Kestirimci bakım konusunun test ve ölçüm sistemine dayalı olduğunu ve bu çerçevede bakım kapsamındaki varlıkların durumlarının belirli aralıklarla test ve ölçümlerinin yapılması gerektiğini vurgulayan NETES Mühendislik Genel Müdürü Altan Sezer, "Bünyemizde sistem olarak Fluke Connect Masaüstü uygulaması bulunduğu gibi bu sistem ile uyumlu pek çok test ve ölçüm cihazları da yer almaktadır" dedi.

Öncelikle firmanız Netes Mühendisliğin faaliyet alanlarından bahseder misiniz?

Test ve Ölçü Aletleri sektöründe “En Etkin Çözümü Sunabilme” amacıyla 1993 yılında kurulan Netes Mühendislik, Test ve Ölçüm Teknoloji çözümlerini kullanarak, ülkemizde üretilen ürünlerin kalitesini arttırmada pay sahibi olmanın gururunu yaşamaktadır, bugün 28. yılında sektörün öncüsü konumundadır. Fluke, Tektronix, Keithley vb. gibi sürekli inovasyon yapan, ürün geliştiren ve bu konuda sahadan çok fazla geri bildirim alan firmaların Türkiye Tek Yetkili distribütörlüğünü ve Servis Sağlayıcılığını yaparak ve yine bu konuları, geniş kapsamda kalibrasyon hizmeti ile birleştirerek sahada çözüm üretebilmeyi sağlayabilen bir firmayız.

Netes olarak verdiğimiz hizmetleri; 
Endüstriyel Cihazlar, High Tech Cihazlar, Network Cihazlar, Biyomedikal Cihazlar, Eğitim Setleri, Kalibrasyon Sertifikalandırma Hizmetleri (Elektriksel, Basınç, Boyutsal, Tork, Yüksek Frekans, RF, Yüksek Gerilim, Terazi, Sıcaklık, EMC, Biyomedikal), Teknik Servis Hizmetleri ve 17025 Kalite Sistem Eğitim ve Danışmanlık Hizmeti şeklinde ayırabiliriz. 

Netes bünyesinde; Fluke (Fluke Calibration, Fluke Biomedical, Fluke Networks), Tektronix, Keithley, Ametek gibi dünyada sektörün lideri konumunda olan, 40’a yakın kuruluşun Türkiye distribütörlüğünü, 100 kişilik dinamik kadrosu ile yürütmektedir. 40 kişilik uzman satış ekibi tarafından sahada aktif hizmet sunulurken, teknik servis ve 20 kişilik uzman kalibrasyon ekibine sahip, 13 farklı konuda akredite kalibrasyon laboratuvarı ile de satış sonrası destek hizmeti verilmektedir.

Kestirimci ve Önleyici Sistemler ile ilgili portföyünüzde neler bulunduğu hakkında bilgi verir misiniz?

Bilindiği üzere kestirimci bakım test ve ölçüm sistemine dayalıdır. Sistemin bir diğer ismi de “durum izleme” olarak geçmektedir. Bu çerçevede bakım kapsamındaki varlıkların durumları belirli aralıklar ile test ve ölçümler yapılmaktadır. Sistemin varlığından bu yana pek çok bakım programı geliştirilmiştir. Bünyemizde sistem olarak Fluke Connect Masaüstü uygulaması bulunduğu gibi bu sistem ile uyumlu pek çok test ve ölçüm cihazları bulunmaktadır. Bunların başında termal kameralar, enerji analizörleri, vibrasyon test cihazları, tesisat test cihazları ve birçok multimetre ve pensampermetreler yer almaktadır.

Fluke Connect’ i ana hatları ile anlatır mısınız?

