T.C. Ticaret Bakanlığı onayında, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) koordinasyonunda ve İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) organizasyonu ile düzenlenen “10. Kimya Ar-Ge Proje Pazarı Ödül Töreni”nde ödüle layık görülen projeler 550 bin TL değerinde para ödülüyle ödüllendirildi.

87 PROJE BAŞVURDU, 20'Sİ İPİ GÖĞÜSLEDİ

Ödül töreni 27 Kasım 2021 tarihinde dijital olarak gerçekleştirilirken, törene İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, Ar-Ge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Necmi Sadıkoğlu, İMMİB Genel Sekreteri Dr. S. Armağan Vurdu, Ar-Ge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Üyeleri ile proje başvuru sahipleri, akademisyenler ve sanayiciler katıldı.

Altı proje kategorisinde toplam 87 proje başvurdu. Her kategoride finalist olan projelerin belirlenmesi ile finalistler, 27 Kasım 2021 tarihinde sabah ve öğlen oturumlarında jüri üyelerine dijital ortamda projelerini sundu. Jüri üyelerinin yaptığı değerlendirme neticesinde birinciler 50 bin TL, ikinciler 30 bin TL ve üçüncüler 20 bin TL para ödülü almaya hak kazandı. Toplamda 20 proje ödüle layık görülürken projelere 550 bin TL'lik ödül dağıtıldı.

Verilen ödüllerin yanı sıra bir içinde ticarileşen projelere de 100 bin TL'lik özel ödül verileceğini bildirildi.

"2030 HEDEFİMİZ; 40 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT"

Ödül töreninde konuşan İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Pelister, kimya sektörünün 2021 yılını yaklaşık 24 milyar dolarlık ihracatın üzerine çıkarak yeni bir rekora imza atacağını belirtti.

Sektörü daha ileri noktalara taşımak ve Türk ekonomisine daha fazla kalıcı faydalarda bulunmak adına uzun vadeli projelerle tüm güçleriyle çalıştıklarını ifade eden Pelister, "Hedefimiz 2030 yılında 40 milyar dolarlık kimya sektörü ihracat tutarını yakalamak. Sektörümüzün hedeflenen ihracata ulaşabilmesi ise katma değeri yüksek, yenilikçi ve rekabetçi üretim yapabilmesine bağlı." ifadelerini kullandı.

Katma değerli ürünlerin üretilmesinin Ar-Ge faaliyetlerine önem atfedilmesinden geçtiğinin ve sektördeki yenilik ve buluşların insanların yaşam kalitelerini direkt olarak etkilediğinin altını çizen Pelister, "Fikirlerin uygulanabilir ve üretilebilir olması, yapılan Ar-Ge çalışmalarının ülke ekonomisine katkısını hızlı bir şekilde sağlayacak ve ülkemizin yüzleştiği ithalat bağımlılığını azaltacaktır. Bu amaçla düzenlediğimiz Kimya Sektöründe Ar-Ge Proje Pazarı Etkinliğimizin 10’uncu yılına, gururla ulaşmış bulunuyoruz. Bugüne kadar 9 yılda ilaç ve eczacılık ürünleri, boyalar ve yapıştırıcılar, plastik ve kauçuk, kozmetik, sabun ve temizlik ürünleri ile temel kimyasallar kategorilerinde toplam bin 100’ün üstünde proje başvurusu değerlendirildi ve proje sahiplerine 1 milyon 756 bin lira maddi ödül dağıttık." dedi.

"KAMU-SANAYİ-AKADEMİ ÜÇGENİNDE KÖPRÜ OLUYORUZ"

Birlik olarak Türkiye'nin geleceğinde oldukça önemli bir yere sahip olacaklarına inandıkları Kimya Teknoloji Merkezi projesine değinen Adil Pelister, sürdürülebilir ihracatın artırılması amacıyla tam 10 yıldır kamu-sanayi-akademisyen üçgeni içerisinde köprü vazifesi gördüklerine dikkat çekti.

Pelister'in ardından söz alan Kimya Ar-Ge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Sadıkoğlu ise, hedeflerinin inovatif, Ar-Ge yönü güçlü, uygulanabilir ürünleri geliştirmek olduğunu belirtti. Sadıkoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"AR-GE VE İNOVASYONA İHTİYACIMIZ VAR"

"Bizler 5 trilyon dolarlık piyasanın temsilcileriyiz, bu piyasadan aldığımız pay binde dört civarında. Bu demek oluyor ki, işin başındayız. Bu sene ülke ihracatımız 220 milyar dolara yakın olacak, bunun içinde 22-23 milyar dolarlık kimya ihracatı yapacağız. Nitelikli katma değerli ürün üretip ihraç etmek hedefimiz olmalı. Daha çok üreteceğiz, daha çok satacağız, daha çok ihracat yapacağız. Ama bunu yaparken de katma değeri yüksek nitelikli üretim yapacağız ve ihracatımızı da olabildiğince artıracağız ki bu yaşadığımız krizleri yaşamayalım. Merkez Bankası’nın döviz rezervleri çoğaldığı zaman faizler düşecek yatırım, üretim ve istihdam artacak. Ülkemizin Ar-Ge’ye, inovasyona ihtiyacı var. Kısır döngüden kurtulmanın yolu Ar-Ge yapmak, tasarım ve inovasyon yapmaktır."

