4. Proses Zirvesi ve Sergisi, ikinci gün son panelinde “Güneş Enerjisinde Kestirimci Bakım ve IoT” çözümleri konuşuldu. 

ST Endüstri Medya Radyo Programı Sunucusu, Köşe Yazarı, Dijital Dönüşüm Danışmanı Kozan Demircan’ın Oturum Başkanlığını yaptığı panele; Konar Enerji CEO’su Tolga Murat Özdemir, SolarEdge Türkiye Ülke Müdürü Cemil Tolun, Zorlu Enerji Satış Müdürü Mehmet Özenbaş ve Tureco Enerji Satış Müdürü Mustafa Can panelist olarak katıldı. 

“BEKA MESELESİ OLACAKTIR”

Moderatör olarak panelin açılışını yapan ST Endüstri Radyo Program Sunucusu, Köşe Yazarı, Dijital Dönüşüm Danışmanı Kozan Demircan, enerji sektöründe mahsuplaşma, depolama ve entegrasyon konularının altını çizdi.

“Kestirimci bakım dediğimizde güç yönetiminin yapılması, iş güvenliği ve diğer riskler var. Güneş enerjisi farklı yerlerde bulunuyor. İşin konut tarafı var. Şebekeye entegrasyonu var.” diyen Demircan, sistem entegratörü olan firmaların önemini vurgulayarak hem bu alanda yeni teknolojilerin kazandırılmasında hem de kişilerin bilinçlendirilmesinde firmaların üstlendiği göreve dikkat çekti.   

Demircan, “Dünya nüfusu artıyor, teknoloji gelişiyor ancak buna paralel olarak enerji ihtiyacı da artıyor. Güneş enerjisi dağıtık bir enerji. Türkiye’de enerji sektöründe yapılacak çözümler beka meselesi olacaktır. Nükleer füzyon ile güneş enerjisi gelecekte daha da önem kazanacak.” dedi.

“STANDARTLAR, KILAVUZUMUZ OLMALI”

Kontek Otomasyon ve Konar Enerji’nin birleşme kararı aldığını hatırlatan Konar Enerji CEO’su Tolga Murat Özdemir, söz konusu birleşmenin önemini vurguladı.

Özdemir, “Datayı saklamak, bir yere aktarmak, istatistiki bilgilerle harmanlamak, değerlendirdikten sonra yatırımcıya sunmak çok değerli bir iş. Endüstriyel otomasyon tecrübemizi, güneş enerjisi ve yenilebilir enerji kaynaklarıyla birleştirip, mikro şebekelerle bir dijital platform oluşturmayı amaçlıyoruz.” şeklinde konuştu.

Uygulanan işletme ve bakım standartlarına ilişkin bilgiler veren Özdemir, “Yazılımınızın IEC standartlarına uygun olması gerekiyor ki yatırımcı memnun olsun. Sıcaklıktan arındırılmış bir performans hesaplaması yapılmalı. Bu alandaki standartlar, bizim kılavuzumuz olması gerekiyor.” dedi.

Bünyelerinde bulunan ve startup olarak başlayan yapay zeka tabanlı Solarify firması ile ilgili bilgiler de paylaşan Özdemir, firmanın mevcut izleme çözümlerine ilişkin şunları söyledi: “Öngörülü problem tespitinde yapay zeka algoritması 45 gün içerisinde öğreniyor, çeşitli yazılım teknikleriyle doğruları buluyor ve üzerine koyuyor. 3-5 ayda santralin hangi şartlarda tavır göstereceği ile ilgili bilgiler veriyor. Raporlama yaparak hatayı gösteriyor. Android, IOS her türlü platformdan programla birlikte izleme yapılabiliyor.”

“BİREYİN KONTROLÜNE GEÇİYOR”

SolarEdge Türkiye Ülke Müdürü Cemil Tolun, “Solaredge sisteminde, her bir panel akıllı panel haline geliyor. Sistem kullanıcıları, ücretsiz olarak portaldan sahanın panel yerleşimini birebir görüp, panelin verilerini takip edebiliyor. Panel grubunun performansını görebiliyor. Düşük üreten panelin gerilimine, gücüne vb. bakabiliyorsunuz. Bütün veriler kayıt altında tutuluyor. Çözümümüz, sahada geçirilmesi gereken zamanı minimuma indiriyor. Bireysel konut tipi uygulamalarla başladık. Ardından ticari uygulamalara geçtik. Her iki üründe de yüksek güçlere eriştik.” dedi. 

