Adil Pelister, Türk kimya ihracatının çatı kuruluşu İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği İKMİB’de yeni dönem için yeniden adaylığını açıkladı.

Bir önceki seçimlerde bin 154 oyun 613’ünü alarak başkanlığa seçilen BETA Kimya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Pelister, yeni dönem için de iddiasını ortaya koydu.

"SÖZÜMÜZÜ TUTTUK, İHRACATÇILARIMIZIN ÖNÜNÜ AÇTIK"

Geçtiğimiz yıl hedefinin yüzde 25 üzerine çıkarak toplam 25,4 milyar dolarlık rekor ihracat ile ikinci sıradaki yerini korumayı başaran kimya sektörü, 2030 yılı için belirlenen stratejik adımlar ve yüksek teknoloji temelli gelecek vizyonuyla birlikte 40 milyar dolarlık ihracat hedefine odaklanacak. 

Bu doğrultuda nisan ayında gerçekleşecek seçimler öncesinde adaylığını açıklayan Pelister, açıklamalarda bulundu. Bir önceki seçim sonrasında güçlü bir yönetim kurulu ile göreve başladıklarını ve kimya ihracatçısına verdikleri sözleri tutmanın gururunu yaşadıklarını ifade eden Pelister, göreve gelir gelmez ihracatçılara tanınan Yeşil Pasaport hakkının üst sınırının indirilmesi konusundaki sözlerini yerini getirdiklerini kaydetti.

Pelister, "Kimya sektörümüzün hammadde ile yarı mamuldeki ithalat bağımlılığını azaltmak, yerli ve milli üretimi artırmak amacıyla ‘Türk Kimya Sektörü Yatırım Öncelikli Ürünler’ raporumuzu hazırladık. Ve ne mutlu ki; yatırımda stratejik öncelik verdiğimiz 103 ürün grubundan 98’inin, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın ‘Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Sağlık ve Kimya Ürünleri Destek Programına’ alınmasını sağladık. Dünyanın dört bir yanından birçok büyük firmanın satın alma heyetlerini, kimya ihracatçılarımızla buluşturduk. Ar-Ge ve Ur-Ge gruplarımızla üretim ile ihracatı artıracak önemli projeleri destekledik.  Söz verdiğimiz gibi ihracatta kimyanın kalıcı ikinciliğini yakaladık ve Cumhuriyet tarihinin rekor ihracat rakamlarına ulaştık. Kimya ailesi olarak bu sıçramayı birlikte başardık. Önümüzdeki dönemde, kimyada yüksek katma değer yaratma hedefiyle sektörümüzü geleceğe taşıyacak stratejik adımlar atacağız. 2030 vizyonumuzla kimya ihracatını geleceğe taşıyacak ve yine birlikte başaracağız." diye konuştu.

"KİMYA TEKNOLOJİ MERKEZİYLE YENİ EKOSİSTEM OLUŞTURACAĞIZ"

Sektörde dijital dönüşüm ve yüksek teknolojiye dayalı katma değerli ürünler için yeni bir modelin temellerini atacaklarını belirten Pelister, sektörün değişim ve dönüşümüne ev sahipliği yapacak yeni bir projeyi hayata geçireceklerini ifade etti.

Türk kimya endüstrisini daha da kuvvetlendirecek ve Türkiye'de bir ilk olacak "Kimya Teknoloji Merkezi" ile yeni nesil bir ekosistem kurmaya hazırlandıklarını aktaran Pelister, "Bilişim Vadisi’nde konuşlanacak Kimya Teknoloji Merkezi bünyesinde kuracağımız ‘Uluslararası Akredite Referans Laboratuvar Hizmetleri’, ‘Dijital Kütüphane’, ‘İhracatı Geliştirme Merkezi’ ve ‘İnovasyon, Girişimcilik ve Ar-Ge Merkezi’ sayesinde, 4 ayrı disiplini tek merkezde bir araya getireceğiz. Kimya Teknoloji Merkezi, kimya sanayimize ve ihracatımıza eşik atlatacak bir teknoloji üssü vazifesi görecek." dedi.

"YARINLAR İÇİN SÜRDÜRÜLEBİLİR EYLEM PLANIMIZ HAZIR"

Söz konusu projenin hayata geçmesiyle beraber sektörün eşik atlayacağını ve kimya ihracatında yeni bir dönemin başlayacağının altını çizen Pelister, uluslararası akreditasyonlara sahip analiz ve testlerin daha hızlı ve daha az maliyetle Türkiye’de yapılabildiği, son derece gelişmiş cihazlarla donatılmış bir test, analiz ve sertifikasyon merkezi açacaklarını dile getirdi.

Böylece her sene 12 milyon dolarlık kaynağın Türkiye'de kalacağını vurgulayan Pelister, "KTM içinde kuracağımız ‘İnovasyon, Girişimcilik ve Ar-Ge Merkezi’ ise yüksek katma değerli yeni nesil ürün ve projelere yoğunlaşan start-up’ların kuluçka dönemini geçireceği bir cazibe merkezi olacak. Üniversite-sanayi iş birliği çerçevesinde akademisyenlerimizi ve öğrencilerimizi kimyada yeni buluşlar için aynı masanın etrafında buluşturacağız. İhracatı Geliştirme Merkezi bölümümüz ise ihracatçılarımızın ve özellikle KOBİ’lerimizin, uluslararası regülasyonlardan lojistiğe kadar pek çok alanda bilgiye erişecekleri, danışmanlık alacakları bir yapı kurguladık. Dijital Kütüphane ile de başta kimya sektörü olmak üzere bütün bilimsel yayınları, basılmış ve görsel eserleri dijital ortama taşıyacağız. Bu eşsiz kaynağı, sektörümüze ve tüm araştırmacılarımızın kullanımına açacağız." şeklinde konuştu.

Sektöre ve ihracat için kalıcı değer oluşturacak sürdürülebilirlik odaklı bir eylem planı hazırladıklarını, Türkiye Kimya Ajansı’nın kurulmasının da öncelikli gündem maddeleri arasında bulunduğunu kaydeden Adil Pelister, "Önümüzdeki dönemde bu plan dahilinde Türkiye için çalışmaya ve ihracatçılarımızla birlikte başarmaya devam edeceğiz." diyerek konuşmasını sonlandırdı. 

ADÖKSAN YENİ FABRİKA AÇILIŞINI GERÇEKLEŞTİRDİ ADÖKSAN YENİ FABRİKA AÇILIŞINI GERÇEKLEŞTİRDİ