İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) verilerine göre, kimya sektörü ihracatı 2021 yılı nisan ayında yaklaşık yüzde 70 artışla 2,16 milyar dolar olarak kaydedildi ve aylık bazda yeni bir rekora imza atıldı.

Sektörün ilk dört aylık ihracatı ise yüzde 25 artışla 7,47 milyar dolara ulaştı. 

"İKİ AYDIR REKOR KIRARAK BAŞARI GÖSTERDİK"

Sektörün performansını ve rakamları değerlendiren İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, “Sektörümüzün ihracat performansı artmaya devam ediyor. Mart ayından sonra nisan ayında da aylık bazda ihracat rekorumuzu kırdık. Türkiye’nin en çok ihracat yapan ikinci sektörü olmaya devam ediyoruz. Üst üste iki aydır rekor kırarak büyük bir başarı gösteren ihracatçılarımızı tebrik ediyorum. Nisan ayında yaptığımız 2,16 milyar dolarlık ihracat ile 4 aylık ihracat rakamımız 7,47 milyar dolara ulaştı. İhracatımız geçen yıl Ocak-Nisan dönemine kıyasla yüzde 25 arttı." dedi.

Söz konusu artıştan memnun olduklarını ancak süregelen lojistik ve tedarik sorunlarının çözüme kavuşturulmasının önemine değinen Pelister, bu sorunların çözüm bulması halinde sektörün dış satımını daha da artıracağını vurguladı. 

"DEVLETİMİZİN KATKISI DAHA FAZLA ÖNEM KAZANDI"

Covid-19 ile mücadelede tam kapanma ile sanayicilerin sorumluluğunun arttığını kaydeden Pelister, süreçteki talepleriyle ilgili olarak "Üretici ve ihracatçı firmalarımız hammadde fiyatlarının yüksekliğinden dolayı ek sermayeye ihtiyaç duyabiliyorlar. Firmalarımıza uygun kredi faizleri ile finansa ulaşmada kolaylık sağlanması, kredi ödemelerinin ve borçlarının ertelenmesi, GEKAP beyanname süresinin uzatılması veya ertelenmesi gibi destekler sunulması büyük önem taşıyor. Devletimizin iş dünyasına katkısı özellikle pandemi sürecinde çok daha önemli hale geliyor. İnşallah bu süreci hep birlikte dikkat ederek, kamu ve iş dünyası ortak özveriyle çalışarak atlatacağız" diye konuştu.

EN FAZLA DIŞ SATIM PORTAKALLARA YAPILDI

Sektörün söz konusu dönemde en fazla dış satım gerçeklelştirdiği ülke 130 milyon 923 bin dolarla  Hollanda olurken, onu ABD, Almanya, Belçika, Irak, İngiltere, İspanya, İtalya, Lübnan ve Yunanistan takip etti.

Nisan ayında ilk 10 ülke arasında en çok artış yüzde 958,45 ile Lübnan olarak kaydedildi.

Hollanda’ya en çok “mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler”, “plastikler ve mamulleri”, “anorganik kimyasallar” ve “uçucu yağlar, kozmetikler ve sabun” ihraç edildi.  

PLASTİKLER VE MAMULLERİ BİRİNCİ SIRAYI ALDI

Ürün grupları arasında ise birinci 768 milyon 439 bin dolarla plastikler ve mamulleri ihracatı, ikinci 467 milyon 830 bin dolarla mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler ve üçüncü de 174 milyon 500 bin dolarla anorganik kimyasallar oldu.
 
Nisan ayında alt sektörlerde en çok dış satım artışı yüzde 169,99 ile organik kimyasallar, yüzde 157,35 ile mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler ile yüzde 141,70 ile kauçuk, kauçuk eşya sektöründe gerçekleşti.

KOVİD-19 ÜRÜNLERİNDE TANI KİTLERİ İLK SIRADA

Kimyevi maddeler ve mamulleri sektöründe yer alan dezenfektan, kolonya, ilaç, sabun ve tanı kitleri olmak üzere Covid-19 ürünleri ihracatı Nisan ayında geçen sene aynı aya kıyasla yüzde 68,72 azalarak 32,7 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Bu yıl dış satımı gerçekleştirilen Kovid-19 ürünlerinde, tanı kitleri yüzde 0,76 azalışla 17 milyon 874 bin dolarla ilk sırada yer alırken, dezenfektan yüzde 89,19 azalışla 7 milyon 815 bin dolarla ikinci, sabun yüzde 56,93 azalışla 3 milyon 839 bin dolar ile üçüncü oldu. 

İlaç ihracatı yüzde 80,20 artışla 1 milyon 931 bin dolar ile dördüncü ve kolonya ihracatı yüzde 70,47 azalışla 1 milyon 301 bin dolar ile beşinci sırada yer aldı.

Nisan ayında tanı kitleri dış satımında ilk üçte yer alan ülkeler Almanya, Libya ve Sırbistan olurken, dezenfektanda Libya, Hollanda ve ABD, sabunda Irak, İsrail ve Libya, ilaçta Almanya, ABD ve Bulgaristan, kolonyada ise Almanya, Hollanda ve Hong Kong oldu.