Recordati İlaç Fabrika Müdürü Orhan Savcı, tablet üretim bölümlerinde karıştırıcı hızı, giriş ve çıkış hava debisi, sıcaklığı, işlem süresi, baskı kuvveti ve tablet sertliği gibi kritik parametrelerin SCADA sistemleri aracılığıyla devamlı kontrol altında tutulduğunu, tabletin son aşamada metal dedektöründen geçirilerek ekipmanlardaki bir deformasyon kaynaklı metal kontaminasyonu olmadığının garanti altına alındığını söyledi. Kapak konumuz kapsamında bir araya geldiğimiz Orhan Savcı, ambalajlama tarafındaki çalışmalarıyla ilgili olarak ise, “Ambalajlanacak tabletin doğru tablet olduğunu ve ürün bütünlüğünü kontrol eden kamera kontrol ünitelerimiz, doğru ambalaj malzemesinin kullandığını kontrol eden farmakod okuyucu ünitelerimiz, üründe eksik bir komponent olmadığını kontrol eden checkweigher'larımız ve ürünün taklit edilmesini önlemek ve piyasada takibini sağlamak amacıyla karekod baskı sistemlerimiz mevcut” dedi. Orhan Bey ile ile Çerkezköy fabrikasındaki yatırımlarını ve dijitalleşme çalışmalarını konuştuk.

İtalyan İlaç devi Recordati İlaç, Çerkezköy üretim tesisinde granül efervesan, süspansiyon, emülsiyon, şurup, pomat, krem, tablet, draje, toz, poşet, kapsül ve mikropellet formlarında, 76 ayrı sunumda, 60 ayrı ürünün yıllık 58 milyon kutuyu bulan üretimini gerçekleştiriyor. Çerkezköy üretim tesislerinin mevcut binalarındaki kapasitesinin 80 milyon kutu seviyesine çıkarılabilir olduğunu vurgulayan Orhan Savcı, ziyaretimizde, üretim ve depo alanları tam iki katına genişletilebilecek şekilde dizayn edildiğini söyledi. Recordati İlaç Teknik Müdürü Olcay Yıldız ise standalone yapıların artık geride kaldığını ve BT temelli, yönetilebilir, optimize edilmiş dijital otomasyon yapıları ile yola devam ettiklerini vurguladı.  Recordati İlaç'ın tesislerinde insan sağlığı için ne tür çalışmalar yaptığını gelin birlikte inceleyelim. 

Öncelikle okuyucularımız için kısaca Recordati'nin yapılanmasını anlatmanızı rica ediyoruz. 

Recordati Grup, merkezi İtalya’da olan, başlıca Avrupa ülkeleri, Kuzey Afrika ülkeleri, Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye’de operasyonları bulunan uluslararası bir ilaç grubudur.
Recordati Grup, 1926 yılında Giovanni Recordati tarafından “Laboratorio Farmacologico Reggiano” olarak Correggio’da (Reggio Emilia, İtalya) kurulmuştur. 1999 yılından itibaren Avrupa, Afrika, Rusya ve diğer BDT ülkelerinde faaliyet gösteren ilaç firmalarının satın alınması ile ilaç pazarındaki büyümesini devam ettirmiştir. Recordati Grup’un çoğu Avrupa’da 6 adet ilaç üretim tesisi, 2 adet ilaç aktif maddesi üretim tesisi ve 1 adet Ar-Ge merkezi bulunmaktadır. İtalyan Menkul Kıymetler Borsası’na kote olan ve dünyada toplam 135 ülkede ürünleri satılan Recordati Grup, üretim ve satış-pazarlama faaliyetlerinin yanı sıra araştırma ve geliştirme faaliyetleri de yürütmektedir. Araştırma-geliştirme yatırımlarını ağırlıklı olarak Kardiyovasküler ve Üroloji alanlarında ve nadir hastalıkların tedavisine yönelik olarak gerçekleştirmektedir.

