Kimya sektöründeki üye firmalarını başarılı ihracatlarından dolayı onurlandırmak ve teşvik etmek amacıyla İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) tarafından organize edilen "2021 İKMİB İhracatın Yıldızları Ödül Töreni" gerçekleştirildi.

Bu yıl 7'inci kez düzenlenen ve Birliğin YouTube kanalından canlı olarak yayınlanan törene; T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister ve ödül alan firma temsilcileri katılım sağladı.

Törende kimyanın alt sektör ve ürün gruplarında toplam 34 kategoride ilk 5'e giren 170 firma ödüllendirildi.

"ÖNCÜ SEKTÖRLERDEN BİRİ OLDUĞUNU NET OLARAK ORTAYA KOYUYOR"

Törende bir konuşma yapan T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Türkiye ihracatının yıl sonu hedefinin 250 milyar dolar olduğunu anımsatarak, dış satımın arttığını, geçtiğimiz senenin yüzde 11 büyüme ile tamamlandığını, Türkiye'nin dünyada en yüksek büyüme hızına ulaşan ülkelerden biri olduğunu vurguladı.

PMI rakamlarında plastik ve kimyanın öne çıktığını, Türkiye’nin öncü sektörlerinden biri olduğunu açık ve net bir biçimde ortaya koyduğunu belirten Turagay, kimya sektörünün geçen sene 25,4 milyar dolarlık ihracatla kapattığını, bu yıl ise 20 Mart 2022 itibarıyla 6,4 milyar dolara ulaştığını dile getirdi. Turagay, "Geçen sene Türkiye’nin toplam ihracatı yüzde 32,9 artarken kimya sektörümüz ihracatını yüzde 38,8 artırdı. Bu sene de baktığımız zaman ilk iki ayda ihracatımız 21,4 artarken kimya sektörümüz ihracatını yüzde 37 oranında artırmış." diyerek ihracat artışına dikkat çekti.

Sektörde Türkiye’nin geleceğini açacak yatırımların önemine işaret eden ve Kimya Teknoloji Merkezi'nin yerinde bir adım olduğunu dile getiren Bakan Yardımcısı Turagay, dünya dış satımında binde 5 olan kimya sektörü payının daha da yukarılara taşımak için daha fazla çalışılması ve yatırım yapılması gerektiğini söyledi.

"KİMYA TEKNOLOJİ MERKEZİ PROJESİNİ DESTEKLİYORUZ"

T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay'ın ardından konuşan T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, sektörün oldukça kritik bir sektör olduğunu, birçok farklı sektörün gelişimine önemli katkılar sunan, ürettiği 100 ürünün 77’sini diğer sektörlere girdi olarak veren bir sektör olduğunu ve bu önemin farkında olarak çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

İKMİB ile yakın çalışmalar yaptıklarını, birlikte hareket ettiklerini aktaran Mehmet Fatih Kacır, Bakanlık olarak proje bazlı desteklerle sektöre öncelik verdiklerini, Kimya Teknoloji Merkezi projesinde de yanında yer aldıklarını dile getirerek "Türkiye’mizin Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerine, önce 2023 daha sonra çok daha ileri hedeflere hep beraber taşıyacağız. " açıklamasında bulundu.

"BUGÜN İTİBARİYLE BİRİNCİ SEKTÖR POZİSYONUNA YÜKSELDİ"

Ödül töreninde konuşma gerçekleştiren Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle ise, ihracatta 2021 yılını büyük bir rekorla kapattıklarını, 2022'de ise 250 milyar dolarlık hedef için çalışacaklarını ifade etti.

Savaş ve bölge ekonomisinin tekrardan şekilleneceği küresel salgının ardından dünyada Türkiye'nin parlayan bir yıldız olacağına işaret eden Gülle, en büyük itici kuvvetin ihracatçılar olacağını söyleyerek 2021'de ikinci olan kimya sektörünün bu seneki rakamlara göre birinci sektör pozisyonuna yükseldiğini kaydetti. 

Türkiye'nin geçen yıl dünya ticaretinde aldığı yüzde 1'in üzerindeki payı hatırlatarak kimya sektörünün dünya ticaretinden yüzde 1 pay almasını hedeflediklerini vurgulayan Gülle, "2030'a kadar 50 milyar dolar ihracat hedefini gerçekleştireceğimize inanıyoruz." dedi.

