Kimya sanayi şirketi Kimteks Poliüretan Sanayi ve Ticaret A.Ş. (KİMPUR), yeni bir yatırım gerçekleştirdi. Firma, Düzce’de yeni bir fabrika kurmak için projelendirmeyi tamamladı. Pekintaş A.Ş. ile el sıkışan KİMPUR, inşaatın projelendirilmesinde ise Mimar Nevzat Sayın ile çalıştı.

2024'E KADAR TAM KAPASİTEYE ULAŞMASI HEDEFLENİYOR

Toplam yatırım maliyeti 15 milyon doları geçecek yeni üretim tesisinin, GES santrali ve bina inşaatı için Pekintaş A.Ş. Grubu ile yaklaşık 9 milyon dolarlık bir anlaşma yapıldı. Yıllık kapasitesi toplam 65 bin ton olacak Düzce Gümüşova OSB’deki yatırımın; 50 bin tonluk mevcut ürün grubu olan poliüretan sistemleri, 5 bin tonluk yeşil ürün gamı çerçevesinde PET artıklarından sentezlenerek üretilen geri dönüşüm tesisi ve polyester poliolünden oluşuyor.

Ayrıca 10 bin tonluk ilave "eva granül hammadde" üretim kapasitesine de 2022-2024 döneminde ulaşması hedefleniyor.

ELEKTRİK TÜKETİMİNİN YÜZDE 55'İNİ KARŞILAYACAK

Sürdürülebilirlik odaklı yatırım odağındaki KİMPUR, yenilenebilir ve temiz enerji kaynağı olan güneş enerjisinden üretimde yararlanmak ve çevre dostu çözümler üretmek amacıyla, GES kurulumu için Schmid Pekintaş Güneş Enerji Sistemleri ile anlaştı.

Söz konusu GES yatırımıyla, üretimde enerji maliyetlerini azaltarak ihracat ve iç pazarlarda rekabetçi yapısını güçlendirmeyi amaçlıyor. Sürdürülebilirlik hedefleri kapsamında Düzce’deki yeni fabrikasında geri dönüşüme odaklanan firma, bu yatırımla toplam elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 55’inin karşılamasının yanı sıra yılda yaklaşık 679 ton karbondioksit salınımını azaltmayı hedefliyor.

VALTEK'TEN TOZ PATLAMASINA KARŞI ALINABİLECEK ÖNLEMLER VALTEK'TEN TOZ PATLAMASINA KARŞI ALINABİLECEK ÖNLEMLER

"İHRACAT VE REKABET GÜCÜMÜZÜ ARTIRIYORUZ"

Yeni tesisleriyle ilgili görüşlerini paylaşan KİMPUR Yönetim Kurulu Başkanı Leon Mizrahi, Düzce’de 65 bin ton kapasiteli yeni yatırımla, üretim kapasitelerini ciddi oranda artırdıklarını ifade ederek şöyle konuştu:

“Ülkemizin geleceğine duyduğumuz güvenle yatırımlara devam ediyoruz. Küresel sürdürülebilirlik, döngüsel ekonomi ve temiz enerji kullanımı ile uyumlu biçimde sektörümüzdeki dönüşüme öncülük ederken, üretim kapasitemizi önemli ölçüde yükselttiğimiz yeni yatırımımızla ölçeğimizi büyüterek her yönden ihracat ve rekabet gücümüzü artırıyoruz.”

"YURT DIŞI PAZARLARDAKİ PAYIMIZI BÜYÜTMEYİ SÜRDÜRECEĞİZ"

Şirketin CEO’su Cavidan Karaca ise, "Poliüretan sektöründeki en büyük ihracatçı şirket olarak sürdürülebilirlik stratejileri ile yatırımlarımızı güçlendirerek yurt dışı pazarlardaki payımızı büyütmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.