Fluke Connect başlangıç noktası olarak test ve ölçü aletlerinden cep telefonu veya tablete veri aktarma yazılımıdır. Ayrıca bu uygulama ile uyumlu test ve ölçü aletleri birbirlerine de veri aktarabilmektedir. Örneğin termal kamera ile herhangi bir kablodan sıcaklık bilgisi alırken kablodan geçen akımı ölçtüğünüzde bu veriyi termal kameranızın ekranına taşıyabilirsiniz.
Bu özellikten ziyade bizim üzerinde duracağımız konu kestirimci bakım sistemi. Bu özelliği Fluke Connect Masaüstü uygulamasında gerçekleştiriyoruz. İlk etapta bakım konseptine aldığımız varlıkları uygulamaya tanıtıyoruz. Ardından bu varlıklarda çalışacak ekip arkadaşlarımızı ve ardından yapılacak test ve ölçümleri tanıtıyoruz. Bu tanıtımları yapmak kullanıcı dostu uygulamamızın yönlendirici yapısı ile son derece hızlı ve kolay. Bundan sonra ekiptekilere hangi varlıkta test ve ölçüm yapılacağını “işemri” ile bildirmek gerekiyor. Ekipler ölçüm sonuçlarını uygulamaya aktardıktan sonra oluşturulan raporlar çerçevesinde bakım yöneticisi durum değerlendirmesi yapıp bir sonraki adımda yapılacak işleri belirleyecektir.

Kestirimci ve Önleyici Bakım kapsamında hangi ölçümleri tavsiye edersiniz? 

Kestirimci bakım kapsamında döner ekipmalar için en önemli ölçüm vibrasyon ölçümüdür. Bu ölçüm yöntemi ile döner ekipmanlarınızdaki sorunları diğer ölçüm yöntemlerine göre çok daha hızlı bir şekilde yakalayabilirsiniz. Örneğin döner ekipmanınızda bir rulman arızasını 1 ila 9 ay öncesinden tespit etme imkanına sahipsiniz. Bu kadar öncesinden sorunlarınızı tespit ettiğinizde, üretimin planlarını bozmayacak şekilde gerekli yedek parçaların alımını da tamamlayıp, uygun bir tarih seçilerek sekonder sorunlar oluşmadan gerekli değişimleri yapabilirsiniz.

Vibrasyon ölçümünün yanı sıra döner ekipmanlarda mil ayarının de önemli bir yeri vardır. İstatistiksel verilere göre döner ekipman arızalarının %50 si mil ayarının doğru olarak yapılmamasından kaynaklanır. Bu nedenle motorun ilk montajında bu ayarların yapılmasından sonra, çalışma ve ortam koşullarından kaynaklanan ayar bozulmalarını ortadan kaldırmak için bu ölçümlerin de belirli aralıklarla yapılması gereklidir.

Bunlara ilaveten motorların devirlerini ayarlamak amacı ile kullanılan motor sürücülerinde de belli aralıklarda durumlarının izlenmesi gerekmektedir. Bu nedenle sürücü girişlerinde, DC devrelerde, sürücü çıkışlarında akım ve gerilimin ölçülmesinden ziyade bu noktalarda akım ve gerilimin dalga formlarının izlenmesi gerekmektedir. Bunların yanı sıra sürücülü devrelerde oluşan “Sigma” akımları ve mil gerilimleri takip edilmeli ve vibrasyon ve mil ayarı ölçümlerinde yapıldığı gibi trend takibinin bu ölçümlerde yapılması bu sistemlerin uzun ömürlü sorunsuz olarak çalışmaları için fayda sağlayacaktır.

Sıcaklık, varlıkların durumlarını belirleyen önemli faktörlerden biridir. Bu nedenle de varlıkların sıcaklıklarının belirli aralıklar ile izlenmesi kestirimci bakım kapsamında elzem hale gelmiştir. En basit bir örnek ile açıklayacak olursak; bir motor nominal çalışma sıcaklığından 100C yüksek sıcaklıkta çalışması durumunda izolasyon ömrünün yarısını kaybetmektedir. Bununun yanı sıra bağlantı noktalarındaki gevşeklikler kendilerini aşırı ısınma ile belli ederler. Bu noktalarda yapacağımız sıcaklık ölçümleri varlıkların durumlarını bize hızlı ve kolay bir şekilde belli edecektir.