VALTEK'TEN TOZ PATLAMASINA KARŞI ALINABİLECEK ÖNLEMLER VALTEK'TEN TOZ PATLAMASINA KARŞI ALINABİLECEK ÖNLEMLER

 Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Kimya Teknoloji Merkezi projesine Bilişim Vadisi’nde tahsis ettiği binanın, sektörün potansiyeline ve geleceğine duyduğu güveni gösterdiğini belirten TİM Başkanı Gülle, projenin önemine vurgu yaptı.

"DİJİTAL DÖNÜŞÜME HAZIRLIKLIYIZ"

Törende konuşma yapan İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister de, 2020 yılındaki ödül törenini pandemi nedeniyle çevrimiçi olarak ve dijital platformlarda yayınladıklarını anımsatarak, "2020 yılında ilk dijital satın alım heyetini, ilk dijital ödül törenini, ilk sanal fuar organizasyonunu ve Kimya Sektör Platformumuzla beraber ilk dijital Kimya Sektör Şuramızı da düzenlemiş ve bu yolla dijital dönüşüme hazırlıklı olduğumuzu da ispat etmiştik." dedi.

Halihazırda süren Covid-19 nedeniyle son iki yılın zorlu geçtiğini ancak tüm olumsuzluklara karşın iş birliği içinde mücadele ederek sürece hızla adapte olmayı başardıklarını ifade eden Pelister, bu kapsamda devlet desteklerinin öneminin altını çizdi. 

"KİMYA TEKNOLOJİ MERKEZİ’NİN AÇILIŞINI GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ"

Pandeminin ardından dünyanın yeni bir döneme girdiğini, yepyeni bir düzenin olduğunu dile getiren Pelister, Türkiye'nin topyekün bir anlayışla yeni düzenin oyun kurucuları arasında yer alması gerektiğini bildirdi.

Yüksek teknoloji içeren ve yüksek katma değerli ürün üretip ihraç etmek amacıyla iki yıldır üzerinde çalıştıkları Kimya Teknoloji Merkezi projesini 2022'de hayata geçireceklerinin bilgisini veren Pelister, "İçinde ihracatçılarımızın numune bedellerini yaklaşık yüzde 70 oranında azaltacak ve zaman tasarrufu sağlayacak uluslararası akredite referans laboratuvarlarının, girişimcilik ve start-up alanlarıyla ve kitlesel fon kuruluşlarıyla yeni buluşlara imkan tanıyıp sanayi ve üniversite işbirliğini canlandıracak, KOBİ destek merkeziyle ihracat yapmak ve ihracatını geliştirmek isteyen KOBİ statüsündeki şirketlerimize istihbarat, endeks ve trend desteği verecek, dijital kütüphanesi ile bilimsel yayınları tek tuşla kullanıcılara açacak çok önemli bir projeye imza atmış olmanın da haklı gururunu sizlerle paylaşmaktan onur duyuyorum." şeklinde konuştu.

"2030'DA 50 MİLYAR DOLAR İHRACAT İLE BİRİNCİLİK HEDEFLİYORUZ"

Sektörün dış satımına da değinen Pelister, bu kapsamda yeni dönem için belirledikleri "Vizyon 2030" stratejisini paylaştı. Hedeflerini, 2030 yılında sektörün ihracatını 50 milyar dolarlık seviyeye yükselterek sektörel bazda birinciliğe yerleşmek olarak açıklayan Pelister, 2030 vizyonu çerçevesinde Kimya Sektör Platformu olarak uluslararası boyutta bir şura düzenlemek için harekete geçtiklerini ve şura ile 2023-2030 Kimya Sanayi Strateji Belgesini de oluşturacaklarını aktardı.

Küresel kurum ve kuruluşlar ile birlikte BM ve Türkiye'nin de sürdürülebilirlik temelli ekonomik kalkınma hedeflerini 2030 planlarına göre düzenlediğini söyleyen Pelister, tüm projeleriyle BM Kalkınma Programı tarafından saygın kurumlara verilen Global Compact statüsünü de İKMİB'e kazandıracaklarını sözlerine ekledi.