İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, Türkiye'nin büyümesine en fazla katkıda bulunan ikinci sektörün kimya sektörü olduğuna dikkat çekti.

ADÖKSAN YENİ FABRİKA AÇILIŞINI GERÇEKLEŞTİRDİ ADÖKSAN YENİ FABRİKA AÇILIŞINI GERÇEKLEŞTİRDİ

"25,4 MİLYAR DOLARLA REKOR KIRDI, YÜZDE 40 BÜYÜDÜ"

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Türkiye ekonomisi 2021 yılı büyüme verilerine ilişkin yazılı bir değerlendirme yapan İKMİB Başkanı, "Türkiye ekonomisi 2021 yılı dördüncü çeyrekte yüzde 9,1 büyürken, 2021 yılı tamamında ise yüzde 11 olarak çift haneli büyüme gerçekleştirdi. Pandemi sonrası yeni normal olarak adlandırılan 2021 yılında ülkemizin güçlü bir büyüme gerçekleştirmesini önemli buluyor ve memnuniyet duyuyoruz." ifadelerini kullandı.

Söz konusu büyümedeki en önemli faktörlerden birinin ihracata dayalı büyüme stratejisi olduğunun altını çizen Pelister, kimya sektörünün Türkiye'nin ihracatına dolayısıyla büyümesine en çok katkı sağlayan ikinci sektör olduğunu vurguladı.

Kimya sektörünün başarısından ötürü tüm ihracatçılar ile gurur duyduklarını kaydeden Pelister, Türkiye'nin büyümesinde öncü olan, 16 alt sektörle beraber ekonomide stratejik bir görev üstlenen sektörün geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiği 25,4 milyar dolar ihracat ile rekor kırdığını ve yaklaşık yüzde 40 büyüdüğünü kaydetti.

"RUSYA-UKRAYNA KRİZİ ENERJİ MALİYETLERİNİ YÜKSELTİYOR"

Pelister değerlendirmesine, "2021 yılı 9 aylık dönemde Türk kimya sektörümüz küresel kimya sektörü ihracatından yüzde 0,76 pay aldı. 2022 yılı ihracat hedefimiz ise 28 milyar dolara ulaşmak. Diğer yandan ülkemizi de yakından ilgilendiren Rusya-Ukrayna krizi enerji maliyetlerini ve emtia fiyatlarını yükseltmeye devam ediyor. Ham madde bakımından yüzde 70 dışa bağımlı olan kimya sektörü olarak bu gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Dünyada yaşanan bu ve benzeri jeopolitik gerilim ve krizlerin en kısa zamanda son bulmasını diliyoruz." diyerek devam etti.

İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Pelister, sektör olarak dış satımın katma değerini yükseltmek adına üzerlerine düşen sorumluluğun bilinciyle beraber daha fazla çalışmaya, üretmeye ve ihracatı artırmaya devam edeceklerini bildirerek yazılı değerlendirmesini noktaladı.