Üretimde kullanılan hatlarının teknolojilerinin ve otomasyon seviyelerinin yükselmesi ile birlikte hatta kullanılan ekipman sayısının artması ve bunların tedariğinin karmaşık bir hal alması günümüzde hem hattın kullanıcılarını hem de hat imalatçılarını zorlayan bir durum. Farklı tedarikçilerden ürün alma zorunluluğu ve mesai kayıpları, yüksek maliyetli çözümler ve tedarik süresi uzunluğu gibi sonuçları ortaya çıkarmaktadır.

ALGILAMA VE SAHA HABERLEŞMESİ

 

Bu tür hatlarda algılama teknolojilerinden bağlantı grubuna, saha haberleşme modüllerinden kontrol sistemlerine kadar çok geniş bir bilgi birikimi ile Turck tek elden eşsiz çözümler önererek bir adım öne çıkmakta, hat imalatçısı ve hattın kullanıcılarının daha basitleştirilmiş tedarik kanallarını oluşturabilmesine imkan sağlamaktadır.

Yakın zamanda böyle bir hat ihtiyacı Bursa merkezli önde gelen global bir yan sanayi firmasında doğmuş ve hattın otomasyonunda Turck ürünler bu avantaj doğrultusunda tercih edilmiştir. Esnek TBEN-L serisi ürünler ile ihtiyaçlar doğrultusunda saha haberleşme konfigürasyonları oluşturulmuştur. Ürünlerimizin cam elyaf yapısı, yüksek titreşim ve darbe dayanımı ve yüksek IP koruma sınıfları sayesinde uzun vadede oluşabilecek kaynak ve kaynak ortamı kaynaklı sorunları minimuma indirmek hedeflenmiştir. Bu ürünlerle beraber fikstürlerde Uprox serisi faktör 1 endüktf sensörler ile kaynak ortamında parça algılaması sağlanmıştır. Pim çakma operasyonlarında pimlerin yüksek doğruluklu LE250 serisi lazer sensörler ile tip doğrulaması yapılmıştır (0.2mm hassasiyetle).

AKILLI I/O SİSTEMLERİ

 

TBEN ailesinde standart olarak sunulan ARGEE (Akıllı saha I/O ürünleri) ile olası haberleşme kesilmesi durumları için önemli sinyaller TBEN tarafından denetlenerek riskler minimuma indirilmiştir. Basitçe koşul ve aksiyon prensibinin akış şeması şeklinde bir arayüze entegre edilmesi ile ARGEE, çok az veya hiç programlama tecrübesi olmayan kullanıcılara dahi kolayca Turck FLC cihazlarını kurma ve programlama imkanı sunmaktadır. Turck ARGEE programlama ortamını TBEN-L, TBEN-S, BL compact ve FEN20 blok I/O modülleri ile beraber ücretsiz olarak sağlamaktadır. Bu bizi müşterilerimiz ile partner haline getirmekte ve kontrolün sınırlarını zorlamaktadır. ARGEE'nin ekstra kontrol zekası ve Ethernet, IO-Link ve RFID gibi gerekli teknolojileri desteklemesi ile Turck'un blok I/O modülleri IIoT senaryolarınının gereksinimlerine ideal uyum sağlar. Kendi içindeki lojik işlemeye ek olarak ARGEE, bir üst seviye kontrol sistemlerine PROFINET, EtherNet/IP™ veya Modbus TCP üzerinden proses verilerini gönderip alabilir. Bu FLC cihazları uzak noktalarda bir önişlem yapabilen çözümler haline getirir.   

MULTİPROTOKOL TEKNOLOJİSİNİN FAYDALARI

Endüstriyel Ethernet, ofis haberleşme sistemlerindekine benzer alet ve teknikleri kullanarak ve bunları endüstriyel uygulamalara genişleterek kullanıcılarına avantajlar sağlar. Bu, tüm tesis kapsamında, hatta tesisten tesise veya global olarak güvenli network bağlantıları ile veri transferine olanak tanır. Endüstriyel Ethernet ile uzaktan bakım işlemleri kolayca sağlanabilir. Bu şekilde sahada verilen maliyetli servis işleri minimuma indirilebilir, bu da hem siz hem de müşterileriniz için tercih edilen bir durumdur.

Tek cihaz, üç protokol, kullanılan Ethernet protokolüne otomatik olarak cevap verir. EtherNet/IP, PROFINET ve Modbus TCP aynı cihaz üzerinde hazırdır. Turck Multiprotocol I/O cihazı enerjilendiği andan itibaren kullanılan protokolü tanıyarak kendini bu protokole göre yapılandırır. Ağ tarayıcı veya mobil telefondan cihaz konfigürasyonu, I/O parametrelendirmesi ve diagnostik için gelişmiş ağ sunucusu mevcuttur. Dahili ethernet switch ile hat veya halka gibi çeşitli fieldbus yapılarını desteklemektedir.

Bu projede ilgili yan sanayi firması multiprotokol ile kontrolcüden bağımsız saha haberleşmesi çözümlerinin, kaynağa dayanıklı Uprox ürünler ile bakım sürelerinin kısaltılması ve maliyetlerinin azaltılmasının faydalarını elde etmiş ve yüksek çözünürlüklü mesafe sensörü ile tip karışmalarının da önüne geçilmesini sağlamıştır. Ayrıca yüksek maliyetli çelik kafalı ürünler yerine standart teflon ürünler ile performanstan ödün vermeden maliyet avantajı elde edilmiştir.

Bu projenin sonunda firma yetkilileri Turck’u şöyle değerlendirmişlerdir: “Tek elden stoklu olarak kaynak hatlarında ihtiyaç duyulan tüm saha haberleşmesi, sensör ve aksesuarlarını tedarik edip iş yükümüzü azaltırken, Turck’un öncü teknolojileri ile de ciddi performans artışı sağladık”