Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) Dörtyol İşletme Müdürlüğünde doğal gaz çalışmaları ile ilgili kapsamlı bilgiler verdi. Dönmez, “Türkiye'nin ilk doğal gaz depolama gemisi Ertuğrul Gazi'yi yaklaşık 2 yıl içerisinde tamamladık ve geçtiğimiz Cuma günü hizmete aldık. 2021 yılı içerisinde ya da 2022 yılının ilk çeyreğinde Karadeniz’de keşif amaçlı bir sondaj daha yapmayı planlayabiliriz. O bölgenin verimlilik açısında önemli bir potansiyeli bulunuyor. Eğer mevcut veriler gibi bir veriyle karşılaşırsak kuzeybatıda yer alan sahada da bir keşif açıklama imkanımız olabilir." dedi.

HEDEF: TÜKETTİĞİMİZ DOĞAL GAZI YER ALTINDA DEPOLAMAK 

Dönmez, Türkiye’nin doğal gaz tüketimine uygun olarak yer altı depolama sistemine ağırlık veriyoruz. Türkiye’de tüketilen doğal gaz yüzde 20’sini yer altında depolayabilmeyi hedefliyoruz. Özellikle kışın tüketimler bir anda 3’e, 4’e katlanabiliyor. Bunu sadece mevcut boru şebekeleri üzerinden karşılamanız mümkün olmayabilir. O açıdan, yazın çekişin az olduğu aylarda doğal gazı yer altı depolarında depoluyoruz. Sonra da kışın ihtiyacımız olduğu müddetçe buradan tekrar çekerek istifade ediyoruz. Arz güvenliği açısından son derece kritik." dedi. 

“KAYNAK VE GÜZERGAH ÇEŞİTLİLİĞİNİ ARTIRDIK”

“Türkiye'nin kaynak ve güzergah çeşitliliğini artırdık” diyen Dönmez, "Sadece boru gazıyla besleme değil, boru gazına alternatif bir kaynak çeşitliliğini de sağlamış olduk. Özellikle yaz aylarında LNG fiyatları boru gazı fiyatlarından avantajlı oluyor. Bu anlamda fiyat avantajlarını, maliyet avantajlarını da kullanma imkanına kavuşmuş olduk. Ülkemizin dört bir tarafına doğal gazı herhangi bir teknik sorun yaşanmaksızın ulaştırabilmek için kaynak giriş noktalarının da ülkenin etrafında konuşlanmasının bize büyük faydası var. Ertuğrul Gazi FSRU stratejik bir nokta. Özellikle güney illerimizdeki yoğun tüketimin olduğu günlerde basınç düşümünü engellemek, sistem dengesini ayakta tutabilmek açısından son derece önemli. Bu kış 280 milyon metreküp günlük tüketimleri bulduk. Geçmişte 200 milyon metreküpün üstüne çıktığı zaman sistemde bazı sıkıntılar yaşanıyordu ama hiç kimseye bir şey hissettirmedik ve herkes rahat bir şekilde doğal gazı kullandı” dedi. (AA)