Recordati Grup, Türkiye ilaç pazarına 2008 yılında yerli Türk ilaç firması Yeni İlaç’ı satın alarak girmiş ve 2011 yılında bir diğer Türk ilaç firması Dr. F. Frik’i satın alarak Türkiye’deki varlığını güçlendirmiştir. Recordati İlaç, bugün 240 personeli Çerkezköy üretim tesisinde olmak üzere toplamda 768 personeli ile Türkiye ilaç pazarında faaliyet göstermektedir. 
Türkiye Sağlık Bakanlığı yetkilileri tarafından yapılan denetimden başarıyla geçen ve 2016 yılının Mart ayında “İyi Üretim Uygulaması” (GMP) sertifikasını alan Recordati İlaç Çerkezköy üretim tesisinde granül efervesan, süspansiyon, emülsiyon, şurup, pomat, krem, tablet, draje, toz, poşet, kapsül ve mikropellet formlarında, 76 ayrı sunumda, 60 ayrı ürünün yıllık 58 milyon kutuyu bulan üretimini gerçekleştirmektedir. Çerkezköy üretim tesislerinin mevcut binalarındaki kapasitesi 80 milyon kutu seviyesine çıkarılabilir olup, üretim ve depo alanları tam iki katına genişletilebilecek şekilde dizayn edilmişlerdir.

Recordati ülkemize alanında ne gibi ilkleri kazandırdı? Hangi başarılara imza attı?

Recordati İlaç, Türkiye’deki üretim kapasitesini artırmak adına kurduğu Tekirdağ Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde üretime başlayan tesisi için 50 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirmiştir. Bu son yatırım ile Recordati Türkiye’nin, 2008 yılından beri Türkiye pazarına yaptığı toplam yatırım 255 milyon dolara ulaşmıştır. Kaliteden taviz vermeyen üretim ekibi ve geniş saha kadrosu ile Türkiye’deki sağlık profesyonellerinin ve hastaların hizmetinde olan Recordati İlaç bunun mükafatını uzun yıllardır Türkiye ilaç pazarının üzerinde bir büyüme sergileyerek almaktadır.

Yeni üretim hattı, Ar-Ge, tesis ya da teknoloji yatırımı kararı nasıl veriliyor? Yakın dönemde ne tür bir yatırıma imza attınız ya da atacaksınız?

Çerkezköy Organize Sanayi içerisinde yer alan Recordati İlaç üretim tesisi yatırımına imza attık. İnşaatı 2014 Nisan ayında başlayan tesis 2015 yılı Ağustos ayında tamamlandı ve 2016 Mart ayında faaliyete geçti.

Sıfır duruş ve sıfır hata ile kaliteli üretim adına ne tür metod ve sistemler kullanılıyor? Recordati geriye dönük izlenebilirlik çalışmaları kapsamında neler yapıyor?  

Hataların ve kalite sorunlarının tolere edilemeyeceği bir alanda faaliyet gösteriyoruz. Bu yüzden ürünlerimizi son aşamada çok titiz ve kapsamlı bir kalite kontrol sürecinden geçiriyoruz. Ancak bizim mottomuz “kalite kontrol” değil, “kaliteyi üretmek”. Yani kaliteyi proseslere, üretim ekipmanlarına ve de en önemlisi bütün çalışanların davranışlarına entegre ediyor, kalite kontrolü de yalnızca bunun teyidi için çok önemli bir adım olarak görüyoruz. Bu kapsamda proseslerimizi ve kalitemizi kontrol altında tutmak amacıyla PLC, SCADA ve daha büyük ve kompleks yazılımlardan yararlanıyoruz. En başta hammadde ve ürünlerimizin uygun şartlarda depolanması ve üretilmesi için ilgili alanlarımız pek çok sensör, ölçüm cihazı, ara yüz ve yazılımdan oluşan Bina Yönetim Sistemi tarafından anlık olarak takip edilmektedir. Risk değerlendirmesi sonuçlarına göre depolama ve üretim alanlarında fark basınç, sıcaklık ve nem değerleri anlık olarak izlenir ve kaydedilir. Depomuza gelen tüm hammadde ve malzemeler daha giriş yapılmadan fiziki olarak kontrol edilir, sonrasında tedarikçiye ait takip bilgilerine (seri, lot, üretim ve son kullanma tarihi, vs) ulaşılabilecek şekilde ERP sistemine kaydedilir ve gerekli kalite kontrol testlerinden geçirilir. Planlama tarafından iş emri oluşturulur, ERP sistemi ürün reçetesine göre onaylı malzemeleri iş emrine bağlar. Hammaddeler tartım bölümünde tartılırken ERP sistemi yine doğru iş emri ve doğru hammaddenin işlem görmesini garanti altına alır. Tablet üretim bölümlerinde karıştırıcı hızı, giriş ve çıkış hava debisi, sıcaklığı, işlem süresi, baskı kuvveti ve tablet sertliği gibi kritik parametreler SCADA sistemleri aracılığıyla devamlı kontrol altında tutulur, tablet son aşamada metal dedektöründen geçirilerek ekipmanlardaki bir deformasyon kaynaklı metal kontaminasyonu olmadığı garanti altına alınır. Ambalajlama tarafında ise ambalajlanacak tabletin doğru tablet olduğunu ve ürün bütünlüğünü kontrol eden kamera kontrol ünitelerimiz, doğru ambalaj malzemesinin kullandığını kontrol eden farmakod okuyucu ünitelerimiz, üründe eksik bir komponent olmadığını kontrol eden checkweigher'larımız ve ürünün taklit edilmesini önlemek ve piyasada takibini sağlamak amacıyla karekod baskı sistemlerimiz mevcuttur. Bitmiş ürünlerin Depo Yönetim Sistemi kullanılarak palet bazında ERP sistemine girişi yapılır. Kalite kontrol bölümümüzde ise tüm kromatografik cihazlar bir yazılım üzerinden yönetilmekte, her işlemin gerçekleştiren kişi ve zamanını da içeren kaydı tutularak tam takip sağlanmaktadır. Ayrıca fabrikamızın genelinde ısı ve dumana duyarlı dedektörler ve sprinkler sistemi olup  dedektörler IP adresleme ile yangın otomasyonuna bağlıdır. Bu sayede olası bir yangın riskinde yanmanın hangi lokasyonda başladığı noktasal olarak tespit edilip gerekli önlem alınabilir.

