık 96 milyon 500 bin varile ulaşacağı tahmin ediliyor.

ÜRETİMİ MART AYINDA ARTIŞ GÖSTERDİ

Rapora göre, küresel petrol arzı geçen ay bir önceki aya kıyasla günlük 1 milyon 220 bin varil artarak yaklaşık 93 milyon 230 bin varil oldu.

Örgütün günlük ham petrol üretimi de söz konusu dönemde, günlük 200 bin varil artarak yaklaşık 25 milyon 40 bin varil seviyesinde kaydedildi.

Yaşanan artışla, örgütün küresel petrol üretimindeki payı Mart 2021'de yüzde 26,9 olarak gerçekleşti.

EN FAZLA ARTIŞ İRAN'DA, EN BÜYÜK DÜŞÜŞ S. ARABİSTAN'DA

Söz konusu dönemde, örgüt içinde ham petrol üretimi en fazla İran'da artarken en büyük düşüş ise S. Arabistan'da gözlemlendi.

Günlük üretim Mart 2021'de Şubat 2021'e göre İran'da 137 bin varil artış gösterirken, S. Arabistan'da ise 33 bin varillik bir düşüş kaydedildi.

Örgüte üye olmayan ülkelerde günlük petrol üretimi benzer dönemde 1 milyon 20 bin varil artarak 68 milyon 190 bin varil seviyesine yükseldi.

Ayrıca, dünya genelinde sondaj kulesi sayısı, Mart 2021'de bir önceki aya göre 42 adet azalarak bin 339 oldu. Bu kulelerden 355'i OPEC üyesi ülkelerde bulunuyor. (AA)