Gerçekleştirdikleri Ar-Ge çalışmalarının yüzde 80’inin yazılım odaklı olduğunu ifade eden Tolun, “Güneş enerjisi dağıtık üretimi sağlayan bir enerji biçimidir. Bireysel ve endüstriyel çatıları baz alırsak, enerjinin tüketildiği yerde üretilmesidir. Güneş enerjisinde ek yatırım maliyeti, trafo vb. ihtiyacı yok. Gelişmiş ülkelerde evlerden başlayarak enerji bağımsızlığı oluşturulmaya başlandı. İşin geleceği enerjiyi depolamaya doğru gidiyor. Güneş enerjisi santralini akü. Buluttan artık bütün aküleri de izleyebiliyor ve kontrol edebiliyoruz. 

Alternatif enerji kaynaklarına geçiş konusunda önemli role sahip sanal enerji santrali hizmetlerinden bahseden Tolun, enerjinin geleceğine ilişkin öngörülerde bulunarak enerjinin dağıtık yapıya doğru gittiğini ve şebekeden çıkıp bireyin kontrolüne geçeceğini söyledi.

AR-GE’DE NE DURUMDAYIZ?

Zorlu Enerji Satış Müdürü Mehmet Özenbaş, “Kestirimci bakım, sistemin hangi noktalarda arıza çıkartacağı, verim düşüklüğü ile öncelikle ölçülmesi gerekiyor. Güneş enerjisi sistemleri, panelin kalitesinin kontrolü, üretiminin kontrolü, performansı, kontrol yapıldığında performansı, ilk olarak kablonun bağlandığı andan itibaren kestirimci bakım yapılabiliyor. Panel sayınız kadar konnektörü birbirine bağlıyorsunuz. Panellerin bağlanmasıyla ilgili ekstra konnektörler kullanılabiliyor. TEİAŞ’ın verdiği kriterler noktasında SCADA otomatik sayaç okuma sistemlerini şebekeye bağlanan sisteminin aslında güneş enerjisi santrali olduğunu belirtmek gerekiyor. Güneş enerjisi, bulutlanmalar ve diğer etkiler nedeniyle durmasının yanı sıra rüzgarın da etkileri var. Bunlar kontrol edilebilir etkiler.” dedi.

Güneş enerjisi panellerinin üretimi ile ilgili olarak hücre üretiminin çok kısıtlı olduğunu ifade eden Özenbaş, “Türkiye olarak üretim anlamında henüz daha yolun başındayız. İnvertör, çok değerli bir teknoloji. İnvertör üretimi ile ilgili yapan az sayıda firma var. Küçük çapta çalışmalar bulunuyor. İnvertörde kalite ve ürünün izlenebilir olması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Enerjinin, geleceğin en önemli konuları arasında ilk sıralarda olduğunu kaydeden Özenbaş, Türkiye olarak ihraç edilebilir güneş enerji teknolojisinde ilerleme kaydetme gerekliliğine vurgu yaptı. 

“GÜNEŞ PANELSİZ OLMAZ”

Türkiye’de teknik bilgi eksikliğinin fazla olduğunu ifade eden Tureco Enerji Satış Müdürü Mustafa Can, anti damping ile güneş enerji sektöründe kadrolaşmanın oluştuğunu söyledi.

“Türkiye’de hücre üretimi çok kısıtlı. Türkiye’den hammaddesi gidiyor ama hücre olarak yeniden ithal ediyoruz. Türkiye’de fiyat odaklı piyasa var.” diyen Can güneş panellerinin öneminin altını çizdi:

“Hizmet verdiğimiz firmalara tasarım yapıyoruz. Aralık ayı itibarıyla daha güçlü güneş panelleri gelecek. Çalışmalarına devam ediyoruz. Solar sistemlerin amortisman süreci tatmin edici. Mevzuatla birlikte daha çok tanıtımı yapılıyor. Hem kalitesi hem de güvenliği açısından invertör önemli teknoloji ama güneş paneli olmadan olmaz.”