Kimya sektörünün çatı kuruluşu İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB), kimyada ithalatı frenlemek ve cari açığın azalmasına sağlayacak önemli bir sektörel rapor hazırladı. Rapor kapsamında 157 ürün kategori mercek altına alındı ve 103 stratejik ürün alanı belirlendi. 

Kimya sektörü 2020 yılı içerisinde 18,3 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaştı. Elde ettiği bu başarıyla Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleştiren ikinci sektörü oldu. Hammadde ve ara mamullerde yüzde 70 oranında ithalata bağımlığını sürdüren kimya sektörü, 2020 yılı Ocak-Kasım döneminde 57,54 milyar dolar değerinde ithalat gerçekleştirdi. Sektörü çatı platformu olan İKMİB, elde edilen verileri doğrultusunda en fazla ithal edilen ham madde ile ara mamul ürünlerini mercek altına aldı.  Gerçekleştirdiği çalışma kapsamında “Türk Kimya Sektörü Yatırım Öncelikli Ürünler Raporu”nu sektör paydaşlarıyla paylaştı. İKMİB, kimya alanında en fazla ithal edilen 157 ürün kategorisini belirledi. Ayrıca yerli üretim hamlesi kapsamında odaklanılacak 103 stratejik ürün alanını belirledi.

“YERLİ ÜRETİMLE 21 MİLYAR DOLAR KATKI SAĞLAYABİLİRİZ”

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren İKMİB Başkanı Adil Pelister, “Kimya sektörü hammadde alanında yüzde 70 oranında dışa bağımlıyız. Kimya sektöründeki ithalatı frenleyerek 21 milyar dolar değerinde ekonomiye katkı sağlayabiliriz. Türkiye’nin ortak sorunu olan cari açığın düşmesine katkı sağlayacak kritik bir rapor hazırladık. Türk Kimya Sektörü Yatırım Öncelikli Ürünler raporunda, 2019 yılında 50 milyon dolar üzerinde ithalatı yapılan kimyevi ürünleri inceledik. 157 ürün kategorisini mercek altına aldık. 103 stratejik ürün alanını belirledik. Plastikler ve mamulleri sektörümüzde 41, organik kimyasallar sektörümüzde 22, mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler sektörümüzde 20, eczacılık ürünleri sektörümüzde 14, muhtelif kimyasal maddeler sektörümüzde 11, boya, vernik, mürekkep ve müstahzarları sektörümüzde 10, uçucu yağlar, kozmetikler ve sabun sektörümüzde 10, kauçuk, kauçuk eşya sektörümüzde 8, gübreler sektörümüzde 7, anorganik kimyasallar sektörümüzde 5, yıkama müstahzarları sektörümüzde 5, yapıştırıcılar, tutkallar, enzimler sektörümüzde 3 ve fotoğrafçılık ve sinemacılıkta kullanılan ürünler sektörümüzde ise 1 olmak üzere toplam 157 adet ürün grubuna ulaştık.” dedi.  

“2021 İHRACAT HEDEFİMİZ 20,6 MİLYAR DOLAR”

2021 yılı gündemi ve hedefleri hakkımda bilgi veren Pelister, “Koronavirüs salgını belirsizliğini hala koruyor. AB ülkeleri başta olmak üzere diğer ülkelerin pandemiyle mücadelesi ihracat mücadelemize etki edecek. Riski asgari düzeye indirebilmek için Pazar çeşitliliğini artırmak gerekiyor. Kimya sektörü ise her ay en fazla ülke ve bölgeye yaptığı ihracat oranlarıyla 27 sektör arasında birinci çıktı. 2021 yılında Ticaret Bakanlığı’nın belirlediği 17 hedef ülke bulunuyor. Bu ülkeler arasında Çin, Hindistan, Meksika ve ABD yer alıyor. Biz, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi programı kapsamında kimya özelinde yeni yatırımlar gerçekleştirileceğine inanıyoruz. Bununla birlikte teknoloji, sermaye ve kaynak yoğun olan sektörümüzün katma değerli üretim yapısına geçmesi için ihtiyacı olan Ar-Ge çalışmalarına destek sağlamak amacıyla Birliğimizin “Kimya Teknoloji Merkezi” (KTM) kurma çalışmaları da devam ediyor. 2021 yılında ihracat rakamımızı 20,6 milyar dolara çıkması için tüm gayretimizle çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.