Türkiye’de su ve kaçak kayıpları, kabul edilebilir oranın (%10) çok üzerinde. Ama artık Malatya'da içme suyunun dağıtımında kayıp ve kaçakların akıllı bir sistemle takip edilerek kontrol altına alındı. GSL bu akıllı sisteme nasıl katkıda bulundu?

İçme suyunun en az israfla kullanılması, suyun temin edildiği tesislerden kullanıcıya ulaştığı noktalara kadar uzanan hat boyunca su kaçak ve kayıplarının en aza indirilmesine bağlıdır. Ancak yapılan araştırmalar, Türkiye'de su kaçak ve kayıplarının kabul edilebilir oran olan %10'un çok üzerinde olduğunu göstermiştir. Bu nedenle, Avrupa Birliği’nin Su Çerçeve Direktifi’ne uyum kapsamına da paralel olarak, 2014 yılında ülkemizde "İçme Suyu Temin ve Dağıtım Sistemlerindeki Su Kayıplarının Kontrolü Yönetmeliği" yürürlüğe konmuştur. Malatya'da da içme suyunun dağıtımında kayıp ve kaçakların akıllı bir sistemle takip edilerek kontrol altına alınması istenmiş, bu proje de bu ihtiyaca cevap verme amacıyla ortaya çıkmıştır. Proje, içme suyu sistemlerinde, içme suyunun temini ve dağıtımı esnasında meydana gelebilecek su kaçak ve kayıplarının uzaktan izlenmesi ve kontrol altına alınmasını amaçlamaktadır. 

GSL NASIL KATKIDA BULUNDU?

Su kayıplarının kontrolüne dair akıllı sistem ihtiyacının ortaya çıkmasıyla GSL, uzak sahalarda, endüstriyel şartlarda sorunsuz çalışabilen, merkezle iletişim için kablolamaya ihtiyaç bırakmayan 3G/4G router çözümünü kullanıcılara tanıttı. Testler sonucu bu çözüm ilk evrede Malatya'nın merkez bölgesinde, TBM Otomasyon'un pano ve SCADA çözümüyle birlikte kullanıldı. Çözümde SCADA kontrol panolarında yer alan RTU'lardan alınan veriler, GSM üzerinden kontrol merkezine güvenli biçimde iletiliyor. Kontrol panolarında kullanılan R3000-L4L, istasyonlar ile merkez arasında kesintisiz ve güvenli bir iletişim sağlanacak biçimde yapılandırılıyor. 

Bu aşamada GSL donanımların tedarik edilmesinin yanı sıra test ve konfigürasyon desteğinde bulundu, çözümde ek olarak istenen Modbus RTU/ASCII protokollerine dönüşümün de etkinleştirilmesini sağladı. Merkezde başarıyla devreye alınmasından sonra çözüm, takip eden 2 sene boyunca Malatya'nın diğer ilçelerinde de Doğanateş Elektrik tarafından sağlanan panolarda aynı şekilde başarıyla kuruldu.

Sektör: Su Dağıtım Sistemleri

Proje Adı: Malatya İçme Suyu Kayıp ve Kaçaklarının Kontrol ve Yönetimi

Uygulama Tarihi: 2016 - 2018

Uygulayan: TBM Otomasyon Doğantes Elektrik 
 
Uygulama Yeri: Malatya merkez ve ilçeleri

Projede Kullanılan Ürünler: 
3G / 4G VPN Router: R3000-L4L