Varlıkları çalıştırmak için kullandığımız elektrik enerjisinde kalite önemli bir faktördür. Güç kalitesi olarak adlandırdığımız bu faktörde belirlenen limitlerin dışında bir çalışma varlık ömründe önemli kayıplara yol açtığı gibi beklenmedik duruşlara da sebep olmaktadır. Bu nedenle de güç kalitesinin de belirli aralıklarla takip edilmesi gereklidir.Özellikle güç faktörü, harmonik, filker ve dengesizlikler takip edilmeli ve trend analizleri yapılmalıdır.

Özellikler motor ve transformatörlerde izolasyon ve sargı dirençlerinin değişimlerini izlemek bu donanımların sağlığı açısından önemli bir yer tutar. Bu nedenle bu ölçümlerin de kestirimci bakım kapsamında yapılması ve takibi oldukça önemlidir.

Bunların yanı sıra transformatörlerde ve yağ ile çalışan ekipmanlarda yağ analizleri, uzun vadede varlıkların durumlarını belirlemek için oldukça önemlidir.

Bu ölçümler için önerebileceğiniz ürünler var mı?

Adım adım ilerleyecek olursak vibrasyon ölçümü için Fluke 810 Vibrasyon Analiz Cihazı veya Fluke 805 oldukça fonksiyonel ürünlerdir. Fluke 805 ile döner ekipmanlarda ölçtüğünüz vibrasyonun büyüklüğünün uygun kötü veya tatminkar olup olmadığını gözlemlediğiniz gibi, Fluke 810 ile vibrasonölçümü neticesinde varlıklarınızdaki sorunları hızlı ve kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Mil ayarlaını yapabilmeniz ve sonuçları raporlayabilmeniz için Fluke 830 son derece mükemmel bir üründür.

Fluke MDA 550 III model motor sürücü analiz cihazı ile Motor sürücülerinizdeki her türlü ölçümlerinizi yapar ve “Yardım” menüsündeki yönlendirmeler ile analizleriniz de kolaylıkla yapabilirsiniz.

Sıcaklık ölçümlerinizi hızlı, kolay ve emniyetli bir şeklde yapabilmek için termal kameralar ideal cihazlardır. Fluke Performans, Profesyonel ve Uzman serilerinden seçeceğiniz bir ürün ile bu ölçümlerinizi kolaylıkla yapabilirsiniz. Firmamızın bünyesinde yer alan satış temsilcilerimiz, müşterilerimize ürün seçiminde en üst seviyede yardımcı olmaktadır.

Fluke 1503 veya 1507 modelleri ile izolasyon direnci ölçümlerinizi yapabildiğiniz gibi 1577 ve 1587 modelleri ile hem izolasyon ölçümlerinizi hem de bir multimetre ile ölçebileceklerinizi aynı cihaz ile yapabilirsiniz. İzolasyon direnci ölçümnde 5 kV vey 10 kV değerlerine ihtiyacınız varsa Fluke 1550C veya Fluke 1555 modellerini tercih edebilirsiniz.

Netes Mühendislik olarak bu konunun geleceği için neler yapıyorsunuz?

Kestirimci bakım konsepti dünyada ve ülkemizde yerini “Proaktif Bakım” konusuna bırakmaya başlamıştır. Zaman içersinde bu uygulama da işletmelerde kendine bir yer edinecektir. Bu uygulama da kestirimci bakım mantığında olduğu gibi ölçüme dayalı bir bakım yöntemidir. Bu sistemde de bütçelerinize uygun test ve ölçü aletleri ile çalışmalarınıza devam edebilirsiniz. Netes Mühendislik olarak bu konunun ana hatlarını ve çalışma mantığını içeren webinar ve seminerler ile müşterilerimizi elimizden geldiği kadar bilgilendirmeye çalışmaktayız. Bu yıl içersinde bilgilendirme çalışmalarımız devam edecektir.
 

TERMAL VERİMİ ARTIRMANIN YOLU DROPWISE TEKNOLOJİ TERMAL VERİMİ ARTIRMANIN YOLU DROPWISE TEKNOLOJİ