Otomasyon partnerinden beklentileriniz neler? Bir otomasyon proje ekibi sizce ne tür yetkinliklere sahip olmalı?

Otomasyon partnerimizden beklentimiz kullanıcı ihtiyaçlarını dikkate alarak çözüm geliştirmesidir. Bununla birlikte daha ciddi, kurumsallaşmış ve kalıcı partnerleri tercih etmeye çalışmaktayız. Proje ekibi elindeki hazır çözüme çok fazla odaklanarak kullanıcının sesine kulak vermemezlik etmemeli, kullanıcının yaptığı işlemi anlamaya çalışmalı, gerekirse genel olarak prosesi ve kullanıcının yaptığı işlemi öğrenmek için çaba harcamalıdır.

Bünyenizde otomasyon ile IT'nin entegrasyonunu nasıl sağlıyorsunuz? Recordati'nin dijitalleşme ve Sanayinin Dijital Dönüşümü vizyonu nedir? 

Son sanayi devrimi şu an ise Endüstri 4.0 devrimi olarak adlandırılırken içeriğinde dijitalleşmeye ek olarak siber altyapı, yapay zeka ve akıllı robot sistemleri de eklendi. Endüstri 4.0 ile birbirinden kopuk olarak kendi kapalı devrelerinde çalışan tüm fonksiyonlar, birbirleri ile iletişim halinde çalışacak.  Bu süreçte tamamen ölçeklenebilir otomasyon çözümlerinden ve otomasyon varlıklarının güncel teknolojiler ile daha otomatik, verimli ve etkin kullanılmalarını işaretlendiriyor. Biz global bir firma olmanın verdiği avantaj ile, beraberinde büyümekte olan ve yatırıma yönelik politikalar sürdürdüğümüz için, bireysel yapılan işlerimizde otomasyon çözümlerine 2017 itibarı ile daha çok yatırım yapmaya başladık. Dolayısıyla standalone yapılar geride kaldı ve BT temelli, yönetilebilir, optimize edilmiş dijital otomasyon yapıları ile yolumuza devam etmekteyiz ve planlamaktayız. Şu güne dek siber altyapı çalışmaları yapıp hayata geçirirken yapay zeka odaklı çalışmalarımız da oldu. 
Var olan ana kaynak yönetim sistemimiz ile iş akışlarımızda etkisi olan 3rd party çözümlerimizde çeşitli entegrasyon çalışmalarını yaptık ve iyleştirmelere devam ediyoruz. Ayrıca iyice dijitalleşen dünyamızda her yerden çalışılabilirliği sağlarken üretimden sevkiyata takibi mobilleştirdik, veri güvenliği ve sürdürebilirliği devam ettirmek adına bulut bilişim tercihlerimiz de oldu. BT olarak hedefimiz işleri kolaylaştırmak ve hızlandırmak.