Yılmaden Holding Eti Krom tesislerinde saatte 20 ton üretim kapasitesiyle kurulan Eti Krom Atık Geri Kazanım Pilot Tesisi, maden atıklarını 7 yıl süresince işleyip sanayiye kazandıracak. 

Metal ve madencilik sektörlerinde hız kesmeden büyüyen Yılmaden Holding’in Eti Krom işletmesinde yeni bir tesis devreye alındı. 5 Şubat’ta yapılan törenle çalışmaya başlayan tesiste Kef maden bölgesinde sonradan işlenmek için ayrılan 850 bin tonluk atığın dönüştürülmesi sağlanacak. Doğaya zararı olmayan bu madde madencilikte çalışmalar sonrasında kaya atıklarından meydana geliyor. Söz konusu atık manyetik ayrıştırma yöntemiyle Pilot Tesiste işlenip geri kazanım yöntemiyle serpantin, olivin ve kromit minerallerine dönüştürülüyor. 

Pilot tesis için üretimden önce 6 aylık laboratuvar çalışması, 8 aylık pilot çapında testler ve 4 ay süresince de üretim testleri gerçekleştirildi. Toplamda 360 metre derinliğinde 27 noktada sondaj gerçekleştirilen Kef Atık Barajında yapılan bu çalışma ile Eti Krom atık sahasında sondaj çalışması yapan ilk şirket oldu. 

Fabrika sahasında saatte 20 tonluk atığı manyetik olarak ayrıştıracak tesisten çıkan ürünler akışkan yataklı kurutma sistemiyle kurutulup depolama silolarına alınıyor. Sonrasında kara ve demiryolu ile lojiktik sürecin başlatılması için yükleme yapılıyor. 

İlk etabı 7 yılda tamamlanacak olan projede, bu süreç sonrasında atık barajında bulunan 850 bin ton atığın hepsi zenginleştirilmiş ve çevreye etkisi sıfır hale getirilmiş olarak geri kazandırılmış olacak. Bu uygulama ile modern madencilik uygulamalarında atık oluşumunun da azaltılması anlamına geliyor. 

Eti Krom, bu projesiyle dünyadaki benzer cevher içeriğine sahip zenginleştirme tesislerinin atıklarını işleyebilecek, patentli bir süreç kazanmış oldu. Ayrıca şirketin ürün gamına olivin de eklendi. Yeni tesiste, yılda yaklaşık olarak 320.000 ton satılabilir olivin cevheri üretmek hedefleniyor.