Kentteki 81 arıtma tesisinden 72'sini biyolojik ve ileri biyolojik atık su arıtma merkezine dönüştüren İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), diğer 9'una yönelik çalışmalarını da sürdürüyor.

Belediyeden alınan bilgiye göre İSKİ, birçok farklı konuda, yeni yerli ve milli teknolojiler öncelikli olmak üzere Ar-Ge çalışması yürütüyor. Teknoloji ilerlerken fayda ve maliyet unsuruna göre yeni teknolojiler ve modeller geliştiren İSKİ, Bunun için de insan ve çevre sağlığı için daha gelişmiş biyolojik atık su arıtma tesislerinin sayısını artırıyor.

İstanbul'da 19'u içme suyu, 81'i atık su olmak üzere 100 arıtma tesisi bulunuyor. 81 atık su arıtma tesisinin 72'si biyolojik ve ileri biyolojik atık su arıtma tesisi olarak hizmet veriyor. Geriye kalan 9'unun da biyolojik ve ileri biyolojik atık su arıtma tesisine dönüştürülmesi için çalışmalar devam ediyor.

20 İÇME SUYU DEPOSU İNŞA EDİLECEK

Yerli ve milli teknolojileri önceleyerek stratejilerle çevre koruma yatırımlarını sürdüren İSKİ, İstanbul'da su sıkıntısının oluşmaması için de önlem alıyor. Bu kapsamda, hem baraj yapımı gerçekleştiriliyor hem de kentin farklı noktalarına su depoları inşa ediliyor. Halihazırda İstanbul'un değişik noktalarında 193 içme suyu deposu bulunuyor. Su depolarının toplam kapasitesi ise 1 milyon 633 bin metreküp.

İstanbul'un ihtiyaçları doğrultusunda 20 içme suyu deposu daha yapılacak. Barajların yanı sıra sayıları artırılacak depolarla işletme maliyetlerini minimize edilmesi ve farklı sebeplerle yaşanabilen kısa süreli su kesintilerinden ilgili bölgelerin olumsuz etkilenmemesi amaçlanıyor.

O MADDEYİ KENDİSİ ÜRETECEK

İstanbul'un 15 milyonluk nüfusunun su ihtiyacını karşılayan İSKİ, içme suyunu dezenfekte etmek için ihtiyaç duyduğu sodyum hipokloriti kendisi üretecek. Danamandıra, Yalıköy ve İsaköy içme suyu arıtma tesislerinde kurulacak olan sistemlerle günde toplam en az 528 kilogram sodyum hipoklorit solüsyonu üretilecek.

İSKİ, "Tuz Elektrolizi ile Yerinde Sodyum Hipoklorit Üretimi Sistemi Temini ve Kurulumu" için ihale açtı. Sodyum hipoklorit üretim sistemleri, Danamandıra İçme Suyu Arıtma Tesisi, Yalıköy İçme Suyu Arıtma Tesisi ve İsaköy İçme Suyu Arıtma Tesisi'nde kurulacak.

SODYUM HİPO KLORİT HER ŞEYİ TEMİZLER

Bir tür tuz olan sodyum hipoklorit (NaClO) günlük hayatta beyazlatıcı olarak çamaşır sularında kullanılmakta. Çevreye zarar verici bir madde olan sodyum hipoklorit ayrıca içme suyu ve havuz sularının dezenfekte edilmesinde (klorlanması), arıtma sistemlerinde, temizlik sektöründe ve tekstil sektöründe ağartıcı olarak kullanılmakta.

Söz konusu ihalenin kapsamı şartnamesinde şöyle belirtildi:
"Bu şartname; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Su Arıtma Dairesi Başkanlığı'na bağlı muhtelif arıtma tesislerinde dezenfeksiyon için tuz ve elektrik kullanılarak, yerinde sodyum hipoklorit üretimi cihazının temini, nakli, montajı, devreye alınması ve çalışır vaziyette teslimi ile ilgili hususları kapsar. "

Danamandıra, Yalıköy ve İsaköy içme suyu arıtma tesislerinde kurulacak olan sistemlerle günde toplam en az 528 kilogram sodyum hipoklorit solüsyonu üretilecek.