Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) araştırmalarına göre Türkiye nüfusunun 2023 yılında 84 milyona ulaşması bekleniyor. Artan nüfusla birlikte ise gıda ürünlerine olan talepte de artış bekleniyor. Buna karşın Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) verileri, Türkiye’de ki çiftçi sayısının son 12 yılda yüzde 48 azaldığını, tarım alanların da ise son 18 senede yüzde 12,3 düşüş yaşandığını gösteriyor. 

Karasal büyüklüğünün yüzde 30,8'i tarım alanlarından oluşan Türkiye, tarımsal üretim potansiyeli açısından oldukça büyük bir zenginliğe sahip ülkeler arasında yer alıyor. Bu potansiyelin yeterince kullanılabilmesi için tarımsal üretimi ve verimliliği artırmaya yönelik akıllı teknolojilerin kullanılması gerekiyor. 

Türkiye’deki tarım arazilerinde yaygın bir şekilde kullanılan damla sulama sistemleri ve akıllı teknolojiler ile tarımsal üretim ve verimliliği arttıran seraların yüzölçümü her geçen yıl artış gösteriyor. Bu kapsamda pompa sektörünün lider markası Masdaf, tarım arazileri ve sera alanlarının ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak geliştirdiği özel tip pompalar ile tarımsal verimliliği artıracak alternatif çözümler sunmaya devam ediyor. 

“SU TEMİNİ SAĞLIYORUZ”

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Masdaf Satış Müdürü Cem Hanedanoğlu, “Sistem seçiminde; pompalanacak suyun sıcaklığı, özgül ağırlığı, temizliği, pompaj debisi, sistemin geometrisi, su kaynağına erişilebilirlik durumu, emme koşulları ve tesisin kurulacağı yer oldukça önemli. Tüm bu kriterler dikkate alınarak yapılan sistem seçimi; işletme ve bakım maliyetlerinden tasarruf sağlayacaktır. Bu noktada tarım alanlarının su kaynağına olan mesafesi öncelikli kriterimizdir. Örnek vermek gerekirse arazinin yakınlarında gölet, baraj, ırmak, göl ve dere gibi sabit su kaynakları bulunuyorsa tercihi o yönde yapıyoruz.  Arazinin ve tesisatın durumuna göre ilk dağıtım şebekesinde uygun debi ve basınç değerlerinde “uçtan emişli veya splt çift emişli yatay santrifüj pompalar, yüksek basınç üreten yatay veya dikey kademeli tip santrifüj pompalar veya kendinden emişli pompalar” ile su temini sağlıyoruz. Elektriğin temin edilemediği küçük arazilerle ilgili sulama konusunda ise ağırlıklı olarak dizel veya benzinli motor ile çalışan kendinden emişli mobil üniteler öneriyoruz.