YAPAY ZEKA DESTEKLİ PROSES KONTROL PROJESİNDE SON AŞAMADA YAPAY ZEKA DESTEKLİ PROSES KONTROL PROJESİNDE SON AŞAMADA

"İHRACATI ARTIRMAK TEMEL AMACIYLA YOLA ÇIKTIK" 

Törene video mesaj aracılığıyla katılım sağlayan İMMİB Genel Sekreteri Dr. Vurdu da sektörün potansiyelini gösteren ve en uzun soluklu Ar-Ge etkinliği olan Kimya Ar-Ge Proje Pazarı’nın İKMİB tarafından 2011'den beri düzenlendiği bilgisini verdi.

Söz konusu etkinliği organize etmelerindeki temel amaçlarını açıklayan Dr. Vurdu, "Ar-Ge ve inovasyon kültürünün yaygınlaşmasına katkıda bulunmak, üniversite-sanayi iş birliği ile yüksek katma değerli üretimi ve dolayısıyla ihracatı artırmak olarak söyleyebiliriz." dedi.

YATIRIMCILARLA BULUŞMA FIRSATINA SAHİP OLACAK

Bu yıl İKMİB’in fonbulucu ile yaptığı iş birliği çerçevesinde, ödül töreninde finale kalan 42 proje arasından seçilenler yatırımcılarla buluşma şansı elde edecek.
 
Ayrıca ödül töreninde, altı kategoride nakdi ödül almaya hak kazanan projelerin yanı sıra, başarı hikayeleri kategorisinde üç projeye teşekkür plaketi verildi.

İlaç, medikal, kozmetik ve temel kimyasallar kategorisinde birinciliğe uygun proje bulunamazken, ödül kazanan projeler ve sahipleri ise şu şekilde ortaya çıktı: 

İlaç Kategorisi

  • 2.: Arif Yiğit Altav - Suna Aslı Zengin/ Kırmızı Tavuk Bitine (Dermanysus gallinae) Karşı Fungal Akarisit Metarhizium Anisopliae'nin Etkinliğinin Araştırılması
  • 2.: Ayca Yıldız Peköz/ COVID-19 Tedavisinde Kullanılmak Üzere İnhale Antiviral İlaç Geliştirilmesi
  • 3.: Burhan Ateş/ Biyoteknolojik Enzim İlaçlar İçin Lazer İle Aktivitesi İndüklenebilen Taşıyıcı Sistemlerin Geliştirilmesi
  • 3.: Nerve Cansu İşeri/ Bitkisel Üretimi Gerçekleştirilen CBD Yağının İlaç/Kozmetik Sektörleri için Genetik Mühendisliği Yöntemleriyle Mikroalg Tabanlı Üretiminin Gerçekleştirilmesi

Medikal Kategorisi

  • 2.: Funda Güney/ Ağız, Diş Ve Çene Cerrahisindeki Müdahaleler İçin Biyouyumlu Membran Üretimi
  • 2.: Selçuk Uğurlu/ Gıda Güvenliği Amacıyla Aflatoksin B1’e Karşı Aptamer Tabanlı ve Nanoyapılı Elektrokimyasal Biyosensörün Geliştirilmesi
  • 3.: Ümit Kara/ iNOcap
  • 3.: Çağla Çelik/ Helicobacter pylori Tanısında Antosiyanin İçerikli Yerli, Hızlı ve Hassas Üreaz Testi Geliştirilmesi

 Kozmetik, Sabun ve Temizlik Kategorisi

  • 2.: Fatih Karakaş/ İnvitro koşullarda ağız mikrobiyotasına zarar vermeyen patojenleri yok eden florürsüz ve postbiyotikli diş macunu
  • 2.: Fatmagül Özge Uysal/ Cilt Bakım Ürünleri için Chlorella Bazlı Organik Hammadde Üretimi
  • 3.: Ilgım Özdemir/ Yıkama esnasında ortaya çıkan mikrofiber ve nanofiberlerin doğaya salınımını azaltan sıvı çamaşır deterjanı
  • 3.: Sevgi Gürbüz/ 24k Gold altın destekli saç dökülmesini engelleyici şampuan üretimi

Boyalar ve Yapıştırıcılar Kategorisi

  • 1.: Murat Yılmaz/ Grafen, Alüminyum Oksit ve Silisyum Karbür içeren Yüksek Aşınma ve Korozyon Direncine Sahip Seramik Bazlı Metal Kaplama Boyası
  • 2.: Ekrem Mengi/ Grafen Takviyeli Kuru Film Yağlama Özelliğine Sahip Tek Komponentli Boya
  • 3.: Hülya Kıcık/ Selülozik Kumaşların Bitki ve Bitki Atıklarıyla Endüstriyel Ölçekte Boyanmasını Kolaylaştıracak Bir Yöntem Geliştirilmesi

Plastik ve Kauçuk Kategorisi

  • 1.: Erdem Mutlu/ I-Black
  • 2.: İnan Şahin/ PET Şişe Atıklarından Poliester Sentezi ve Poliüretan Sistemlerde Ticari Olarak Kullanımı
  • 3.: Emrah Çakmakçı/ Poliüretan sektörü için inovatif düşük vizkoziteli sıvı otokatalitik reaktif alev geciktirici (OKRAG) üretimi

Temel Kimyasallar Kategorisi

  • 2.: Büşra Atkesen/ Metil Selüloz’un Endüstriyel Üretimi için Yeni Bir Yöntem Geliştirilmesi  
  • 3.: Gülşah Çongur/ Sürfaktan Modifiye Tek Kullanımlık Ve Ucuz Bir Elektrokimyasal Fenol Sensörü