Endüstri Gündemi programında Derya Kumtepe’nin konuğu olan Honeywell Türkiye ve Azerbaycan Bölge Satış Müdürü Gürcan Karakulak, Rafineri-Petrokimya sektörünün taleplerini anlattı. Proses endüstrilerinin ortak istediğinin maliyetleri optimum şekilde kullanmak olduğunu belirten Karakulak, “Hizmet ettiğimiz proses endüstrilerinin ortak isteği maliyetleri en optimum şekilde kullanarak en verimli sonuçları almak ve kendini rakiplerinden farklılaştırmak. Bunu yaparken de hem emniyeti en yüksek seviyede tutmayı hem de yüksek kar oranları ulaşmayı istiyorlar.”

Honeywell firmasının Türkiye’deki yapılanmasından kısaca bahsedebilir misiniz? Siz ne kadar süredir bu çatı altında çalışmalarınızı sürdürüyorsunuz? 

Honeywell, dünya çapında faaliyet gösteren çok uluslu bir şirkettir. Holding olarak ağırlıklı olarak havacılık, rafineri, petrokimya, petrol&gaz tesisleri, kişisel koruyucu ekipman ve üretkenlik çözümleri ve bina teknolojileri olmak üzere ana gruplarda faaliyet gösteriyor. Türkiye yapılanması olarak benzer şekilde tüm iş gruplarına hizmet edecek şekilde 250 kişilik bir organizasyonumuz bulunuyor. Honeywell Teknoloji A.Ş firması adı altında faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Türkiye ofisimizi “Türkiye ve Orta Asya Hızlı Büyüyen Ülkeler” bölgesinin içerisinde lokomotif ülke olarak değerlendiriyoruz. Dolayısıyla Orta Asya’da yürütülen destek, projelendirme, servis hizmetleri gibi birçok faaliyet Türkiye ofisi tarafından yönetiliyor. 

Ben Honeywell Proses Çözümleri diye adlandırılan bölümde 2016 yılından beri görev yapıyorum. Benim bağlı olduğum bölüm proses endüstrilerine dönük otomasyon çözümleri sağlıyor. Bu bölümle ilgili çalışmalar yaklaşık 70 kişilik bir ekip tarafından gerçekleştiriliyor. Öne çıkan ürün ve hizmetlerimiz arasında; proses kontrol sistemleri, emniyet sistemleri, yer alıyor. Bu sistemlerin yanı sıra tesislerdeki fiziksel büyüklükleri (basınç, seviye, sıcaklık, akış vb.) ölçen ölçüm cihazları; veri analitiği, optimizasyon ve ileri kontrol yöntemlerini sağlayan yazılımlar üzerinde çalışıyoruz. Geleneksel bir otomasyon piramidini düşündüğümüzde, biz bu piramidin her bir seviyesine cevap verebilecek teknolojilere sahibiz.  

Rafineri-Petrokimya sektöründen biraz bahsedebilir misiniz? Ne tarz ihtiyaçları var? Bu kritik bir proses olması nedeniyle size nasıl görevler düşüyor?

Honeywell petrol, gaz ve genel itibariyle hidrokarbonlar sektöründe çok eski teknoloji sağlayıcı bir firma olarak öne çıkıyor. Biz sadece otomasyon sistemleri alanında değil, aynı zamanda sahip olduğu proses alanındaki bilgi birikimiyle bir proses teknolojisi üreticisi görevini üstleniyoruz. Honeywell’in UOP isminde bir alt firması bulunuyor. Bu firma proses teknolojileri sağlayıcısı olma özelliğiyle faaliyetlerini sürdürüyor. Rafineri ve petrokimya alanında dünya üzerinde üretilen dizel ve benzin yakıtlarının yüzde 60’ı diğer polyesterlerin yüzde 70’i gibi büyük oranlarda UOP teknolojileriyle üretiliyor. Dolayısıyla biz bu sektörlerde faaliyet gösteren firmalara hem üretim know-how’ı hem de üretim teknolojisi sunuyoruz. Bunun ötesinde de tesislerin en iyi şekilde işlemesini sağlayacak kontrolleri ve emniyet sistemleri konusunda hizmet sağlıyoruz. 

Hizmet ettiğimiz proses endüstrilerinin ortak isteği maliyetleri en optimum şekilde kullanarak en verimli sonuçları almak ve kendini rakiplerinden farklılaştırmak. Bunu yaparken de hem emniyeti en yüksek seviyede tutmayı hem de yüksek kar oranları ulaşmayı istiyorlar. Tüm endüstriyel tesislerin öncelikli isteği bu olduğu için biz de firmaların verimlilik, karlılık ve emniyet konularından en iyi şekilde faydalanabilmeleri için hem donanım hem de yazılım çözümleri sunuyoruz. Örneğin kontrol sistemlerinin üzerine üretim optimizasyonu yapabilmeleri için ileri kontrol sistemleri yapıyoruz. Advanced Process Control (APC) dediğimiz bu uygulama sayesinde tesisin dizayn sınırlarına en yakın ve en emniyetli şekilde kumanda edilmesini sağlıyoruz. Bu da tesislerin hem enerji maliyetlerinin azalmasını hem de birim hammaddeden en yüksek çıktıyı almayı sağlıyor. 

Entegre Rafineri Bilgi Sistemi projelerimizi Türkiye’de de uyguluyoruz. Rafinerilerde verilerin toplanması, değerlendirilmesi, operasyon için kullanılması uzun dönem alıyordu. Şimdi ise günlük, yarım günlük hatta saatlik değerlendirmeler yapılabiliyor ve zamandan tasarruf sağlanabiliyor. Tüm bu bilgilerin toparlanıp neredeyse canlı bir şekilde anlık kararların verilmesi daha verimli bir işletme ortamına geçmesini sağlıyor. Dolayısıyla dijital rafineri diğer geleneksel rafinerilerden bir adım daha öne geçiyor.